Contributors/Interviu Hotnews.ro

Matei Visniec despre tiganii romani din Franta: Buba s-a spart! Nu mai poate fi inabusita cu fraze corecte din punct de vedere politic

de Teodor Tita     HotNews.ro
Marţi, 10 august 2010, 15:06 Actualitate | Esenţial


Matei Visniec
Foto: Arhiva personala
Matei Visniec, dramaturg roman care traieste in Franta, povesteste intr-un interviu pentru HotNews.ro cum sunt perceputi romii din Romania in comparatie cu cei de alte origini si cum “le cade fata” unora dintre interlocutorii carora le spune ca e roman. Vezi in articol cum comenteaza Matei Visniec controversata  campanie a presedintelui Frantei, Nicolas Sarkozy, care urmareste evacuarea taberelor ilegale de romi aflate pe teritoriul national.
 • Visniec: Romii din Romania sunt atit de vizibili pe teritoriul delicventei in Franta, incepind cu cea marunta si terminind cu unele forme grave, incit pina si tiganii francezi, les gitans sau les gens de voyage, cum li se spune, incep sa se plinga si cer sa nu fie confundati cu romii din Romania sau Bulgaria.
 • Secretarul francez de stat pentru Afaceri Europene Pierre Lellouche este asteptat in septembrie la Bucuresti pentru a discuta cu guvernul roman situatia romilor romani din Franta. “Fran‏ta nu intent‏ioneaza sa primeasca 2,5 milioane de t‏igani din România sau noua milioane de ‏tigani europeni"  si "Nu mai suport sa vad trafic cu oameni pe strazile noastre si nici copii, batrâni sau saraci for‏ta‏ti sa cereasca sau sa comita delicte"

 
Traiesc din 1987 in Franta si n-am vazut niciodata, sau foarte rar, cersetori africani, magrebini, chinezi, vietnamezi, etc. De ce sunt vizibili in orasele Frantei, cu mina intinsa, in primul rind tiganii romani, iata o intrebare care ma deranjeaza pentru ca ma tulbura.
 
 
Matei Visniec
Rep: Am sa apelez intai la cea de-a doua dumneavoastra identitate, daca ii pot spune asa. Se simte cetateanul francez Matei Visniec amenintat, deranjat sau incurcat in viata de zi cu zi de valurile succesive de imigranti care ajung in Franta in ultimii 20 de ani?  Ati avut vreodata vreo experienta neplacuta cu un imigrant?
Matei Visniec:
Incerc sa raspund cit mai precis la intrebarea dumneavoastra. Amenintat nu m-am simtit niciodata de imigrantii din Franta. Deranjat, da, ma simt deranjat de faptul ca de aproape doua decenii monopolul cersitului la Paris precum si al cintatului in metrou este in miinile unor persoane venite din Romania. Imi pare rau sa constat acest lucru, dar este o realitate.

Traiesc din 1987 in Franta si n-am vazut niciodata, sau foarte rar, cersetori africani, magrebini, chinezi, vietnamezi, etc. Si nu putem spune ca din Africa sau din  Asia nu ajung la Paris si in Franta oameni extrem de saraci, disperati, fara nici o resursa. De ce sunt vizibili in orasele Frantei, cu mina intinsa, in primul rind tiganii romani, iata o intrebare care ma deranjeaza pentru ca ma tulbura.

De ce cele 5 milioane de musulmani care traiesc in Franta, printre care se numara multe persoane defavorizate, nu recurg la cersit si nici la cintatul in metrou? (ceea ce nu inseamna ca din rindurile acestei comunitati nu ies multi delicventi). De ani de zile, cam de doua sau de trei ori pe an, mi se intimpla, la Paris, pe diferite strazi, sa asist la smecheria inelului gasit pe jos: in fata mea o persoana se apleaca si culege de pe caldarim un inel pe care il considera din aur si mi-l propune imediat spre vinzare.

 • Pentru multi francezi Romania inseamna tara care trimite valuri de romi in Franta
Inutil de precizat ca dupa accentul cu care se exprima il ghicesc imediat pe tiganul roman. As spune ca tiganii romani nu comit lucruri foarte grave in Franta, dar ma deranjeaza o anumita lipsa de demnitate in ceea ce fac unii dintre ei, care se reflecteaza si asupra intregii Romanii…

Incurcat, da, ma simt incurcat dintr-un punct de vedere, sa zicem identitar: pentru multi francezi Romania inseamna tara care trimite valuri de romi in Franta, dintre care unii se ilustreaza prin delicventa si mai ales prin viata mizerabila pe care o duc in asa-zisele lor tabere improvizate.

Personal nu am avut insa niciodata nici o experienta neplacuta sau grava cu vreun imigrant. Ceea ce nu inseamna ca nu observ cum, in cartierul in care locuiesc, numerosi tineri de origine magrebina sau africana se invirt de colo-colo cit e ziua de lunga (precum si o parte din noapte) fara ocupatie.

In Franta, ca si in Occident in general, atit presa cit si viata politica sunt confruntate cu un tip extrem de rafinat si sofisticat de dictatura: cea a gindirii politice corecte. In franceza i se spune politiquement correct, dar aceasta forma de dictatura s-a nascut acum citeva decenii in universitatile americane. Aceasta forma de dictatura se manifesta prin faptul ca nu ai voie niciodata sa spui ce gindesti in mod direct, sau sa spui adevarul. Sigur, adevarul este subiectiv, dar iata ca in Franta au fost necesari 20 de ani pentru ca acum, in sfirsit, numerosi comentatori politici sa aiba curajul de a spune ca politica de integrare a imigrantilor este un esec.

In Franta nu ai voie sa realizezi statistici etnice, dar toti expertii recunosc ca majoritatea puscariasilor sunt de origine straina. Unii politiceni se intreaba in sfirsit daca este normal sa-i acorzi cetatenie franceza unui tinar de origine straina care nu numai ca nu iubeste Franta si nu se simte ca apartinind culturii franceze, dar isi propune chiar sa distruga sistematic tot ce vede in jurul sau, de la becurile din imobilul in care traieste pina la sectiile de politie din cartierul sau. Exista o problema a imigratiei, iata ce se desprinde pina la urma din toate aceste observatii si din nenumarate altele. Iar problema risca sa se agraveze, si s-ar putea sa fie si insolubila, iata ce se desprinde din reflectia pe marginea acestei probleme.           
 
 
Nici o tara de pe glob nu poate primi, de fapt, la ea acasa, cu toata bunavointa de care ar da dovada, toata mizeria lumii. Europa, pe ansamblul ei, daca si-ar propune, dintr-un elan umanist fara precedent, sa primeasca la ea acasa toata mizeria lumii, s-ar duce repede pe ripa, s-ar transforma in altceva, ar sfirsi prin a deveni ea insasi mizerabila si incapabila deci de a a-i ajuta pe saracii lumii.
 
 
Matei Visniec
Rep: Pentru ca discutia noastra are loc pe internet, am sa ma folosesc de prilej pentru a va ruga sa comentati aceste imagini in care vedem o interventie a politiei franceze pentru dezafectarea unei tabere de imigranti. Cum ati descrie ceea ce vedem acolo?  Interventie ferma si justificata? Rasism si cinism?
M.V.:
Manipularea opiniei publice prin imagine este atit de usoara in zilele noastre… Cine nu cunoaste contextul in care au loc asemenea interventii politienesti poate crede bineinteles ca ele sunt de-a dreptul barbare. Imaginati-va insa ca la Bucuresti s-ar instala in Piata Universitatii 300 de familii africane cu urmatoarea revendicare: vrem sa ni se dea locuinte si vrem acte in regula. Imaginati-va ca aceste tipuri de manifestatii s-ar multiplica in marile orase…

Romania este inca o tara care nu a avut ocazia sa se confrunte cu fenomenul imigratiei. S-ar putea insa ca peste foarte putin timp Romania sa devina din ce in ce mai atractiva pentru saracii acestei lumi. In orice caz, pentru multi sri-lankezi, indieni, chinezi si africani, Romania este de-a dreptul un paradis.

Nu este deci exclus ca si in Romania sa apara intr-o buna zi organizatii oportuniste de asa-zisa aparare a drepturilor imigrantilor. In definitiv, de ce n-ar avea drept de locuinta, de munca si de reglementare a situatiei sale un african care a ajuns in mod ilegal in Romania? Romania este o tara a Uniunii Europene iar fiecare om napastuit de pe planeta viseaza sa poata trai pe teritoriul Uniunii Europene.

 • "Franta nu poate primi toata mizeria lumii"

Dreptul fiecaruia de a spera intr-o viata mai buna este, intr-un fel, universal, natural si depaseste toate barierele legislative. In aceasta viata orice om nascut pe Pamint are dreptul sa incerce sa traiasca mai bine. Si unde se traieste mai bine? In tarile in care este pace si in care economia prospera. Romania are toate datele de a deveni o destinatie ideala pentru imigranti, desi deocamdata romanii sunt cei care pleaca cu sutele de mii in strainatate la lucru. Ma intorc deci la imaginile evocate mai sus: sunt greu de inteles intr-o tara care nu este confruntata cu presiunea imigratiei.

Nu vreau sa spun prin acest lucru ca politia franceza ar fi campioana mondiala in materie de tandrete, dar este politia unui stat de drept unde legile chiar au un sens. In urma cu aproape 20 de ani un prim ministru francez, care era si socialist pe deasupra, Michel Rocard, pronunta o fraza memorabila: "Franta nu poate primi toata mizeria lumii". A fost unul dintre primii lideri socialisti care a incercat sa iasa de sub presiunea gindirii politicii corecte pentru a avertiza in legatura cu imensa complexitate a acestei probleme, imigratia.

Nici o tara de pe glob nu poate primi, de fapt, la ea acasa, cu toata bunavointa de care ar da dovada, toata mizeria lumii. Europa, pe ansamblul ei, daca si-ar propune, dintr-un elan umanist fara precedent, sa primeasca la ea acasa toata mizeria lumii, s-ar duce repede pe ripa, s-ar transforma in altceva, ar sfirsi prin a deveni ea insasi mizerabila si incapabila deci de a a-i ajuta pe saracii lumii. Tot mai multi responsabili politici si experti considera ca saracia trebuie eradicata acolo unde se manifesta, si nu deplasata dintr-o parte in alta a globului. De ce nu da roade insa aceasta idee simpla, aceasta este o alta problema…   
 
 
In Franta, fiecare comuna de 5000 de locuitori are obligatia de a amenaja un spatiu pentru acesti oameni ai drumului, ai calatoriei, "les gens de voyage." In fiecare an ei se duc pe malul Mediteranei, in orasul Saintes-Maries de la Mer, ca s-o onoreze pe sfinta Sarah, sfinta neagra, protectoarea lor. Intre acesti gitanes si romii veniti din Romania distanta este insa enorma. 
 
 
Matei Visniec
Rep: Autoritatile franceze fac in ultima vreme in mod repetat declaratii referitoare la tiganii romani, care, asa cum pare sa sugereze secretarul de stat pentru afaceri europene Pierre Lellouche, se afla la originea cresterii infractionalitatii. E vorba de o problema noua, proaspat descoperita sau, mai degraba, una neglijata pentru mai multa vreme careia i-a venit acum randul sa fie rezolvata?
M.V.: Este o problema care exista de vreo 15 ani si care s-a agravat an de an. Ea a devenit acuta, "buba s-a spart" am putea spune, ea nu mai poate fi inabusita cu fraze "corecte din punct de vedere politic". Romii din Romania sunt atit de vizibili pe teritoriul delicventei in Franta (incepind cu cea marunta si terminind cu unele forme grave) incit pina si tiganii francezi (les gitans sau les gens de voyage, cum li se spune, incep sa se plinga si cer sa nu fie confundati cu romii din Romania sau Bulgaria.

Franta are si ea un numar important de tigani (li se mai spune manouches), dar care sunt integrati din punct de vedere economic, au cetatenia franceza, li se recunoaste particularitatea culturala, sunt chiar mindri de traditiile lor si exercita o anumita fascinatie asupra imaginarului colectiv. In Franta, fiecare comuna de 5000 de locuitori are obligatia de a amenaja un spatiu pentru acesti oameni ai drumului, ai calatoriei, "les gens de voyage." In fiecare an ei se duc pe malul Mediteranei, in orasul Saintes-Maries de la Mer, ca s-o onoreze pe sfinta Sarah, sfinta neagra, protectoarea lor. Intre acesti gitanes si romii veniti din Romania distanta este insa enorma.  

Rep: Se face in Franta o distinctie intre tiganii/romii din Romania si cei veniti din alte state din est. Conteaza in vreun fel o astfel de diferentiere?  
M.V.: Distinctia exista in masura in care Romania este considerata tara din Europa de rasarit cu cel mai mare numar de romi. Altfel spus, este tara care poate trimite anual batalioane de tigani saraci in Europa apuseana. In presa franceza au aparut deseori statistici privind romii din est, si de fiecare data Romania apare pe primul loc, cu estimari care depasesc uneori cifra de un million cinci sute de mii.

Unele voci, in Occident, spun ca Romania n-ar fi trebuit primita in Uniunea Europeana inainte de a-si fi rezolvat problema integrarii romilor. Din fericire, Uniunea Europeana n-a ascultat de aceste voci si a primit Romania in sinul ei. Daca integrarea economica si sociala a romilor ar fi fost o conditie, Romania risca sa nu mai intre niciodata in Europa. 

 • Francezii cu care stau de vorba imi declara ca sunt stupefiati de rasismul romanilor
 
Rep: La Bucuresti, presedintele Romaniei insista asupra faptului ca tiganii/romii sunt o problema europeana si nu una specific romaneasca.  Este acesta un punct de vedere cu sanse de a fi adoptat intr-o tara ca Franta? Este Europa pregatita pentru o astfel de abordare? 
M.V.: Un lucru este sigur: Romania nu le va putea asigura in mod rapid romilor o situatie economica suficient de buna pentru a-i putea tine acasa. Din acest punct de vedere, dorinta romilor de a cauta o viata mai buna in alte tari, printre care Franta, este legitima. Dar problema romilor este in primul rind una a… romilor. Sa fim obiectivi: romii sunt o minoritate dispretuita si abandonata, dar nimic nu se va putea face pentru ei daca din interior aceasta comunitate nu va face un imens efort pentru a-si depasi conditia actuala.   
 
