Autointitulatul rege al romilor Florin Cioaba spune ca "este imposibil" ca in toate taberele pe care vrea sa le distruga guvernul francez "sa locuiasca numai infractori" si se declara nemultumit de actiunea de expulzare a membrilor etniei care muncesc cinstit si s-au integrat in Franta, relateaza Mediafax.

"Guvernul de la Paris a anuntat ca vrea sa distruga trei sute de tabere ilegale. Este imposibil ca in toate aceste tabere sa locuiasca numai infractori si toti sa fie din Romania. Sunt de acord ca cei care fac faradelegi sa fie aspru sanctionati, dar sunt romi in Franta si Italia care s-au integrat, care lucreaza cinstit, cu carte de munca, isi dau copiii la scoala. Presedintele Sarkozy trebuie sa inteleaga ca si romii sunt cetateni ai UE si au aceleasi drepturi. Dreptul de libera circulatie este ingradit acum", a declarat Florin Cioaba la Sibiu, in cadrul unei dezbateri privind problemele romilor din Franta si Italia, la care au participat reprezentanti ai mai multor asociatii de romi din Romania, dar si militanti pentru drepturile minoritatilor din Franta si Italia.

In plus, Cioaba a spus ca Guvernul de la Bucuresti trebuie sa ia atitudine si sa se implice in rezolvarea problemei, intrucat, in caz contrar, cei care sunt fortati sa se intoarca in tara, din cauza saraciei, vor deveni infractori.

"Guvernul trebuie sa faca ceva. Sa le construiasca case sau sa le gaseasca adaposturi, sa le gaseasca locuri de munca si sa le acorde ajutor. Oamenii vin din Franta si ce sa faca? Aici nu mai au pe nimeni, nu au case, nu au loc de munca. Sa se apuce de furat?! Vor ajunge in inchisoare!", a declarat Cioaba.

In urma violentelor din 17-18 iulie de la Saint-Aignan, dupa moartea unui tanar rom, Nicolas Sarkozy a luat masuri severe impotriva romilor si a nomazilor. Seful statului francez a vorbit despre evacuarea a 300 de tabere ilegale si escortarea nomazilor catre frontiere. O prima tabara de romi a fost evacuata in 6 august la Saint-Etienne. Potrivit ministrului de Interne, Brice Hortefeux, peste 40 de tabere au fost demolate in 15 zile.