Deputatii din Comisia Juridica, reuniti marti in sedinta, au adoptat, cu unanimitate de voturi, forma proiectului legii ANI care va intra in dezbaterea plenului, in sesiunea extraordinara din 16 august, in actul normativ fiind reintroduse prevederile eliminate anterior de catre Senat, anunta Mediafax. La sedinta comisiei a fost prezent, in prima parte a dezbaterilor, si premierul Emil Boc, care a declarat ca Guvernul sustine forma actului normativ adoptat de catre Camera Deputatilor si a solicitat deputatilor reintroducerea in lege a prevederilor respinse de Senat.

Comisia juridica a Camerei a stabilit reintroducerea in Legea ANI a termenului de trei ani in care Agentia poate face verificari, precum si reintroducerea prevederii referitoare la o singura declaratie de avere, asa cum a solicitat, in punctul sau de vedere, sustinut in fata Comisiei, premierul Emil Boc.

De asemenea, deputatii din comisie au decis sa instituie obligativitatea de a-si depune si publica declaratiile de avere pentru liderii de sindicat si membrii CES, asemenea parlamentarilor, primarilor si celorlalte categorii supuse acestei prevederi.

"Este un prim pas foarte bun pe care l-am facut azi la Comisia juridica a Camerei, in sensul ca, in opinia noastra, am obtinut o larga sustinere. Dupa cum ati vazut, raportul a fost votat in unanimitate si cred ca legea, in acest moment, se afla in echilibru, in sensul ca este in conformitate atat cu deciziile Curtii, cat mai ales cu cerintele Raportului Comisiei", a declarat presedintele ANI, Catalin Macovei, citat de Mediafax.

El a aratat insa ca nu are nicio siguranta ca Legea ANI nu va fi modificata din nou de catre Senat: "Nu avem nicio siguranta ca nu va fi modificata la Senat, dar mizam pe intelepciunea clasei politice. Azi a fost o prima dovada, speram in acelasi parcurs si la Senat".

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis, miercurea trecuta, in urma unei solicitari a presedintelui Traian Basescu, convocarea plenului in sesiune extraordinara pe data de 16 august, pe ordinea de zi figurand legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate.

La randul lor, senatorii vor avea o sedinta extraordinara dedicata dezbaterii Legii ANI pe 24 august, iar membrii Comisiilor din Senat vor fi chemati din vacanta intre 16 si 23 august.

Legea ANI s-a intors pentru a doua oara in Parlament dupa ce Curtea Constitutionala a admis, luna trecuta, o sesizare de neconstitutionalitate adresata de seful statului presedintelui CCR.