Rep: Sunteti cetatean francez dar, pe de alta parte, aveti radacini romanesti.  Sunteti pus in situatia de a da explicatii in fata prietenilor francezi? Vi se reproseaza aceste fapte?  
M.V.: Da, deseori francezii cu care stau de vorba imi declara ca sunt stupefiati de rasismul romanilor cind vine vorba de romi. Francezii care calatoresc in Romania nu sunt obisnuiti cu astfel de atitudini iar ceea ce spun romanii despre romi ii indigneaza deseori pe francezi.

Si mai stupefianta este uneori atitudinea intelectualilor romani. Pentru un francez faptul ca un om obisnuit recurge la un discurs rasist fata de romi aproape ca este iertat, dar cind un profesor sau un medic sau un actor incepe sa-i califice pe romi, in masa, drept niste suboameni, faptul devine de neiertat. 

 
De multe ori mi s-a intimplat sa retraiesc acest scenariu: sa vad cum "ii cade falca" unui stain cind ii spun ca sunt roman. Scenariul se deruleaza cam asa: conversatia incepe bine, dialogul se instaleaza, se creaza chiar si un inceput de simpatie, si la un moment dat vine si intrebarea "dar de fapt de ce origine sunteti ca aveti un accent?". Atunci este momentul cind eu spun ca sunt roman si vad cum fata sau atitudinea interlocutorului meu se schimba.
 
 
Matei Visniec
Rep: E justificata teama romanilor ca vor fi mai putin respectati in occident daca cetatenia lor e cunoscuta? Exista o responsabilitate nationala pentru fapte individuale?
M.V.: Nu vreau sa generalizez. Personal am calatorit mult in viata mea, aproape in toate tarile Europene precum si pe mai multe continente. De multe ori mi s-a intimplat sa retraiesc acest scenariu: sa vad cum "ii cade falca" unui stain cind ii spun ca sunt roman. Scenariul se deruleaza cam asa: conversatia incepe bine, dialogul se instaleaza, se creaza chiar si un inceput de simpatie, si la un moment dat vine si intrebarea "dar de fapt de ce origine sunteti ca aveti un accent?".

Atunci este momentul cind eu spun ca sunt roman si vad cum fata sau atitudinea interlocutorului meu se schimba. Nu mi se intimpla acest lucru sistematic, dar mi s-a intimplat des. Da, noi romanii nu avem o imagine buna, da, Romania nu are o imagine buna in occident. Exista perioade cind aceasta imagine se mai amelioreaza dar apoi apare din nou cite ceva care ne penalizeaza, cum este acum acest episod cu romii romani din Franta. In nici un caz insa nu cred ca Romania ar trebui sa fie responsabila penal pentru fapte individuale comise de romani in strainatate...

Dar o anumita responsabilitate morala este inevitabila. Fiecare popor, fiecare natiune are procentul ei de delicventi si de debili. Personal cred ca unor tari occidentale ar trebui sa le fie rusine pentru marele numar de pedofili occidentali care se duc in Tailanda pentru a-si satisface pulsiunile. Dupa cum ar trebui sa-i fie rusine si Tailandei ca pe teritoriul ei prolifereaza industria sexului. Traim intr-o lume complexa unde responsabilitatile sunt nuantate…

Pentru a reveni insa la strainii cu care ma intilnesc si carora "le cade falca" atunci cind le spun ca sunt roman: ei bine, ori de cite ori sunt pus intr-o astfel de situatie imi spun ca de fapt ei sunt cei care n-au trecut un test de civilizatie. "Iata un om cu care oricum n-as fi putut fi prieten si cu care probabil ca nu am nimic in comun, in ciuda aparentelor", imi spun ori de cite ori dau peste cite cineva care ma exmatriculeaza scurt din viata sa numai pentru faptul ca sunt roman.
     
Rep: Nu pot sa nu remarc revenirea presedintelui Sarkozy la mai vechiul sau discurs privitor la lege si ordine si sa nu observ faptul ca lucrul asta se intampla intr-o perioada in care numele sefului statului francez este pronuntat din ce in ce mai apasat intr-un scandal care vizeaza transferul ilegal de fonduri catre politicieni din arcul guvernamental (asa-numita afacere Bettencourt). Este exagerat sa credem ca exista o legatura intre cele doua aspecte?  Imigrantii sunt o problema a Frantei sau presedintelui Sarkozy? 
M.V.: Imigrantii sunt intotdeauna un argument electoral important, o carte de jucat in peisajul politic, un ideal tap ispasitor, un bun rezervor de voturi uneori, o buna tema pentru relansarea unei cariere politice sau pentru redresarea unei cote de popularitate extrem de scazuta… Nicolas Sarkozy, de partea sa, este un politician de o mare abilitate, dublat de un bun orator.

Pe fondul jocurilor politice din marile democratii se intimpla deseori ca adevaruri importante sau teme esentiale sa se impuna din motive… conjuncturale. Stim cu totii ca democratia nu este un sistem perfect, ci asa cum spunea Churchill, doar cel mai putin rau dintre toate celelalte. Nu este deci principalul pacat al democratiei ca dezbateri importante se impun deseori din considerente politice meschine. 

Cine este Matei Visniec
 • Nascut la Radauti in 1956
 • Se muta la Bucuresti unde, intre 1977 si 1987 devine membru al Cenaclului de Luni, condus la acea vreme de Nicolae Manolescu
 • In aceeasi perioada i se publica mai multe volume de poeme: La noapte va ninge, Orasul cu un singur locuitor, Inteleptul la ora de ceai. In aceeasi perioada face cunostinta cu cenzura comunista care ii opreste unele texte de la publicare sau punere in scena
 • In 1987 se refugiaza la Paris unde i se pun in scena peste 20  piese de teatru. Devine, de asemenea, jurnalist la Radio France Internationale
 • Textele sale depasesc granitele Frantei si, dupa 1989, opera sa revine in atentia regizorilor romani
 • In perioada scursa de la Revolutie devine cel mai jucat regizor roman in viata in teatrele din Romania.
Note: * Titlul si intertitlurile apartin redactiei.
         * Fotografia a fost realizata de Claude Chauvet in 2003.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20872 vizualizari

 • 0 (44 voturi)    
  Sorry (Marţi, 10 august 2010, 15:52)

  gabriel4west [utilizator]

  Nu am rabdare sa citesc pana la capat pt ca m-am enervat din prima.

  Domnul Visniec uita ca nu vorbeste despre ROMANI care cersesc si canta in metroul - si au si monopol pe deasupra - ci de TIGANI care au cetatenia romana - e cu totul altceva.

  Sigur ca nu a vazut " niciodata, sau foarte rar, cersetori africani, magrebini, chinezi, vietnamezi, etc. Si nu putem spune ca din Africa sau din Asia nu ajung la Paris si in Franta oameni extrem de saraci, disperati, fara nici o resursa. De ce sunt vizibili in orasele Frantei, cu mina intinsa, in primul rind tiganii romani, iata o intrebare care ma deranjeaza pentru ca ma tulbura."
  De ce cele 5 milioane de musulmani care traiesc in Franta, printre care se numara multe persoane defavorizate, nu recurg la cersit si nici la cintatul in metrou?

  ACOLO NU TRAIESC TIGANI. TIGANII SUNT AICI, IN EUROPA, CEI ,AI MULTI IN ROMANIA., din pacate. ca doar nu ati vrea sa traiasca in Africa ???? Aici, in lumea industrializata, unde au ce fura.....

  De la oameni ca dv. domnule Visniec se confunda Romania cu rromii - adica TIGANII - in loc sa subliniati ca vorbiti de tigani de origina romana dv spuneti ca sunteti suparat ca doar ai nostri sunt vizibili - pfffffffff.....
  • +9 (35 voturi)    
   Nu e deloc asa (Marţi, 10 august 2010, 16:00)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui gabriel4west

   Pentru orice om din lume nu se pune diferenta intre etniile dintr-o tara. Pentru toata lumea ei sunt romani.
   De ce tiganii din Romania sunt singurii care cersesc? Pentru ca sunt crescuti intr-o tara in care lenea, furtisagurile, cersetoria, scandalul, inselatoria sunt ridicate pana la nivelul de politica de stat.
   • -13 (13 voturi)    
    Am o nelamurire. (Marţi, 10 august 2010, 23:15)

    Ion Mocanu [utilizator] i-a raspuns lui anonim

    Matei Visniec : "Franta nu poate primi toata mizeria lumii" .
    O intrebare pentru domul Matei Visniec : In 1987 tot asa ceva o primit ?? 2 variante de raspuns :
    a} nu, atunci afirmatia este o prostie
    b} da, atunci adevarul spus este crud pentru dumneavostra.
    • +3 (3 voturi)    
     Mai gandeste-te (Miercuri, 11 august 2010, 10:27)

     DanBruma [anonim] i-a raspuns lui Ion Mocanu

     cu putina rabdare si insistenta vei reusi sa vezi ca intrebarea ta e o prostie crasa. Asta nu inseamna ca nu poti pune si intrebari inteligente ...
    • -2 (2 voturi)    
     corect (Joi, 12 august 2010, 2:27)

     a [anonim] i-a raspuns lui Ion Mocanu

     @Ion Mocanu: perfecta replica, este exact tipul de raspuns pe care il merita proto-fascismul exhibat de matei visniec in acest text.
  • -7 (17 voturi)    
   ... (Marţi, 10 august 2010, 16:05)

   x [anonim] i-a raspuns lui gabriel4west

   ai picat testul
  • -6 (12 voturi)    
   sorry? (Marţi, 10 august 2010, 16:06)

   diddlyjo [anonim] i-a raspuns lui gabriel4west

   macar in xenofobie esti pe-o minte cu visniec.

   apoi pe visniec nu-l mai pricep. cand se vinde si cand e sincer? cand scrie teatru sau cand da astfel de interviuri?

   din partea lui visniec, un astfel de interviu e nu doar rusinos si samavolnic, ci de-a dreptul nociv! iata un autor pe care nu-l voi mai citi pentru ca nu are ce-mi spune!
   • +1 (1 vot)    
    Sa imi spui tu straine... (Marţi, 10 august 2010, 17:16)

    rakkone [utilizator] i-a raspuns lui diddlyjo

    Sincer, unde gresim indubitabil; Poate undeva la animozitate?
  • +22 (22 voturi)    
   N-ati inteles... (Marţi, 10 august 2010, 16:24)

   AMS [anonim] i-a raspuns lui gabriel4west

   Ati inteles gresit sau doriti sa intelegeti gresit. Sintagma "tiganii romani" specifica clar ca e vorba in primul rand de tigani si, de-abia in al doilea rand, de tigani oameni cu cetatenie romana. Si, atata timp cat, intr-o tara straina vezi un om (cinci, zece, o suta) cu mana intinsa si vorbind in romana, concluzia e logica, nu? Mi s-a intamplat in Franta, cu sotul meu fiind, el blond in toata regula si eu alba cu pistrui, sa socam oamenii spunand ca suntem romani - adica nu sunt toti bruneti? si vorbim franceza articulat? Si suntem intelectuali? Desigur, probabil ca e un caz izolat si respectivii nu prea stiau ce si cum (desi erau angajatii unui aeroport internationa si nu impingeau carucioarel!!!) - dar chiar credeti ca restul fac bine diferenta intre roman si tigan roman?
   • +2 (4 voturi)    
    mda... (Miercuri, 11 august 2010, 14:48)

    unu' [anonim] i-a raspuns lui AMS

    nu ma astept la nimic de la o tara in care jumate din cetateni nu stiu ca Luna se invarte in jurul Pamantului... la fel ca si americanii sau alti vestici, francezii sufera de ignoranta si idiotenie. Ignoranti care au impresia ca treiesc pe o insula si ca tot ce e in jurul lor e un gunoi.

    In momentul cand ai o problema nationala cu tiganii imigranti si tu nu ai curiozitatea sa dai pe net sa vezi ce e cu tara din care vin tiganii aia, ai o problema.

    "eu alba cu pistrui, sa socam oamenii spunand ca suntem romani - adica nu sunt toti bruneti?"
    La faza asta eu ii intrebam "Dar voi nu sunteti toti negri?"
   • +1 (1 vot)    
    Din pacate (Vineri, 20 august 2010, 13:44)

    radiogargara [utilizator] i-a raspuns lui AMS

    incultura occidentala isi spune cuvantul. Si eu raman la fel de "socat, "cu gura cascata", cand vad cat de limitati sunt acesti oameni! Desi stiu sa citeasca ( spre deosebire de tigani!) si au toate parghiile sa se informeze, sunt la fel de inculti si de limitati ca si tiganii care ii invadeaza!
  • +6 (8 voturi)    
   Dupa ce te calmezi, (Marţi, 10 august 2010, 16:29)

   if0014 [utilizator] i-a raspuns lui gabriel4west

   ne spui cum ai fi exprimat tu ideea respectiva? Ce cuvinte ai fi folosit?

