Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) ii va cere vineri Elenei Udrea ca promovarea externa a Romaniei sa nu se mai faca exclusiv prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, ci printr-un organism public-privat si ii solicita un milion de euro pentru promovarea turismului intern.

"Vom cere infiintarea Organizatiei Romane pentru Turism, care sa gestioneze fondurile de promovare, asa cum se intampla in toate tarile din jur. Nu functionarii publici din minister trebuie sa decida strategia de promovare turistica a unei tari, ci un parteneriat public-privat", a declarat pentru Mediafax Corina Martin, presedintele ANAT si al Asociatiei Litoral - Delta Dunarii.

Ea a adaugat ca ANAT a solicitat infiintarea organizatiei inca de anul trecut, conform recomandarilor masterplanului pentru turism.

Elena Udrea se intalneste vineri, la Mamaia, cu reprezentantii ANAT si ai Asociatiei Litoral - Delta Dunarii, la solicitarea acestora, dupa care va face declaratii de presa.

"Statul, care a dirijat 20 de ani turismul, a facut mult prea putin, si de aceea este nevoie de un parteneriat public-privat", a adaugat Martin.

De asemenea, reprezentantii celor doua asociatii vor solicita actualizarea legislatiei care reglementeaza activitatea agentiilor de turism.

"In toate tarile, nu un angajat al ministerului da stele hotelurilor si licentiaza agentiile de turism. Acest lucru ar trebui facut de catre primarii si reprezentantii asociatiilor locale, pentru ca un functionar al ministerului, care se ocupa de cateva judete, nu face fata", a afirmat presedintele ANAT.

Totodata, cele doua asociatii vor solicita fonduri de un milion de euro pentru promovarea turismului intern.

Potrivit Corinei Martin, turismul romanesc se bazeaza, din pacate, doar pe turistii romani.

"Pe litoral, de exemplu, 95% din turisti sunt romani. In cazul asta ar trebui promovat turismul intern. Noi, asociatiile, nu avem bani sa ne promovam ofertele speciale pe care le scoatem pe piata", a adaugat Martin.

Ea a mai spus ca ii va solicita Elenei Udrea si ca turoperatorii din alte tari care aduc turisti in Romania sa fie sprijiniti de catre statul roman, exact ca in cazul TUI.