UPDATE Formularul pentru contributia la asigurarile de pensii - document atasat.

Reprezentantii Agentiei de Ocupare a Fortei de Munca au confirmat pentru HotNews.ro ca noul formular al declaratiei privind asigurarea in sistemul asigurarilor de somaj, asteptat de catre persoanele care realizeaza venituri din activitati independente, publicat pe site-ul institutiei, reprezinta varianta oficiala, care va aparea "in zilele urmatoare" in Monitorul Oficial.

Acestea sunt cele doua formulare publicate, din cele trei necesare. Urmeaza cele pentru plata contributiilor la asigurarile de sanatate. Vezi formularele in documentele atasate.

Ministerul Muncii a raspuns joi, 12 august la intrebarea adresata de HotNews.ro spunand ca Ordinele pentru aprobarea noilor declaratii sunt elaborate si vor fi publicate in decursul acestei saptamani.

Una din problemele care necesita clarificari se refera la modalitatea concreta prin care Persoanele Fizice Autorizate si cele platite prin drepturi de autor vor beneficia de ajutorul de somaj.

Intrebat de HotNews.ro in cadrul sedintei de Guvern din data de 2 august, cand au fost aprobate noile Norme de aplicare a modificarilor la Codul Fiscal, Ministrul Muncii, Mihai Seitan a raspuns:

"Persoanele care au activitati independente si fac venit periodic - acesta este cuvantul cheie - si platesc contributiile individuale, cand nu mai fac astfel de venituri, fiindca se poate intampla sa existe o perioada in care sa nu mai faca venituri deloc, pot sa apeleze, platind aceasta contributie, la un ajutor de somaj care sa-l obtina in functie de numarul de luni sau de ani pentru care a platit contributia aceasta, de acum incolo - evident. Este o procedura in vigoare. Procedura nu este prevazuta in aceste Norme, ea exista in Legea somajului".

Pe de alta parte, consultantul fiscal Gabriel Sincu a atras atentia, inca dinainte de aprobarea acestor Norme, ca "nu este clar cum va beneficia un PFA de ajutorul de somaj - cum se poate decide ca un PFA este somer? Nu exista procedura pentru o astfel de prevedere".

HotNews.ro a transmis catre Ministerul Muncii o solicitare pentru clarificarea acestui aspect. Vom reveni cu informatii de indata ce acestea vor fi disponibile.