   Multumesc1
  • 0 (6 voturi)    
   :) (Marţi, 10 august 2010, 16:30)

   cris [utilizator] i-a raspuns lui gabriel4west

   Domnule,

   Nu va mai enervati asa usor ca nu va face bine. :)

   Numai bine!
  • +12 (18 voturi)    
   Sa-i integreze Franta ! (Marţi, 10 august 2010, 17:08)

   sorin [anonim] i-a raspuns lui gabriel4west

   Tiganii sunt si ei oameni liberi. Au dreptul sa se integreze acolo unde vor ei. Daca vor sa fie integrati in Franta/Anglia/Germania, atunci acolo sa fie integrati. E dreptul lor sfant sa aleaga tara in care doresc sa fie integrati.
   • +5 (5 voturi)    
    Cu conditia sa se integreze, (Marţi, 10 august 2010, 19:02)

    Sile [anonim] i-a raspuns lui sorin

    Mai exact sa invete si sa respecte legile.Nu se poatte trai din furat si cersit.Pentru ca libertatea fiecaruia din noi are niste limite reglementate de lege. O zi buna!
    • 0 (0 voturi)    
     of, of! (Vineri, 20 august 2010, 13:47)

     radiogargara [utilizator] i-a raspuns lui Sile

     Din pacate iata ca pot, de mii de ani...
   • +7 (9 voturi)    
    Europa i-a vrut, europa sa-i spele (Marţi, 10 august 2010, 22:04)

    Adrian [anonim] i-a raspuns lui sorin

    Inainte de a intra in UE, Romaniei i s-a impus sa elimine orice fel de discriminare pe orice fel de motiv (cu aluzie directa la unele voci acuzatoare la adresa tiganilor, voci care veneau chiar din sfera politica, cultural-artistica etc.) Atunci se spunea ca "sa vina Europa sa ii mangaie, ca noi ne-am saturat de ei". Acum, aceeasi Europa nu-i mai suporta pe tigani, trimitandu-i acasa, la romanii care s-au obisnuit deja cu ei.
    Sa se spele cu ei pe cap!
    Pa!
    • 0 (0 voturi)    
     Nu este asa simplu (Miercuri, 11 august 2010, 10:30)

     DanBruma [anonim] i-a raspuns lui Adrian

     Sarkosy spune ca noi trebuie sa ne spalam pe cap cu ei. Hai sa vedem care este mai tare, Sarkosy sau Basescu?
    • +2 (2 voturi)    
     corect! (Miercuri, 11 august 2010, 14:51)

     unu' [anonim] i-a raspuns lui Adrian

     cica romanii sunt extrem de rasisti :))))))) hahaaaaa! ca Francezii nu o spun deschis asta e altceva, dar daca aveau atatia tigani ca si noi faceau foc cu ei demult.

     le uram suscces in integrare! eu personal le dau bani cand ii intalesc pe strada in strainatate. trebuie incurajati sa ramana acolo :)))))
   • +1 (1 vot)    
    Dreptul lor sfint pe dracu! (Vineri, 13 august 2010, 11:46)

    DL [anonim] i-a raspuns lui sorin

    Problemele sint create exact de acea parte a tiganilor(si romanilor) ce nu doresc sa fie integrati ci prefera sa paraziteze societatea romana, franceza etc. Aici este vorba de cersetori, infractori de cele mai diverse tipuri orice dar nu persoane care doresc sa se integreze. Un roman care doreste sa se integreze in Romania sau aiurea isi cauta un loc de munca, cauta sa-si inchirieze sau sa cumpere o locuinta, plateste impozite etc.

    Pentru tiganii (si romanii) si in general toti topirlanii care prefera sa cerseasca, prostitueze, vinda droguri sau sa se adune in organizatii de tip mafiot le doresc sa se integreze in absolut!
  • +13 (15 voturi)    
   Tziganii (Marţi, 10 august 2010, 17:20)

   Elinescu [anonim] i-a raspuns lui gabriel4west

   Tziganii nu sunt de origina romana,ei sunt numai cetateni romani.
  • +10 (12 voturi)    
   Gabi (Marţi, 10 august 2010, 17:38)

   Ea [anonim] i-a raspuns lui gabriel4west

   Eu am citit articolul pana la capat si vei vedea ca diferentierea se face pe parcurs. In definitv dl Matei a subliniat ceea ce se vede din perspectiva Frantei si-l aprob pentru c-am trait si eu acolo cativa anisori.

   Problema este alta (mentionata in articol, dar fara raspuns): daca francezii sunt atat de indignati de "rasismul" romanilor fata de tigani si ne scot ochii pentru felul cum ii tratam, ce pot spune despre atitudinea lor fata de acestia cand ii expulzeaza? Cum se cheama "politiquement correct" ceea ce fac ei? De criticat si de constat e foarte usor. Mai greu e sa aduci solutii...voilà!
   • 0 (0 voturi)    
    atitudinea francezilor (Marţi, 10 august 2010, 20:09)

    the [utilizator] i-a raspuns lui Ea

    dumneata postezi din România teoretic, sau din Franta in cunostinta de cauza ?
    prima intrebare, ca sa pot sa-ti raspund mai departe, "de pe teren" ...
   • 0 (0 voturi)    
    Ii expulzeaza pentru ca stau acolo ilegal (Miercuri, 11 august 2010, 10:34)

    DanBruma [anonim] i-a raspuns lui Ea

    Sau tu vrei ca in Franta sa se faca lucrurile asa cum se fac in Romania, adica fara respectarea legii?
  • -2 (2 voturi)    
   On s'en calme (Marţi, 10 august 2010, 18:24)

   T+C [anonim] i-a raspuns lui gabriel4west

   On s'en calme M. gabriel4west.
  • 0 (8 voturi)    
   Superficial (Marţi, 10 august 2010, 19:09)

   ion [anonim] i-a raspuns lui gabriel4west

   Daca nu aveti rabdare sa cititi, de ce mai comentati? Autorul a precizat absolut de fiecare data "tiganii romani" sau "romii din Romania",in cel mai rau caz "persoana care vin din Romania", nu a spus niciodata "romanii care cersesc".

   In plus nu intelegeti comparatia cu imigrantii din Africa. : un magrebian sau un negru din Africa, sarac lipit, are mai multa mandrie decat un tigan din Romania. Si asta e realitatea, sunt mult mai putini cersetori si cantareti de metrou dintre tigani decat dintre arabi si negrii. Raspunsul dumneavoastra e plin de "inteligenta": "Negrii nu cersesc pentru ca NU SUNT TIGANI(??)" Dar ce, exista vreun monopol universal al cersitului?

   Vrem, nu vrem, problema tiganilor tot in Romania se va intoarce. Si de 20 de ani nu am pregresat in niciun fel in rezolvarea problemei. Si e nasol.
   • +1 (1 vot)    
    cersitul - monopol tziganesc? DA!! (Miercuri, 11 august 2010, 13:48)

    BigDaddyCool [anonim] i-a raspuns lui ion

    Da domnule ion , cersitul este monopol tziganesc, la fel si intinsul mainii este brand tziganesc. Background-ul de la care porneste monopolul si branding-ul este simplu: tziganii nu au religie si nici credinta- sau cel putin tziganii romani...Pentru ei tot ce conteaza este cum sa il faca pe cel de langa el...Chiar daca cel de langa el incearca sa-l ajute...Cineva scria mai demult pe aici ca de fapt totul se reduce la refulare si la atitudine defensiva...
    Eu traiesc de 10 ani, pe palier cu tzigani, inconjurat de tzigani , care in majoritatea timpului au fost in Belgia, Franta, Spania si Germania si care aveau jobul de cercisit, trafic de droguri si "training" pentru cersit!
    Se dau penticostali dar singurul motiv pentru care au aderat la acest cult este ca primeau moka tot felul de haine, lenjerii si electrocasnica, pe care bineinteles le vindeau la talcioc...
    Doar imafginati-va ca indienii hindusi si brahma i-au izgonit din India pentru ca nu credeau in nimic ....si nu faceau decat magarii... Deci istoria lor de a se integra intr-o societate oricat de veche este mult mai demult .
    Concluzia: Romania nu are si nici nu va avea resurse si capacitatea de a-i civiliza pe tigani. Romania este paradisul lor pentru ca legile romane sunt usor de sfidat la fel ca si autoritatile. In Romania, tiganii au fost tinuti sub control- social si demografic - doar sub teroare si robire. Din pacate tipul acesta de perioada este considerat depasit si primitiv. Dar, oameni buni....tiganii sunt primitivi!!!! Simplu: poti instala Windows XP pe un calculator Cip? Nu...!!! la fel si cu tziganii!!!
  • +5 (7 voturi)    
   cersetorie musulmani (Marţi, 10 august 2010, 19:41)

   Dan Stanescu [anonim] i-a raspuns lui gabriel4west

   Este de notorietate ca musulmanii nu cersesc. Asta am vazut eu cind am fost in excursii in tari musulmane. Nu este o chestiune de imagine. Pur si simplu, desi aparent sint saraci, nimeni nu cerseste. Este sub demnitatea umana sa faci asa ceva (sa cersesti), mai ales in tari in care se are grija teribila si de cel din urma om. Cersitul este doar o metoda de furt pe fata. Nu stiu de ce este totusi legal
  • +1 (1 vot)    
   Cititi pina la capat (Miercuri, 11 august 2010, 6:55)

   tania c [anonim] i-a raspuns lui gabriel4west

   ...dar inclin sa cred ca nu aveti capacitatea intelectuala de a intelege mesajul domnului Visniec.
  • +4 (4 voturi)    
   ai dreptate (Miercuri, 11 august 2010, 9:58)

   clujeanul [anonim] i-a raspuns lui gabriel4west

   Asa este, nu inteleg de ce problema nu s-a transat din timp. Nu inteleg de ce nu se interzice iesirea lor din tara (m-ar durea in cur de scandalul cu drepturile omului...). Nu inteleg de ce nu sunt (discret) eutanasiati...la naiba...
  • 0 (0 voturi)    
   baliverne (Vineri, 20 august 2010, 13:37)

   radiogargara [utilizator] i-a raspuns lui gabriel4west

   Mai iesi si tu din tara, si- ai sa- ti raspunzi singur la intrebari. Oricum, n-ai inteles nimic! De exemplu- se referea la natiile ca atare din Africa, Asia, si nu la o eventuala minoritate tiganeasca din aceste zone...
 • +29 (31 voturi)    
  Asa este! (Marţi, 10 august 2010, 15:54)

  Dorin [anonim]

  Matei Visniec, dealtfel un dramaturg roman de exceptie, are perfecta dreptate. Fragmentul urmator din interviul d-lui Visniec este extrem de relevant:

  "Nici o tara de pe glob nu poate primi, de fapt, la ea acasa, cu toata bunavointa de care ar da dovada, toata mizeria lumii. Europa, pe ansamblul ei, daca si-ar propune, dintr-un elan umanist fara precedent, sa primeasca la ea acasa toata mizeria lumii, s-ar duce repede pe ripa, s-ar transforma in altceva, ar sfirsi prin a deveni ea insasi mizerabila si incapabila deci de a a-i ajuta pe saracii lumii."

  Tiganii ne distrug ca natie si asta e cumplitul adevar. Discursul "corect" dpdv politic este o porcarie fara margini. Trebuie ca ipocrizia si fatarnicia din ce in ce mai prezenta si pe forumurile Hotnews sa inceteze defintiv! Asa nu se mai poate continua. De zeci de ani acesti tigani cersetori ne umilesc neincetat. "Romi"? Nici vorba! Tigani.
  • +3 (7 voturi)    
   Poate USA (Marţi, 10 august 2010, 18:26)

   T+C [anonim] i-a raspuns lui Dorin

   Cred ca USA ar putea sa-i primeasca pe totzi.
   • -2 (4 voturi)    
    Zau? (Marţi, 10 august 2010, 20:07)

    Dorin [anonim] i-a raspuns lui T+C

    Inclusiv pe tine? Am impresia ca esti nitel cam retardat...
    • +1 (3 voturi)    
     O sugestie pentru cazul tau (Marţi, 10 august 2010, 20:15)

     T+C [anonim] i-a raspuns lui Dorin

     O sugestie pentru cazul tau:
     De la o vreme Vadim s-a mai linistit, asa n-ar strica daca l-ai intreba ce pastile ia.
  • -3 (7 voturi)    
   inca un gagiu nervos (Marţi, 10 august 2010, 20:16)

   the [utilizator] i-a raspuns lui Dorin

   din câte imi aduc aminte am intalnit tigani si la Las Vegas ... si n-avea nimeni timp sa faca din ei o problema de rusine nationala
   Realitatea e simpla, e mai usor sa dai vina pe tigani pâna si pentru rateurile politice pe care le pârtzâie motorul României, si pentru jigodiile care au ajuns în fruntea bucatelor, si pentru ...
   da, stiu, inainte de "si" nu se pune virgula ...
   Nu va speriati ... Visniec e si el un palavragiu român vremelnic aflat in punct de interes ...
 • +21 (23 voturi)    
  adica (Marţi, 10 august 2010, 15:57)

  andrei [anonim]

  adica inainte de aderare toata europa spunea ca tiganii sunt discriminati in romania , ca nu avem programe de integrare in comunitate.....pei dc nu fac ei programe de integrare :))))) ce ma bucur noi am plans destul acum sa planga si altii
  • -2 (8 voturi)    
   Da tiganii nu sunt ajutati sa se intregreze (Marţi, 10 august 2010, 23:25)

   adrian [anonim] i-a raspuns lui andrei

   Ceea ce spui tu acolo, andrei ma face sa-mi fie rusine ca sunt roman.. tu nu iti dai seama cata dreptate are si a avut "europa" cand ne spunea aceste lucruri.. si nimic nu s-a schimbat intre timp pentru ca romanii nu stiu sa se guverneze bine si sa faca in asa fel incat sa le fie lor bine.. e un sistem care nu functioneaza insa si ptr faptul ca toti se spala pe maini de toate responsabilitatile.. eu nu ridic hartia de pe jos, eu nu ajut cu nimic la rezolvarea unei probleme..

   cu oameni ca tine, andrei, nu vom progresa niciodata.. n-ai inteles nimic din societatea unde traiesti ..esti pe dinafara si mi-e mila de tine si de noi ptr ca am impresia ca nu esti singur! ca doar ai primit 14 aprobari ptr ineptia pe care ai scris-o.
 • +27 (31 voturi)    
  Nici eu care traiesc in Romania nu suport tziganii (Marţi, 10 august 2010, 16:19)

  mmm [anonim]

  Mi se par atat de necivilizati, atat de scarbosi, incat nu credeam ca o sa ajung sa devin atat de rasista in privintza lor. Mi se face greatza numai cand ii vad pe strada. Mi-e atat de scraba cand vad ca toate florariile de la coltul strazii sunt numai ale tziganilor. Vezi numai tziganci grase si scarboase la vanzare (se pare ca deja detzin monopolul in privinta asta). Mi-e atat de sila, cand ii vad prin parcarile din Bucuresti, cum vin sa-ti ceara bani, sub pretex ca chipurile pazesc masina. Mi-e atat de sila cand fura florile din ghivecele de pe strada, ca apoi sa le vanda. //
  • -4 (16 voturi)    
   Bravo! (Marţi, 10 august 2010, 19:16)

   ion [anonim] i-a raspuns lui mmm

   Superb: ati primit 16 voturi cu plus din 16!

   Asta e solutia in a rezolva problema: trebuie sa ii consideram sub-oameni si sa vomam instant cand vedem o florareasca grasa si urata care vinde flori la colt de strada.

   Taticu, stiu multi care viseaza la solutii a la Antonescu sau Hitler.Dar nu asta e solutia. Daca vrem sa ramanem oameni.

   P.S. Data viitoare cand treci pe langa o florarie din asta, cumpara o floare de acolo si intra in vorba cu tiganca aia grasa si urata. Pe cat ca nu se arunca asupra portofelului sau celularului in timp ce platesti si discuti?
   • +8 (10 voturi)    
    Mai Johhny... (Marţi, 10 august 2010, 20:11)

    Dorin [anonim] i-a raspuns lui ion

    frazeiezi politically correct la modul "superb"???? Dar tare mi-e teama ca esti doar un alt ipocrit... Ia spune drept, ai vrea cumva sa ai vecin unul dintr-aia carora le plangi de mila? De fapt nu unul ci mai multi. Vei avea parte de senzatii tari din plin. Mizerie, manele la maxim, galagie, injuraturi, ce mai! Tot tacamul. Vei trai la maxim!

    P.S. A facut cineva pe-aici apel la omorarea tiganilor? Eu zic ca nu. Atunci ce te-ai infierbantat asa? Esti cumva nitelus mai bronzat? Asta sa fie explicatia enervarii tale?
   • +7 (7 voturi)    
    tiganizatii, nu tiganii (Miercuri, 11 august 2010, 1:07)

    toni [anonim] i-a raspuns lui ion

    tu ai incerat luccrul asta mmm?
    Nu ti-ai pus niciodata intrebarea de ce florile pe care le cumperi au preturi cu peste 500% mai mari decat cele e achizitionare? In timisoara de ex. cumperi un buchet de tufanele cu 5 lei. Aceleasi la tiganii bucuresteni sunt 45 lei. Asta nu inseamna ca-tii se arunca la portofel?
    Las'o ca-i grasa si urata, asta e o prostie, atrage-i insa atentia ca e pe trotuar cu toate vazele ei si tu trebuie sa cobori pe carosabil ca sa treci pe acolo. Vezi atunci unde ti se arunca...

    Traiesc si am copilarit in berceni, cartier 'de lux' de-al bucurestiului. Problema de dupa revolutie este ca a disparut mana unei politii ferme si asta din pacate, cand se aduce in discutie se pune pe seama faptului ca avea tendinte dictatoriale pe vremuri. Se poate si-n democratie sa fii ferm in aplicarea legilor. Problema inca nu-s cei un milion jumate', doi de tigani, ci noi astialaltii, restul care de 20 de ani ne-am tiganizat. Daca se va voi vreodata o redresare a problemei fara tente rasiste sau prostii negandite atunci solutia sta tocmai la cei astialaltii din romania, cei care am imprumutat stilul 'nomad' cei care am preferat maneaua, gunoiul pe geam, injuratura oricui in gura mare, 'lookul' de smenar si caracterul de furtisaguri marunte. Le-am imprumutat tocmai fiindca ni se par noua ca ne vor aduce beneficii, ca vb aia, daca ala a furtat din '90 incoace in germania si in loc sa-l bage la 'mititica' aia atunci l-au trimis cu tot cu 'mertzanul' inapoi statului roman, de ce n-am putea face si noi asta!
    • +2 (2 voturi)    
     Corect! (Miercuri, 11 august 2010, 9:01)

     gogu [anonim] i-a raspuns lui toni

     Sunt milioane de smecheri. Problema este ca modul asta de viata este considerat "normal" de mediul din care isi trag "educatia" - Pro tv dar si alte posturi.
   • +2 (4 voturi)    
    Ii poti considera cum vrei! (Miercuri, 11 august 2010, 10:16)

    , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui ion

    Daca ei nu se ridica la nivelul de oameni, nu e vina mea ca ii cataloghez... oricum!
    Eu sunt tolerant, ei nu!
    Eu invat, ei nu!
    Eu ii vreau, ei ma desconsidera in tara mea!
    Eu le dau, ei ma fura!
    Cine pe cine nu inghite?!
    Cat despre Europa... sa se mai lupte si ei. Erau buni de dat lectii; cand au de/a face cu hoardele chitaie!
    Sa chitaie si sa rezolve ei situatia, daca sunt destepti!
 • +3 (13 voturi)    
  Give me your tired... (Marţi, 10 august 2010, 16:22)

  Mihai [anonim]

  Pe piedestalul stauii libertarii sta scris:

  "Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free, The wretched refuse of your teeming shore. Send these, the homeless, tempest-tost to me, I lift my lamp beside the golden door!"

  In franta ar trebui arborat sloganul "iberté, égalité, fraternité, mais juste pour nous" chiar sub "Arbeit macht frei"
  • -2 (12 voturi)    
   Raspuns Mihai (Marţi, 10 august 2010, 18:38)

   Alionte [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   Bre poligloate! Si de ce nu ajung tiganii sa cerseasca sub statuia libertatii? E simplu: pentru ca americanii nu ii lasa nici macar sa se apropie de tara lor. De ce oare francezii ar fi mai obligati decat altii sa primeasca emigranti din alte tari?? Numai pentru ca drepturile omului s-au nascut pe malurile Senei? De ce ne ofuscam si strigam la Franta ca nu e democrata si ca nu accepta ceea ce este in primul rand esecul nostru ? Cred ca 99% din comentariile la acest articol se pot rezuma intr-o singura fraza si care caracterizeaza atat de bine acest popor roman frustrat pana in gat: "trebuie sa ii stigmatizam pe tigani pentru ca ne amintesc prea mult de noi insine!"
   • -1 (1 vot)    
    pt Anca (Marţi, 10 august 2010, 19:46)

    Dan Stanescu [anonim] i-a raspuns lui Alionte

    Mai Alionte, buna remarca. Da si mie un mail
   • +12 (14 voturi)    
    Cred ca cel mai frustrat roman esti tu... (Marţi, 10 august 2010, 19:54)

    Nepotu' lui Aristotel [anonim] i-a raspuns lui Alionte

    Bre Alionte!
    Eu nu-i stigmatizez pe tigani pentru ca-mi amintesc prea mult de mine, ci dimpotriva.
    Eu (spre deosebire de ei) muncesc, nu fur, nu cersesc, platesc taxe si impozite, fac dus de 2 ori pe zi si nu ascult manele sau alte ineptii cu pretentii de muzica.
    Si ca sa generalizez, nici romanii nu au prea multe in comun cu tiganii, desi exista totusi si destule cazuri de romani care in anumite momente se manifesta la fel ca ei.
    Dar diferenta principala e ca spre deosebire de tigani, romanii saraci se viseaza inca (si incearca sa ajunga) si medici si profesori si avocati sau arhitecti pe cand tiganii se viseaza infractori de succes, sau cel mult, manelisti. Iar aceasta uriasa diferenta de mentalitate intre tigani si restul oamenilor nu e de factura recenta. Sa nu uitam ca pe vremea lui Ceusescu erau in Romania foarte multe cazuri de copii (altii decat cei de etnie tiganeasca) proveniti din familii foarte sarace care terminau studii superioare dupa ce se chinuiau in camin, cu burse de la stat si fara sprijin material de la parinti (pentru ca acestia nu prea aveau cum sa-i ajute din banii pe care-i castigau la CAP sau prin fabricile si santierele Patriei). Dar tiganii nu terminau de cele mai multe ori, nici cele 4 clase obligatorii iar cei care terminau liceul si urmau o facultate (doar cativa pe an) erau stigmatizati chiar de etnia lor, acuzati fiind ca "s-au albit", ca s-au romanizat. Deci nu saracia era problema lor principala in accederea la studii si invatatura, ci mentalitatea arhaica, tribala, care-i caracterizeaza ca etnie.
    Ori mentalitatea e cea care se schimba cel mai greu, in generatii, nu in ani si cu eforturi mari chiar din partea membrilor valorosi (integrati cu succes adica) ai grupului tinta. Faptul ca actiunile de integrare (platite in timp cu multi bani de catre UE, Fundatia Soros sau alte ONG straine) a tiganilor au dat gres, se datoreaza refuzului acestor organizatii, de a recunoaste mentalitatea diferita si cumva antisociala a etniei tiganesti.
    • -1 (9 voturi)    
     Raspuns lui Nepotu' (Marţi, 10 august 2010, 20:38)

     Alionte [anonim] i-a raspuns lui Nepotu' lui Aristotel

     Mda, ceea ce incerci tu sa imi explici este ca esecul integrarii este 100% din vina lor iar societatea de vis in care traiesc nu are absolut nimic sa isi reproseze. Noi nu avem absolut nici o vina. Romanii nu au nici o implicare, prefera sa nu vada si sa nu auda. De ce nimeni nu recunoaste ca avem o problema si ca trebuie sa gasim o cale pentru a o rezolva? De ce toata lumea de pe forum urla ca "nu mai suport tiganii etc"? Cum au putut tari ca Spania de ex sa ii integreze pe ai lor? De ce noi nu putem? Sunt ai nostri atat de diferiti? Faptul ca actiunile de integrare au dat gres in ultimii ani se datoreaza probabil ineficientei acelor actiuni. Trebuie pur si simplu schimbat macazul. Daca societatea in care traiesc le permite sa nu isi plateasca impozit atunci de ce l-ar plati? Cum poti sa ceri fermitate si sa ai pretentii la o societate care e incapabila sa construiasca o autostrada si sa isi tina in frau mafiotii si coruptii care sunt tot atat de albi ca mine si ca tine?
     Iar argumentul ca pe vremea lui ceausescu nu se duceau la scoala sa devina oameni civilizati ca romanii nu tine. Aceea era o dictatura care a abrutizat pe toata lumea. Ce sa mai zic de saracii romani de la tara care se duceau la facultate si se chinuiau. Exact mentalitatea de victima care ne vine asa de bine: bietii romani, niste intelectuali care asculta Bach si il citesc pe Aristotel si care sunt asupriti de niste tribali de tigani!! Nu suntem in stare sa ne facem ordine in curte, asta e nepoate!! Si mai ales nu ne place sa ne arate cineva ca nu suntem perfecti si mai si gresim si noi. Nu zice nimeni sa culpabilizam dar saritul asta ca ars (repet, e de ajuns sa citesti comentariile de pe acest forum) se numeste frustrare. Nu am citit un comentariu de genul: "da domnule, sunt ai nostri, trebuie sa facem ceva" ci numai respingere in masa chiar ura viscerala. Merci la France ca ne arunca propria mizerie in nas, in acest fel continuand sa ne hraneasca sanatoasa si traditionala frustrare!!
     • +6 (6 voturi)    
      Tu ai discurs de ONG tiganeasca mai Alionte (Miercuri, 11 august 2010, 1:48)

      Nepotul lui Aristotel [anonim] i-a raspuns lui Alionte

      O sa-ti explic pe puncte ceea ce te faci ca nu intelegi:
      1. Nu am afirmat ca societatea romaneasca este fara vina, ba chiar cred ca are o mare vina pentru ca a fost prea toleranta si nu i-a integrat fortat, pedepsind drastic orice deviationism si comportament antisocial.
      2. Nu trebuie sa gasim "noi" romanii o cale de a rezolva problema, ci UE + Romania + ONG-uri + tiganii scoliti si deja integrati, toti impreuna trebuie sa gasim aceasta cale.
      3. Daca tu crezi ca in Spania (sau in Franta, Marea Britanie, etc...) sunt integrati tiganii, te inseli amarnic. Si tiganii de acolo sunt nomazi, nu muncesc si nu platesc taxele catre stat. Si tiganii de acolo sunt asociali sau chiar antisociali, dar sunt mai putini si nu ies asa de tare in fata ca tiganii romani care cersesc pe la coltul fiecarei strazi.
      4. Nu este "propria noastra mizerie" pentru ca tiganii nu sunt produs romanesc, ci alcatuiesc o etnie de migratori care s-a raspandita in toata Europa, venind din India sau Bangladesh. Este mizeria lor de etnie care nu a vrut sa abandoneze mentalitatea tribala.
      5. Dictatura ceausista, desi a fost un blestem pentru natiune, nu a abrutizat pe toata lumea. Se citeau mult mai multe carti atunci decat acum, se mergea si atunci la teatru si la Opera si se asculta si atunci muzica clasica.
      6. Bietii romani chiar sunt asupriti de niste tribali de tigani, dovezile sunt aproape in fiecare seara prezentata la stirile tv. Spre ex. chiar asta seara s-a produs inca o bataie cu sabii si bate (poate si pistoale) pe strada, intre niste clanuri/triburi "pasnice" de etnici tigani din Mogosoaia.
      8. Frustrarea mea nu e ca exista tigani in Romania sau in Franta, ci ca legea e prea toleranta cu ei in virtutea acelor "politici corecte" importate de la americani si impuse noua de UE (care sarea in apararea tiganilor, cand comiteau infractiuni si se aparau de pedepse cu acuzatii de rasism). Iar frustrarea devine si mai mare tocmai pentru ca UE incearca acum sa arunce problema tot la noi in gradina
    • +3 (3 voturi)    
     perfect punctat (Miercuri, 11 august 2010, 9:12)

     mircea [anonim] i-a raspuns lui Nepotu' lui Aristotel

     ai dreptate prietene, bine zis
 • +7 (23 voturi)    
  tigani romani (Marţi, 10 august 2010, 16:28)

  ang [utilizator]

  Sunt student in Paris, locuiesc aici de 3 ani.
  Imi pare rau sa iti spun gabriel4west, dar situatia pe care dl Visniec o descrie (e important a se citi tot articolul) este exact asa.
  Peste tot sunt numai tigani la cersit, in metrouri, RER, trenuri, cu copii nespalati in brate si cer bani ; canta la acordeon, chitara, cu microfon improvizat, uneori chiar in romaneste!
  In fata la Galeriile Lafayette sunt cu pisica, cainele si stau la cersit.
  Nu mai vb de Champs Elysees unde "strategia" cu gasitul inelului de aur sau "Do you speek english?" e la tot pasul! Si majoritatea vorbesc romaneste, e incredibil dar adevarat, iti dai seama dupa accent foarte usor. Apoi, daca le raspunzi in romaneste, incercand sa le explici ca nu e bine ce fac, te injura.
  M-a impresionat modul corect de gandire al domnului Visniec.
  Statul roman nu face NIMIC in a ameliora problemele astea. Si din cauza asa Romania are in Europa o imagine atat de proasta, fiind complet umbrita de problema rromilor!
  • +9 (11 voturi)    
   tiganii romani (Marţi, 10 august 2010, 16:53)

   eugen [anonim] i-a raspuns lui ang

   Daca cumva ti-ai propus sa ramai in Franta cauta sa te obisnuiesti cu asta pentru ca stii bine ca nu-i cale de intors.
  • +10 (10 voturi)    
   care-i problema? (Marţi, 10 august 2010, 17:48)

   yellowdog [utilizator] i-a raspuns lui ang

   statul roman nu face in general NIMIC pt populatia de rand, asa ca dragi tai tigani nu sunt discriminati, ba chiar promovati in societate - nu platesc nici un fel de taxe dar beneficiaza de tot felul de servicii - tot pe spinarea romanului...
  • +10 (10 voturi)    
   ai dreptate ang,are si d.visniec (Marţi, 10 august 2010, 17:55)

   toma [anonim] i-a raspuns lui ang

   dar nu sunt de acord cu d.visniec care spune ca "Romania nu le va putea asigura in mod rapid romilor o situatie economica suficient de buna pentru a-i putea tine acasa"
   romania nu o sa le poata indeplini NICIODATA ce cer ei ! si totul prin NEMUNCA !!!
   trebuie sa-si scimbe mentalitatea si sa vina alturi de noi ! nimeni nu-i discrimineaza,ei singuri se izoleaza,prin comportament,prin felul lor de a fi !
   cunosc multe cazuri de tigani care treiesc alaturi de romani si lumea nu le mai spune tigani,ci romani !
   DE LA EI PLEACA TOT !
  • 0 (0 voturi)    
   Champ Elysee nu e zona romaneasca de cersit !!! (Miercuri, 11 august 2010, 22:19)

   Dacu [utilizator] i-a raspuns lui ang

   Pai daca traiesti la Paris ar trebui sa stii ca Champ Elysee-ul este un teritoriu de cersit ala arabilor.
   Am fost socat sa vad acolo tinere araboaice (dupa imbracaminte) cu capul acoperit punandu-se in genunchi exact in mijlocul puhoiului de oameni, in fata magazinelor.

   Visniec ar trebui sa stie asta, nu sa spuna ca peste tot conduc cersitul romanii.
 • +13 (17 voturi)    
  ipocrizia e "corecta din punct de vedere politic" (Marţi, 10 august 2010, 16:36)

  pilgrim [utilizator]

  Francezii cu care stau de vorba imi declara ca sunt stupefiati de rasismul romanilor / "Pentru un francez faptul ca un om obisnuit recurge la un discurs rasist fata de romi aproape ca este iertat, dar cind un profesor sau un medic sau un actor incepe sa-i califice pe romi, in masa, drept niste suboameni, faptul devine de neiertat."
  [...]
  De multe ori mi s-a intimplat sa retraiesc acest scenariu: sa vad cum "ii cade falca" unui strain cind ii spun ca sunt roman. Scenariul se deruleaza cam asa: conversatia incepe bine, dialogul se instaleaza, se creaza chiar si un inceput de simpatie, si la un moment dat vine si intrebarea "dar de fapt de ce origine sunteti ca aveti un accent?" Atunci este momentul cind eu spun ca sunt roman si vad cum fata sau atitudinea interlocutorului meu se schimba.
  • +4 (8 voturi)    
   da, sunt ipocriti (Marţi, 10 august 2010, 17:04)

   wow [utilizator] i-a raspuns lui pilgrim

   si de asemenea, dl. visniec se contrazice in ce spune :))
  • +8 (8 voturi)    
   Ipocrizia este una din fatetele omului occidental (Marţi, 10 august 2010, 18:27)

   T+C [anonim] i-a raspuns lui pilgrim

   Ipocrizia este una din fatetele obisnuite ale omului occidental
   • -2 (2 voturi)    
    Mda... (Marţi, 10 august 2010, 20:15)

    Dorin [anonim] i-a raspuns lui T+C

    Insa, as adauga eu... a oricarui om care traieste pe planeta asta. Adica, daca n-ai inteles cumva ce vreau sa insinuez.... inclusiv pe fruntea ta scrie ipocrizie.

    P.S. Esti "rom" sau tigan?
    • +4 (4 voturi)    
     Un pic de moderatie si calm nu strica (Marţi, 10 august 2010, 20:43)

     T+C [anonim] i-a raspuns lui Dorin

     Un pic de moderatie si calm nu strica, plus ca inveti sa te comporti.

     Daca te astepti la injuraturi din partea ta mai trebuie sa mai cresti, sa te maturizezi si sa accepti faptul ca nu toata lumea poate fi de acord cu opiniile tale.

     Cum am scris si alt comentariu adresat dumitale:
     De la o vreme Vadim s-a mai linistit, asa n-ar strica daca l-ai intreba ce pastile ia.

     Cit despre ipocrizie, din pacate istoria Romaniei este plina de exemple venite din Occident.

     Un exemplu: Cind Stefan cel mare cerea ajutor miliar celor din Europa de Vest, a primit raspunsuri de incurajare si nimic concret.

     Un alt exemplu mult mai recent: cedarea Romaniei dupa al doilea razboi mondial rusilor de catre Occident (W. Churchill, F.D.Roosevelt)
 • +7 (13 voturi)    
  Greaua discriminare a romilor in romania. (Marţi, 10 august 2010, 16:40)

  Casargoz [anonim]

  Atunci cand Franta spune ca romii sunt o problema nerezolvata a Romaniei uita sa dea solutia.
  Am o intrebare simpla: Cati angajati romi are BRD Romania. Cati angajati romi lucreaza la Dacia Renault. Cati angajati romi are Alcatel in Romania.
  Managementul acestor firme are polictici bine implementate antidiscriminare. Deci cati angajati romi sunt in Romania in firmele franceze.
  Discriminare incepe din occident.
  Iar transformarea Romanie intr-un lagar pentru sedentarizarea a ceea ce francezii numest gens de voyage, nu este decat un gest fascist si de neacceptat.
  • +5 (7 voturi)    
   Intrebare simpla: (Marţi, 10 august 2010, 17:36)

   aabb [anonim] i-a raspuns lui Casargoz

   Cati romi au calificarea sa lucreze la una din aceste firme? Cati romi au diploma de bac? Cati au terminat 8 clase cu toate primes tot felul de facilitati de la stat?

   Cati romi primesc taxa de protectie(ajutor social) si cati lucreza si platesc taxe?
   • +2 (4 voturi)    
    Egalitatea de sanse. (Marţi, 10 august 2010, 18:45)

    Casargoz [anonim] i-a raspuns lui aabb

    Discriminarea trebuie sa fie pozitiva, de exemplu in compartimentul juridic de la BRD ar putea fi angajat un stabor. Pt. recuperari exista o multime de personal calificat. . Si pentru paza unei banci nu trebuie sa ai multa carte.
    Franta trebuie sa dea un exemplu pentru integrarea romilor. Unde exista vointa politica se rezolva orice. Si acest lucru franta il poate demonstra in Romania. Pentru transportul de valori e suficient sa ai o carnet de sofer si sa nu ai cazier. Dar cred ca francezii pot trece si peste faza cu cazierul.
 • +14 (14 voturi)    
  sa asigure o situatie economica (Marţi, 10 august 2010, 16:42)

  eugen [anonim]

  Cum adica "Romania nu le va putea asigura in mod rapid romilor(tiganilor, nota mea) o situatie economica suficient de buna...". Nu vrea domnul sau reporterul sa detalieze asta? Ce datoreaza Romania oamenilor astora mai mult decat mie? Cine-i Romania, eu si alti romani, trebuie sa muncim pentru tigani, sa-i "integram"? In ce sa-i "integram" noi cu forta?
 • +14 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 10 august 2010, 16:43)

  [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   Nomadismul , nu e o problema, (Marţi, 10 august 2010, 19:11)

   Sile [anonim] i-a raspuns lui

   Problema e respectarea legilor ce permit buna convietuire sociala.Altfel, soccietatea poate avea reacii de tip alergic.Si iti trebuie o doza de inconstienta a sa provoci asa ceva. O zi buna!
 • +8 (10 voturi)    
  tigani franta (Marţi, 10 august 2010, 16:45)

  bc [anonim]

  sa mai spuna si acum sustinatorii de etnie roma din tara daca sunt deacord cu derapajele celor din franta. consecintele sunt evidente. nu stiu cum se face. dar pana si tiganii altor popoare nu vor sa se identifice cu cei din romania. e fff adev ca statul trebuie sa rez astfel de probleme. atat timp cat romii au bulibasa, imparat, rege, etc, acestia tre sa se implice in viata tiganilor. mai mult asculta tiganii de mai marii lor decat de autoritati. unde nu pui ca uneori tiganii sunt pusi chiar de sefii lor sa comita unele fapte. daca nu, ma intreb de unde au palate peste palate cu turnulete peste turnulete sefii. ca de muncit nu au timp din cauza functiilor din ierarhizare......
 • +5 (5 voturi)    
  pardon! (Marţi, 10 august 2010, 16:55)

  ioil [anonim]

  Ceausescu a fost omul care a creat locuri de munca si case si pentru tiganii care au dorit sa se alinieze, oamenilor muncitori ,fara discriminare rasiala.Dupa revolutie am fost mereu taxati ca nu rezolvam problema romilor pentru a i alinia standardelor model de convietuire ..Noi romanii am fost obligati sa sa platim cu obrazul in toata Europa pentru delicventii romi care probabil au o gena lipsa pentru munca.Propun comunitatii europene pentru a gasi metodele cele mai agreatesi de a rezolva preblema tiganilor la nivel de europa si nu de romania pentru caeducarea lor va dura sute de ani iar noi ne am saturat,.metodele romanesti sant epuizate.poate asa domnii francezi s au convins si dansii ca nici o metoda de educare sau constrangere nu da roadele asteptatesinimeni nu va putea vreodata sa schimbe ceva decat o lege coercitiva.
 • +4 (6 voturi)    
  Nu mai este nimic de facut decit tabere fortate de (Marţi, 10 august 2010, 17:18)

  Mihaela [anonim]

  De ce nu incearca nimeni sa faca 2-3 blocuri cu apartamente nobilate si sa mute acolo familiile acestor tigani.Fiti convinsi ca in 5-6 luni acele apartamente sunt distruse sau vindute si ei cer altele de la stat.Ei au considerat intotdeauna ca au numai DREPTURI, nu si obligatii.Sunt si axceptii dar acestea doar sa intareasca regula.Din pacate la noi sunt prea multe ajitoare sociale.Ei nu vor sa munceasca si sa se integreze . Eu nu cunosac ce inseamna sa respecte pente a putea fi respectati.
  • +2 (2 voturi)    
   S-a construit (Miercuri, 11 august 2010, 9:46)

   Maria [anonim] i-a raspuns lui Mihaela

   Imi aduc aminte cu ceva vreme in urma un primar
   de prin Moldova a construit astfel de blocuri cu
   tot ce inseamnă civilizație(apa,W.C).
   Stiu ca a ieșit un scandal teribil că s-a construit
   pentru tigani ”lagar”.S-au adus argumente ce,pentru
   ce ,care sunt condițiile,concluzia și condamnarea
   a fost ”lagar”
   Pentru binele nostru cred ca trebuie să facem
   ceva pana cand rom nu va fi asimilat cu Romania.
   Dealtfel aceasta denumire nu a fost data decat
   pentru aceasta.De ce Europa sare la gatul nostru
   cand se fac legi pentru educația țiganilor,iar
   in Cehia,Slovacia unde clar tiganii nu au ce
   cauta in orașe pentru ca primesc amenzi mari.
   Nu știu daca este real dar in Praga (mi s-a spus)
   țiganii nu sunt primiți sa locuiască decat cu
   chirii foarte mari(imposibil aproape de plătit)
 • -5 (9 voturi)    
  integrarea tiganilor, un subiect permanent ignorat (Marţi, 10 august 2010, 17:24)

  Cristi [anonim]

  Problema tiganeasca a fost intotdeauna bagata sub pres in Romania. Statul roman este primul vinovat pentru asta. Tiganii sunt o comunitate neintegrata si asta este o dovada a rasismului intrinsec, patent la nivel politic, al statului roman, singurul din Europa care se comporta in acest mod (adica ignorand-o) cu o comunitate care numara peste 1 milion de oameni. Tiganii se comporta astfel pentru ca nu sunt educati, nu merg la scoala (nu sunt obligati sa o faca), nu sunt controlati, nu sunt supravegheati. Aceasta ignorare este ca un fir rosu si se regaseste in toate guvernarile din secolele 19 si 20, de la eliberarea tiganilor facuta de Cuza pana la regimul Antonescu si la regimul comunist, poate singurul care ar fi putut (avea in mana toate parghiile coercitive) sa realizeze ceva in aceasta privinta. Din pacate, acum acest lucru nu se mai poate realiza. Trebuie sa traim cu acest stigmat si este numai vina noastra (pentru ca noi votam, printre altele).
  • +9 (9 voturi)    
   Incearca tu sa-i obligi... (Marţi, 10 august 2010, 18:04)

   moi [anonim] i-a raspuns lui Cristi

   ... sa faca ceva, orice! Incearca tu sa-i convingi sa-si trimita copiii la scoala, nu la furat! Incearca tu sa le spui si occidentalilor ce-i cu cartierele de palate din Zainea sau din Grajduri sau din Strehaia, cu Mercedesurile garate langa corturile din curte! Incearca tu sa-i convingi sa nu mai fure copii de romani sa-i duca la cersit in Occident si sa nu-i mai maltrateze si sa nu-i mai schingiuiasca si sa nu-i mai batjocoreasca! Incearca tu sa-i faci pe capi sa renunte la retelele de prostitutie care le aduc bani mai multi decat visezi tu si tot neamul tau! Incearca tu sa-i convingi ca se poate trai asa bine din munca cinstita, asta ca sa nu te mai intreb daca esti tu insuti convins ca se poate! Nu cred ca are ceva de-a face statul roman cu asta, doar daca politia se va ocupa doar cu tiganii si le va urmari Mercedesurile cu bicicletele din dotare! Iar Europa mai bine i-ar face sa respecte legile precum pe proprii cetateni si nu le-ar mai plange de mila, ca nu-i ajuta cu nimic! Pana nu le inchide usa la celula in spate multor tigani dintre cei influenti si nu le impinge niste sentinte adevarate pentru ceea ce fac, nu se vor adapta nici la Romania, nici la Europa, iar noi vom ramane tiganii Europei cu crucea de dus!
  • -2 (2 voturi)    
   Bine scris (Marţi, 10 august 2010, 19:18)

   ion [anonim] i-a raspuns lui Cristi

   Bine scris, dar tot o gramada de minusuri ati luat :)
 • +8 (8 voturi)    
  integrare...ok....de unde incepem? (Marţi, 10 august 2010, 17:32)

  bagator de seama [anonim]

  Eu nu inteleg un lucru. Cum poti integra pe cineva care nu se vrea integrat? Sa ne amintim cum brusc a crescut numarul oficial de romani de origine rroma atunci cand s-au dat bani pentru inscrierea la starea civila - nu-s decat cativa ani de atunci. Sa mai amintim de vremurile cand profesorii trebuiau sa alerge dupa copiii rromi sa se inscrie la scoala, sa vina la scoala, sa treaca clasa....cumva....Si ce greu era sa-i inscrii....nu numai ca nu aveau certificate de nastere, dar nici parintii nu aveau buletine....iar cand li se vorbea despre asta sareau in sus ca nu vor sub nicio forma - astea sunt experiente traite, nu povesti. In acele cazuri de unde sa incepi cu integrarea?
  Sunt multi cei care spun ca tiganii sunt marginalizati...si e in mare parte adevarat....dar cum sa fie altfel daca in proportie mare se izoleaza singuri? Traditie, ok, dar pana unde? Dintre tiganii pe care i-am cunoscut in viata mea sunt cativa pe care ii pretuiesc si doi pe care chiar ii admir pentru ceea ce sunt - dar pe ei am putut sa-i cunosc, ei au vrut sa ma cunoasca.
  Iar acum? Sunt locuri la facultati rezervate pentru ei, in scoli sunt clase la care se preda in limba lor.....de acolo ar trebui sa inceapa integrarea. Cati se duc? Daca nu se duc, de ce nu se duc?
  De la raspunsurile la aceste intrebari trebuie inceputa integrarea.
  Turnulete? Salbe de 10 metri fluturate la TV? Rege, imparat, presedinte mondial, printi, printese etc....face parte din programul de integrare? Integrare in ce?
 • 0 (4 voturi)    
  Excelent prezentat! (Marţi, 10 august 2010, 17:33)

  Vizitiul [utilizator]

  Ca dramaturg este de asteptat sa prezinte tragedia intr-un mod corespunzator.

  Sunt de acord cu ce spune, si mai ales sunt de acord cu ideea de a accepta doar imigrantii cu adevarat interesati de tara gazda, imigranti cu respect and bun simt.

  Nu vad rostul la a accepta niste imigranti (indiferent de natie), total neinteresati sa respecte tara gazda prin respectarea legilor si a locuitorilor.

  Nu zice nimeni sa iubesti tara gazda si sa iti dezici originile dar nici sa prezinti o astfel de lipsa de respect, iar in timp ce faci asta (acum ne referim la tigani) sa faci de ras Romania in acest hal :(

  *Pentru cei ce nu ati citit articolul in intregime, nici nu stiti ce pierdeti. Serios vorbind, cititi inainte de a comenta!
 • +7 (7 voturi)    
  problema cu tiganii nu ar fi existat (Marţi, 10 august 2010, 17:41)

  yellowdog [utilizator]

  daca nu ar fi fost sub "demnitatea" lor sa munceasca...
  cum te poti integra intr-o societate daca nu vrei sa muncesti?
  dar asta ar presupune un efort pe care "domnii" tigani nu sunt dispusi sa il faca...
  stiu, comentariu rasist - bla, bla, bla....
 • +6 (6 voturi)    
  ... (Marţi, 10 august 2010, 17:42)

  plevis [utilizator]

  "Da, deseori francezii cu care stau de vorba imi declara ca sunt stupefiati de rasismul romanilor cind vine vorba de romi. Francezii care calatoresc in Romania nu sunt obisnuiti cu astfel de atitudini iar ceea ce spun romanii despre romi ii indigneaza deseori pe francezi."
  dupa care darama taberele tiganilor si-i expulzeaza :)
 • +7 (7 voturi)    
  singura forma de integrare (Marţi, 10 august 2010, 17:58)

  yellowdog [utilizator]

  numai daca ne tziganim totzi...
 • +3 (5 voturi)    
  Franta stat de drept (Marţi, 10 august 2010, 18:11)

  florin [anonim]

  "este politia unui stat de drept unde legile chiar au un sens"??
  Poate politia franceza se poarta frumos cu Dl. Visniec. Cu majoritatea celor care se afla prin Franta insa, rezidenti, turisti, imigranti ilegali, politia franceza se poarta cu indolenta si completa nepasare.
  De ce credeti ca au ajuns sa aiba astfel de probleme? Politia franceza, pe langa calitatea abismala a angajatilor, este complet subordonata procurorilor care nu actioneaza decat potrivit interesului lor politic.
  Legile acelea care au sens pentru Dl Visniec sunt ignorate la nevoie cu dezinvoltura de politistul francez, care face pe prostul la fel ca politzienii nostrii. Diferenta intre ei este ca politzianul roman isi cunoaste hotii din teritoriu si daca ar avea chef ar rezolva plangerile primite. Francezul insa nici nu vrea, nici nu stie, nici nu poate.
  Si astfel, Franta devine un paradis pentru "ai nostrii". Si va ramane un paradis invadat atata timp cat nu accepta ca trebuie sa se schimbe.
  Sarkozy ar trebui sa lase demagogia si sa-si curete administratia de prosti si indolenti.
  • 0 (2 voturi)    
   calitatea abismala (Marţi, 10 august 2010, 20:24)

   the [utilizator] i-a raspuns lui florin

   cunoasteti politia franceza in detaliu ? sau ati aflat detalii abismale din jurnale ?
 • +1 (5 voturi)    
  boala cronica (Marţi, 10 august 2010, 18:24)

  dumil [utilizator]

  realitatea este ca furtul la "tigani" era ocupatia principala inca de pe timpul Ceausescu(ca si la romani de altfel). Imi aduc aminte si acum cum ramaneam fara banii de mancare de nenumarate ori.
  Pur si simplu erau tolerate gainariile...
  La fel imi aduc aminte acum 15 ani cand am venit in Bucuresti mergeam cu autobuzul cu mainile in buzunar si cu portofelul in mana de frica sa nu raman fara el. Acum nu se mai intampla asa ceva insa ce ni se intampla noua acum 10-15 ani se intampla acum in Franta si asta tot din propie experienta spun, am vazut cu ochii mei cum 2 tigani romani au buzunarit in autobuz un grup de englezi in Paris.
  Sincer n-as vrea sa-i vad inapoi....
  Problema e ca gainaria la romani ca si la tigani e adanc infipta in noi...o sa mai treaca vreo 20 de ani sa nu mai fie o boala cronica pt noi.
 • +4 (4 voturi)    
  declaratii contradictorii (Marţi, 10 august 2010, 18:42)

  cititor hotnews [anonim]

  Nu vreau sa fac o analiza,prea amanuntita,cu multe contradictii in acest interviu.
  Pe de o parte "ii cade falca'pe de alta parte se simte stanjenit ca romanii sunt rasisti,mai ales cu tiganii.
  Si la noi multa vreme nu s-au spus lucrurilor pe nume despre tigani,acceptandu-se comportamentul lor subuman,iar daca spui ceva de ei esti rasist,ceeace nu corespunde realitatii.
  Francezilor trebuie sa le pese de milioanele de romani care muncesc cinstit si abia se descurca,si sa nu le pese de minoritati care nu muncesc si au doar pretentii.
  Este evident ca daca tiganii sau romanii care sunt in Franta fac ceva ilegal trebuie sa fie sanctionati.
  Este inadmisibil ca executand o infractiune pe teritoriul Frantei sa vina sa o execute in Romania.
 • +5 (5 voturi)    
  Tiganii sunt tot tigani (Marţi, 10 august 2010, 18:42)

  Axel [anonim]

  Din cauza lor suntem cu totii discriminati
 • +4 (4 voturi)    
  Problema e si a etniei in sine. (Marţi, 10 august 2010, 18:57)

  Sile [anonim]

  Nu poti asimila o etnie care nu se vrea asimilata. Dar chestiunea fundamentala e a respectarii legii.Pentru ca nerespectarea legii poate produce reactii dure si neasteptate din partea celor direct afectati.Corectitudinea politica nu poate fi mai puternica decit adevarul.Si daca socotim adevarul subiectiv, ne-am cxxxt in palarie ca sa ma exprim pe tiganeste. Aici nu e vorba de tigani sau romi sau cum vreti sa le ziceti, e vorba de un tip de comportament care incalca legile fundamentale ale unei bune convietuiri sociale.Nu e numai obligatia societatii romanesti inclusiv a guvernului de a face ceva pentru integrarea tiganilor, e si raspunderea lor ca etnie de a face efortul necesar pentru integrare, nu de a se vaita tot timpul ca sunt discriminati. Inteleg prin integrare efortul minim de a invata si respecta legile elementare unei bune convietuiri.Lucru pe care trebuie sa-l facem toti. O zi buna!
  • +4 (4 voturi)    
   la munca ! (Marţi, 10 august 2010, 19:52)

   stratulatpetru1213363461284 [utilizator] i-a raspuns lui Sile

   Munca te face liber !
   • 0 (0 voturi)    
    Nu munca te face liber , ci cunoasterea adevarului (Joi, 12 august 2010, 17:13)

    Sile [anonim] i-a raspuns lui stratulatpetru1213363461284

    Cel putin asa cred eu.Datoria de a munci pentru a ne cistiga existenta o avem toti.Lagarele de munca nu au rezolvat nici o data nimic.Nici Auschwitz, nici canalul, nici Kolima.Ramin doar crime impotriva umanitatii. O zi buna!
  • +2 (2 voturi)    
   problema etniei a fost corectata in alte tari (Miercuri, 11 august 2010, 10:42)

   dumil [utilizator] i-a raspuns lui Sile

   tiganii locali au fost asimilati cam in toate tarile latine, Spania Franta, Italia. Problema e ca trebuie timp, politica coerenta, bani si mai multa politie pe strada.
   Daca mergi prin orice capitala europeana vezi cate un politai la fiecare colt de strada, la noi bate vantul...
   Oricum intr-o oarecare procesul de integrare a inceput si la noi si se vad ceva rezultate(prin comparatie cu ce se intampla acum 10-15 ani).
   Poti spune ca problema tiganilor e mult mai putin acuta acum in Romania decat este in Italia sau Franta, si asta pt ca aia mai rai au plecat :)
 • +3 (3 voturi)    
  Cetateni europeni.... (Marţi, 10 august 2010, 19:43)

  Ana Pauker [anonim]

  Indiferent de etnie si de origine, toti romanii am devenit cetateni europeni. Europa, daca ne-a primit, trebuie sa-si asume si costurile nu numai avantajele - de a cumpara fabrici, uzine si afaceri profitabile (EON, Electrica etc.) pe nimic si coloniza Romania cu banci si supermarketuri. Romanii, profitand de dreptul la libera circulatie cauta venituri mai substantiale. Metodele difera de la caz la caz....unii muncesc...altii cersesc...altii fura. Pentru ultimele doua categorii exista metode legale de constrangere, aplicabile oricarui cetatean european...indiferent de etnie. Deci domnilor francezi, germani si alte tari (foste coloniale)..... a venit randul celor din colonii sa va colonizeze - asa-i in democratie.
 • 0 (2 voturi)    
  DISPRETUIM ! (Marţi, 10 august 2010, 19:45)

  cezzar [anonim]

  Pai ce poate fi mai relevant pentru francezii care s-au saturat de tigani, ca si noi ii dispretuim aici , in Romania si nu-i putem integra deloc. Nu vor ! Daca au o problema ca noi suntem rasisti, atunci sa-i lase unde sunt ( in Franta, etc ) si sa-i suporte asa cum sunt !
  • 0 (0 voturi)    
   ce zzar (Marţi, 10 august 2010, 20:26)

   the [utilizator] i-a raspuns lui cezzar

   ai aruncat ...
   ba ia-ti-i matale acasa, ca au buletin cu treiculori !
   si aia din centru galbina ...
 • +2 (2 voturi)    
  problema e a noastra a tuturor (Marţi, 10 august 2010, 19:53)

  horatiu [anonim]

  Deliciile societatii capitaliste (cu tot marketingul ei performant) sunt atractive pentru noi toti, deci si pentru tigani dar tot mai greu de obtinut chiar si pentru oamenii albi, cu scoala si cu acte in regula.
  Francezii vor sa-i integreze pe tigani, dar tiganii nu vor sa fie integrati a la francaise, asa cum nu doreau sa fie integrati nici a la roumaine pe vremea comunismului, ei sunt o comunitate poate neintegrabila in acesata societate, iar acest lucru poate ca ar trebui sa le fie respectat>
  In acelasi timp, insa, ar trebui sa respecte legile celorlalti. Problema francezilor e ca legile lor nu prea sunt adaptate pt tigani care cunosc foarte bine acest lucru si profita de sistem.
  Pe de alta parte, europenii ne-au acceptat in europa si cu bune si cu rele, nu pot pe de o parte sa ne ia doar medicii formati scoliti si cu experienta si sa ne refuze tiganii, nu-i corect.
  si ar mai fi de spus si altele...
 • +2 (4 voturi)    
  presa si propaganda (Marţi, 10 august 2010, 20:00)

  angel [anonim]

  o nunta de tigani din Timisoara este mediatizata la stiri; asta e interes national. acolo tiganii blocheaza traficul cu limuzinele lor si politistii se uita ca prostii.
  halal tara
 • +2 (2 voturi)    
  Cam atat cu liberte, egalite, fraternite (Marţi, 10 august 2010, 20:02)

  SaintLo [anonim]

  sau asta se referea numai la frantujii pur-sange? Si mai au tupeu sa spuna de noi suntem rasisti si nu vrem sa-i integram!
 • +2 (2 voturi)    
  rasism (Marţi, 10 august 2010, 22:34)

  laurentiucat [anonim]

  francezii sunt niste porci rasisti.ar vrea numai doctori si ingineri ptr care nu au cheltuit niciun ban.tiganii sunt ai nostri.visniec e un moldovean emancipat acu.cica ii pute de unde a plecat si uita ca romii erau concentrati in ghetouri si stimulati sa se inmulteasca cat mai mult ,fara educatie si fara acces la meserii.acum aceste fapte se razbuna si cel mai tare se razbuna pe bogatii lumii.oricum,masurile restrictive nu vor avea sanse ci doar masurile de asimilare si educatie.
 • +3 (3 voturi)    
  razboi (Marţi, 10 august 2010, 22:45)

  johnny [anonim]

  Inca putina ignorare a acestui subiect si cred ca tiganii vor fi subiectul urmatoarei actiuni de epurare. Hai sa fim realisti, noi abia ne mai educam pe noi, dar sa ii educam pe tigani, mai ales ca dau fuga repede pe afara si tipa ca sunt persecutati.
 • +4 (4 voturi)    
  politia (Marţi, 10 august 2010, 22:58)

  delia [anonim]

  dau dreptate in ceea ce priveste politia franceza..am observat acelasi lucru si in spania..politistii nu prea fac nimik ,nu au chef sa rezolve problemele..trec pe langa ei de multe ori si ii lasa in pace..am si vb cu cativa amici politisti de acolo si mi-au confimat ca mai ales in domeniul imigratiei nu se face mai nimik..inclusiv daca gasesc sau se denunta inmigranti ilegali,din afara ue ,sunt lasati p strada in continuare daca nu au comis vreun delict ..caci nu prea au chef ei de deportari care costa destul de scump..deci ce sa mai zic..si dup-aia se plang ca ii invadeaza strainii..pana la urma tiganii sau emigrantii merg si "unde se poate"
  • +3 (3 voturi)    
   Problema (Marţi, 10 august 2010, 23:37)

   HESS [utilizator] i-a raspuns lui delia

   In spania o constituie faptul ca politistii prind si de cate 7 ori la furat acelasi minor tigan si nu are ce sa-i fac.Trebuie sa il pune in libertate.Nu au lege pt ei.De aceea parintii isi trimit la furat puradeii.Cat despre cersit iarasi nu este pedepsit.In schimb lumea a luat atitudine pt ca autoritatiile sa faca curat in unele blocuri ocupate abuziv de ei sau sa sparga taberele lor.Cazul din Badahoz daca nu ma insel.Si unii dintre ei chiar munceau la munciile campului.
   Totusi buba sa copt si se sparge.Problema e ca toate tariile care vor lua masuri impotriva acestora vor uita ca nu au putut face nimic cu ei ,dar noua ne vor scoate ochii si vor incepe din nou cu teoria reintegrarii.De vina e atitudinea servila si tacuta a politicianului roman care nu a avut curajul sa spuna lucruriilor pe nume cand am fost acuzati .Si nici acum nu o fac.
 • -4 (4 voturi)    
  500 de ani (Marţi, 10 august 2010, 23:47)

  Jeromakay [anonim]

  mai trec 500 de ani pana romanii vor trece peste rasismul fata de tigani si se vor uita responsabili in propria curte si viata.
  • 0 (0 voturi)    
   peste cel mult 50 de ani (Joi, 12 august 2010, 17:16)

   vero [anonim] i-a raspuns lui Jeromakay

   tiganii vor fi majoritari aici si nu se va mai pune problema ca romanii sa fie rasisti; poate tolerati.
 • +4 (4 voturi)    
  Denigrarea Romaniei prin "rom/rrom" (Miercuri, 11 august 2010, 0:48)

  Vasile Zarnescu [anonim]

  Domnule Visniec,
  Atita vreme cit ziaristii nostri nu vor avea curaju sa elimine din vocbularul lor facatura „rom/rrom” si nu vor folosi exclusiv cuvintul tigan, dupa care sa ii puna cu botul pe labe pe toti care vocifereaza contra acestei exprimari, nu se va face nimic pentru inlaturarea confuziei dientre romani si tigani. Deja in Franta nu li se mai spune gitans, ci tsigans. Pentru a face un bine Romaniei incercati sa publicatiin presa franceza sau, macar sa trimiteti la autoritati acest studiu: http://revista-epoca.ro/%E2%96%BAvoci-eretice/vasile-zarnescu-%E2%80%9Etiganii-vectori-ai-razboiului-axiologic-contra-romaniei%E2%80%9C/.
  • -1 (1 vot)    
   Si problema unde e de fapt ... ? (Miercuri, 11 august 2010, 9:33)

   BX [anonim] i-a raspuns lui Vasile Zarnescu

   "[...]ceea ce spun romanii despre romi ii indigneaza deseori pe francezi."
   Pai se spune adevarul. Ce-i rau in asta ?

   "[...]dar cind un profesor sau un medic sau un actor incepe sa-i califice pe romi, in masa, drept niste suboameni, faptul devine de neiertat."
   Nu s-a gandit nimeni ca majoritatea isi merita categorisirea ?
   De muncit majoritatea nu muncesc si stau noaptea la furat.
   Daca iti intra in casa si le dai cate-o bata in cap, conform legii tot tu esti de vina.
   In plus, incet, incet, ajung (ca si alte minoritati) sa aiba mai multe drepturi decat cetatenii romani. De ce au locuri rezervate in scoli ? Cu ce ocazie ? Daca-s desptepti sa intre, daca nu, nu.
   Bine se facea pe vremuri cand erau adunati de pe strada si pusi la munca.
   Acum nu mai fac decat sa se impuieze si sa fure. Deci unde-i buba de fapt ?
   E foarte simplu: nu le mai da nimeni capete in gura.
 • +1 (3 voturi)    
  Romania, procesatoare de hoti si de cersetori. (Miercuri, 11 august 2010, 5:58)

  hotnewsfil [utilizator]

  Elena Udrea a incercat cu "Romania, land of choise" si n-a reusit.
  Un ziarist austriac a propus :"Descoperiti Romania, tara lui Dracula".
  Ar merge si "Descoperiti Romania, tara mineriadelor, a cersetorilor si a hotilor".
  Madalin Voicu se crede mare smecher atunci cand ne propune sa acceptam ca proportia hotilor si a cersetorilor tigani este egala cu cea a romanilor, aici, in Franta, in Suedia, in Anglia. De ce nu se duce Madalin sa faca ordine intre tiganii care ne-au creat o imagine mizerabila, de ne-sters, in toate tarile civilizate? De ce nu-i aduna de pe drumurile Europei, ONG-istii care ne tin teorii la televizor, despre respectarea drepturilor omului?
  Daca am ajuns la concluzia ca nuputem indrepta cu nimic lucrurile, macar sa incercam sa intoarcem in favoarea noastra renumele pe care ni l-au creat tiganii. Iata cum : sa organizam campionate europene, mondiale si chiar olimpiade, in care sa se intreaca intre ei cei mai mari hoti de buzunare si cersetori.
  Astfel de intreceri ar trebui sa fie organizate pentru copii, tineret si adulti. Tiganii romanii ar fi pe podium.
  Am putea organiza si cursuri internationale, simpozioane, scoli de vara, cu titlul "Hotia si cersetoria la romani, realizari si perspective". Am atrage curiosi si aventurieri din toata lumea.
  Acesta ar trebui sa fie brandul de tara. Turismul s-ar dezvolta fara limite.Am fi si noi primii la ceva, la un astfel de exotism, pe scara mare, nu ne-am mandri numai cu cei cativa olimpici castigatori ai concursurilor internationale de matematica si fizica.
 • +3 (3 voturi)    
  toti (Miercuri, 11 august 2010, 6:40)

  lupu [anonim]

  "politic corectii" astia au o singura idee - mare si lata: toti suntem vinovati, numai tiganii nu! EI n-au nici o vina, sunt curati ca lacrima. de parca cineva ar fi atat de nebun sa-si provoace probleme doar ca sa dea vina pe tigani! acum Europa s-a convins ca tiganii nu sunt numai problema romanilor, ci si a lor.

  felicitari dlor Visniec si Tita pt interviu!
 • +1 (1 vot)    
  foarte simplu se rezolva (Miercuri, 11 august 2010, 7:52)

  Lucianmotzul [anonim]

  Pt.Romania,o lege de urgenta (cum era pe vremuri pt huliganie) cine fura ,cerseste,fac prosti contra bunelor moravuri ,urgent inchisi ,judecati pe banda si la puscarie ,DAR nu de stat la puscarie unde sa munceasca si sa plateasca prin munca ce consuma ,surplusul in maina la eliberare ,dar munca la ,autostrazi ,agricultura si se gaseste cit vreti ,in 2-3 ani sunt integrati si mai putin cu drepturile omului .Valabil si pt pomanagi de la buget ,si asistati social la munca nu la cersit ,iar acest Antonescu milogul si chiulangiul mai vorbeste pe la televiziuni ca ia fost micsorat salarul ,pai nu-i rusine ca are mai mare prezenta la Tv ca si in parlament unde este sub 1%.ce rasism la noi romani ,la munca cu tigani doar om lucra noi pt ei.Iar Franta sa-i integreze EI ca sunt mai destepti.Nu sunt ai nostri ,sunt din India.
 • +1 (1 vot)    
  ... (Miercuri, 11 august 2010, 10:16)

  d [anonim]

  Franta prefera sa critice Romania (un stat) decat pe romi(o etnie) ca sa nu fie acuzati de rasism. Asa isi disimuleaza ei rasismul.
 • +3 (3 voturi)    
  Tiganii romani (Miercuri, 11 august 2010, 10:17)

  Mirel [anonim]

  Nu inteleg de ce tiganii barosani cu tone de aur la git si mii de turnulete NU au nici o responsabilitate si obligatie fata de conationalii lor. Se pare ca responsabilitatile si obligatiile ne revin numai noua romanilor, tiganii bogati sunt scutiti.
 • +1 (1 vot)    
  deceptionant (Miercuri, 11 august 2010, 10:27)

  amidona [anonim]

  mediocre si confuze parerile domnului visniec. o insiruire lunga de clisee, incoherenta totala.
  mai intai deplange perfidia corectitudinii politice, o chestie care pasamite nu te lasa sa spui adevarul. saluta asadar explozia de comentarii negative la adresa stilului de viata al tiganilor romani. mai apoi ne spune ca francezii sunt socati de rasismul intelectualilor romani care se exprima atat de urat la adresa tiganilor.
  pe mine ma mira mirarile lui matei visniec: de ce cersesc doar tiganii romani ? de ce nu ne asumam responsabilitatea pentru stilul de viata al tiganilor ?
  de parca visniec nu si-a fi trait o buna bucata din viata in romania. cersetoria face parte din cultura noastra la fel ca datul si primitul pomenilor . tiganii cersetori au fost intotdeauna tolerati si alimentati, la tara si la oras. imi aduc aminte , pe vremea comunismului, cat de des ne sunau la poarta tigancile cersetoare, si cat primeau, alimente, haine, bani. "bodaproste" e o forma de multumire pe care o avem multi in vocabular. cersetorii stau ciorchine pe langa biserici, in toleranta popilor, iar crestinii isi trag cateva cruci mari si scot banutzul din buzunar, asa, ca sa le fie cu noroc. cerseala la intrarile in biserici, in Megaimage, Billa sau alte magazine nu e monopolul tiganilor ci e transpunerea la oras a obicieiului de la tara de a atarna in jurul cimitirului, dupa pomeni. o practica cu perseverenta mamaitele romance si o tolereaza o gramada de romani milosi.
  asadar, ce atata smiorcaiala ! cersetoria e parte din cultura noastra. nu am fost niciodata franta , germania sau austria si nici nu vom fi vreodata. nu inteleg ce ne tot miram sa descoperim asta !!!
 • +2 (2 voturi)    
  Ma enerveaza ideia . . . (Miercuri, 11 august 2010, 11:35)

  gheorghe [anonim]

  . . . . ca Romania vrea sa scape de tiganii ei trimitandu-i peste granita. Poate sa dea cineva vreun exemplu de tigan sfatuit sau fortat sa plece in strainatate? Poate cineva opri la granita pe un cetatean sa nu iasa din tara pentru ca e tigan? Pai sa indrazneasca autoritatile romane sa ingradeasca libera circulatie a unui singur individ si abia atunci ai sa auzi corul bocitoarelor occidentale despre cat de impilati sunt tiganii. Oamenii astia sunt nesinceri, Vorbesc de francezi, nemti, englezi si altii. Pe de o parte clameaza libertatea individului si drepturile sale pe de alta parte spun ca astea trebuie sa fie numai la noi nu si la ei. Orice cetatean roman este si cetatean european deci are dreptul sa stea potrivit legilor actuale(ceva fi mai tarziu,vom vedea) unde vrea el si crede ca este mai bine. Este vina statului de adoptie ca nu il constrange pe acesta cu chinga legii ca sa se comporte civilizat. Tiganul care cerseste in metroul parizian trebuie pedepsit de francez si nu trimis plocon altei tari numai pentru ca acesta are o anumita catatenie. Astfel francezii se comporta exact ca tiganii care cereau avioanelor americane sa bombardeze Ploiestiul nu Valea Calugareasca. Nu cereau oprirea bombardamentelor ci mutarea lor la altii.
 • +1 (3 voturi)    
  Am incetat sa mai vorbesc romaneste in Franta (Miercuri, 11 august 2010, 11:50)

  Veronica Lazar [anonim]

  Fiind in Avignon la festival... am renuntat sa vorbim romaneste... pentru ca erau tigani romani peste tot: in parcare la portile cetatii - supervizand masinile!!!... pe strazile cetatii - cersind si injurandu-te daca nu le dadeai ceva... etc. Impactul pe care l-au avut asupra noastra a fost imens... parca eram in Romania!!! desi in Franta!!!
  Si mie imi e rusine sa ma numesc romanca... datorita acestor indivizii care doar pentru faptul ca au cetatenia romana.... si sunt multi... ne fac tarisoara noastra de ras!!!
  Locuiesc in UK de ceva vreme si desi tiganii au facut mari prostii pe aici... macar UK a luat masuri: cersitul este ILEGAL si faci inchisoare daca esti prins!!! Si multe altele! Da, sunt tigani cantand la metrou sau in orase turistice, dar se simte o diferenta: s-au integrat in peisajul artistic autohton. E o placere sa mergi in Churchill Square in Brighton si sa auzi muzica din Nasul sau alte minunate melodii lautaresti. Atentie!!! NU MANELE!!! Sper sa-i tina, de ce nu! Dar UK a luat masuri, cum ar putea si Franta si Romania sa ia.
 • +1 (1 vot)    
  corect! Dar restul? (Miercuri, 11 august 2010, 12:29)

  mmc [anonim]

  Probabil ca foarte multe din problemele atinse sunt corecte sau chiar in realitate is mult amplificate

  Eu vreau sa stiu de ce nu orice om care trece pe langa un cersetor nu are minima de educatie sa nu arunce cu monezi in ala?
 • +1 (1 vot)    
  parere (Miercuri, 11 august 2010, 16:15)

  aisha [anonim]

  eu stiu o treaba (vedeti filantropica) daca nu dai nu or sa stea... si nu ma poate prosti nimeni cum ca francezii sunt civilizati si noi nu! De atata civilizatie pica asa usor in diverse pacaleli ale unor tigani fara scoala , fara sa stie limba .... aaaaa tipa frustrarile ... asta e alta treaba! La noi nu mai stau tocmai pt. ca romanul e istet... nu neaparat destept si nu mai cade in plase de genul lor! Eu zic ca suntem de invidiat, nu de blamat ca natie... noi romanii, noi Romanica! Noi traim cu ei pe palier, ei nu stiu cum sa traiasca cu ei desi ii izoleaza, ii ampreteaza...ii triaza ...
 • 0 (0 voturi)    
  Trist, dar adevarat (Joi, 12 august 2010, 2:12)

  (r)rom(an)ii verzi... intunecati [anonim]

  "Atunci este momentul cind eu spun ca sunt roman si vad cum fata sau atitudinea interlocutorului meu se schimba."

  Din pacate din cauza asta am ajuns sa vorbesc in soapta cand sunt prin vestul Europei... si sa incerc sa caut cuvinte care sa nu dea de inteles ca sunt roman si vorbesc limba romana :((

  Ajuns intr-o tara in care 99% din locuitori sunt negri de origine africana am ramas mut cand am fost intrebat de unde sunt, am raspuns relaxat Romania (ma gandeam ca habar n-au ei unde vine asta, daramite sa fi auzit de tigani) si am primit *instant* replica "Ahhhh, Romania! Tara tiganilor - asa ne-au invatat pe noi la scoala"!!!! Nici azi nu-mi vine inca sa cred, dar a fost cat se poate de real. Si de penibil :(
 • 0 (0 voturi)    
  Cine e de vina ??? (Joi, 12 august 2010, 7:58)

  ion [anonim]

  Din majoritatea comentariilor rezulta intrebarea: cine e de vina? tiganii sau romanii?
  Pt. mine raspunsul este clar: romanii !!!
  Sa ma explic: de la aparitia lor in europa, tiganii s-au raspandit in mai toate zonele. Singurul element oarecum selectiv fiind conditiile meteo-climatice ale diferitelor regiuni (v. zona scandinava, cu zero tiganime). Evolutia lor sociala si gradul de integrare a fost direct proportionala cu duritatea interactiunii dintre tigani si mediului socio-politic al tarii de adoptie. In „timp istoric” elementele de manifestare ale acestei duritati pot fi rezumate in: 1/ - religie (v. inchizitia), 2/ - regim social capitalist („cine nu munceste sa moara de foame”) si 3/ - autoritatea statala (impunerea respectarii legilor).
  Daca analizam atent, constatam ca in romania 1 si 2 nu au existat, iar la 3 suntem pe primul loc, la urmatoarele capitole: toleranta excesiva si prost inteleasa; indolenta crasa a „autoritatilor statale” si coruptie cronica (istorica si actuala).
  Rezultat ??? am reusit sa fim printre putinii care au conservat etnia tiganeasca total nealterata, in forma sa ancestrala. Daca era vorba despre o specie pe cale de disparitie era un lucru laudabil, dar aici vorbim despre oameni.
 • 0 (0 voturi)    
  Adevaratul scandal al problemei romilor in Franta (Joi, 12 august 2010, 14:16)

  Condruz [anonim]

  va povestesc dupa vreo 33 de zile de stat in Franta-adevarata probleme e ceea a identitatii tiganilor romani;ei se dau tigani sau romi in Romania si in Franta Romani,ceea ce este scandalos ptr tiganii francezi,foarte bine organizati,chiar in sindicate.Ptr fiecare familie care se declara romma sau gitanes,statul francez,recte primariile satelor mai mari sau ale diverselor orase si orasele,ofera O RULOTA,nu stiu sigur daca nu,si o masina.Ptr asta fiecare familie de tigan care beneficiaza de asa ceva,trebuie sa plateasca NUMAI 5 (cinci) euro pe luna.Repet -conditia este ca,sa aiba o legitimatie cu poza,eventual cu amprente ,pe care sa scrie ca propietarul ei este tigan(gitan).Altfel ,aceste bunuri si facilitati nu se aproba.Trebuie sa recunosc ca,e mare deosebirea intre tiganii francezi si cei ,,de Romania".Sint un fel de ,,nevazuti,necunoscuti",nu se amesteca cu francezii,nu deranjeaza,stau in campusuri de rulote.Drept care vazind primitivismul tiganilor veniti din Romania,gradul inalt de violenta ,au sesizat Ministerul Francez de Interne,care l-as sesizat pe Sarkozi,drept care a luat masuri.Si uite asa s-a intimplat.Se pare ca masura asta s-a luat la congresul tiganilor din toata lumea tinut linga Gien(20.000 de rulote din toata lumea),nu stiu sigur.Cert e un lucru -daca nu-ti scrie pe cardul de identitate,,tigan" statul francez nu te ajuta ,drept care uita ce se intimpla.
  • 0 (0 voturi)    
   o rulota de cinci eurolei (Joi, 12 august 2010, 20:26)

   the [utilizator] i-a raspuns lui Condruz

   matale ai talent literar si imaginatie ...
   orienteaza-te spre carti pentru copii.
   Eh, fraza cam schioapa, dar cu putina ambitie si mama lui Harry Potter a invatat sa scrie corect.
   • 0 (0 voturi)    
    Apropo de rulote (Vineri, 13 august 2010, 7:06)

    Condruz [anonim] i-a raspuns lui the

    Daca va preocupa acest aspect,rog ,interesati-va pe diverse situri.Nu pot sa comunic decit ceea ce am vazut.un lucru e sigur- stind in Franta ,,profunda" e altceva .Nu e vorba de imaginatie. In fine,nu e targetul meu subiectul in cauza,dar trebuie sa marturisesc ca,atunci cind vezi -macar din auto_ 20.000 de rulote,ramii uluit.Plus campusuri mai mici unde statul francez permite stationarea lor.Sa rog pe cineva care cred ca a fotografiat asa ceva sa trimita poze.Deci ,statul francez totusi se implica mai ales material cu ceva..
 • 0 (0 voturi)    
  a (Vineri, 13 august 2010, 17:24)

  Sergiu [anonim]

  Interesant cata teorie pot scoate multi savanti umanisti pe o discutie de 2 pagini.
  Dati-mi voie sa va prezint o alta abordare, mai pe domeniu real se numeste abordarea prin ducere la limite.
  1. Sa consideram ca lumea ar fi formata doar din tigani cu noi fiind exceptia, adica galagie , furt , nici o lege si clanuri. Imaginati-va asta si daca va place va rog militati pentru supravietuirea lor.
  2. Sa consideram o lume in care tiganii nu au existat niciodata. Romania iesita in Revolutie nu arunca inafara hoarde de hoti si proxeneti. Ajung infractori si in tarile calde dar infinit mai putini si cu siguranta cu mai multa coloana vertebrala. Care e imaginea noastra acum? Daca va surade mai mult asta militati pentru eliminarea lor.
  Rolul exercitiului este izolarea tiganilor si simplificarea ecuatiei. Fiindca multi par a se impiedica in detalii, libertatea omului, e pentru cei care aleg sa o respecte, la egalitate cu pedepsirea celor care incalca legile morale si sociale.
  Tiganii ca grup etnic nu au nici un rol pozitiv in economie sau in viata sociala, ei reprezinta cel mult un contra-exemplu de dat.
  Pentru cei care abordeaza situatiile "politic-corect" le amintesc ca politica e formulata si practicata de oameni care au putin de a face cu realitatile omului simplu. Alegerile voastre ii conduc viata, iar voi protejati tocmai contra-exemplele pe care le dati.
  Realitatea: Centrul Timisoarei, oras al Revolutiei cu case vechi si frumoase e cumparat in proprtie de 90% de tigani din lumea interlopa.
  Au aparut in mass media cazuri cu batrani care refuzand sa-si vanda la pret de nimic apartamentul trebuie sa se mute in chirie in fiecare vara la revenirea vecinilor datorita presiunilor.
  Bani castigati din proxenetism si cersetorie sclavagista hranesc burtile animalelor care conduc masini scumpe, locuiesc vile enorme si sunt mai aproape ca modele de "reusita" de omul simplu decat vor fi intelectualii vreodata.
  Spuneti-mi acum cum influenteaza asta educatia? dar economi
 • 0 (0 voturi)    
  Tigani sunt pretutindeni (Vineri, 13 august 2010, 19:30)

  Rollo Tomassi [anonim]

  Personal, cred , ca tigani sunt in toate tarile lumii, pe toate continentele.Desigur mai putin in Antarctica, in taberele stiitifice. Tiganilor nu le place cartea, deci nu pot fi oameni de stiinta, nu le place nici munca, deci nu pot fi nici auxiliari.
 • 0 (0 voturi)    
  Daca Franta stie sa-i integreze pe tigani, care-i (Duminică, 15 august 2010, 8:48)

  Observator [anonim]

  De la dl Visniec se cadea sa avem niste pretentii de a nu confunda tiganii din Romania cu romanii din Romania. Pentruca printre randuri, razbate sentimentul ca romanii sunt vinovati pentru comportamentul tiganilor. Ceea ce este complet inexact. In scoala primara aveam 2 baieti tigani. Amandoi s-au retras din scoala dupa clasa a doua. Daca iei atitudine impotriva faptelor lor reprobabile rezulta ca esti rasist. Daca nu-i mai bagi in seama, rezulta ca esti vinovat ca nu i-ai educat. Oricum o dai nu-i bine. Daca
  "Franta are si ea un numar important de tigani (li se mai spune manouches), dar care sunt integrati din punct de vedere economic", care-i problema? Inseamna ca Franta are abilitatea sa-i faca buni cetateni francezi pe tigani; Romania a incercat si ea sa-i educe fiti siguri, dar spre deosebire de Franta, n-a reusit. Si-atunci nu vad de ce Franta e atat de ofuscata ca-i vin cetateni gata buni de munca, doar sa-i integreze ca si pe ceilalti tigani autonomi?
  Altfel, inseamna ca Franta face ura de rasa, clar, si raspicat, pe fatza. Si nu mai are dreptul sa respinga pe cetatenii U.E. indiferent de nationalitatera lor (in cazul nostru, 9 milioane de tigani europeni)
 • 0 (0 voturi)    
  comentarii despre Romania,in general (Duminică, 15 august 2010, 11:28)

  Constantin Iftime [anonim]

  Domnule Visiniec,

  Mi se pare ca exista,totusi,o defectiune in relatia dintre diferite realitati de ziar.Poate exista o realitate in presa romaneasca,care in presa franceza capata alte dimensiuni sau alte culori.Realitate de ziar are totusi specificitatile ei.

  Cand Rebreanu ajunge pentru prima data la Paris,in 1927,cred,presa franceza vorbea de izbucnirea revolutiei la Bucuresti.Totul pornea de la cazul Manoilescu.Pe drum,prin agentii mari de presa,totusi,aceste informatii isi schimbau total fondul,nu doar detaliile.Rebreanu,in felul lui linistitor,dupa ce incerca sa afle sursele acestei ciudate metamorfoze,vorbeste de specificul relitatii de ziar.Comentariile sunt in volumul Metropole,publicat in1931.Pe scurt,spune cam ce stim si noi,ca presa are nevoie de stiri care nelinistesc,intr-un fel negative,care maresc o neliniste de moment.Si Franta avea nevoie atunci de exagerari despre revolutia rusa,care devenise o psihoza.Stiti apetitul lor pentru revolutie si cum a fost intretinut de intelectuali pana in anii 70.Ca sa tina vie o astfel de neliniste,presa ar fi facut orice.Nimeni,din presa de mare tiraj de atunci din Franta,nu voia sa publice date despre cazul Manoilescu etc,nu voia sa diminuieze exagerarile.Ba din contra.

  Inteleg astfel ca in comentariile presei franceze primeaza si asteptarile cititorilor.Francezii in general
  au neliniste mai vechi in legatura cu imigrantii.Cazul tiganilor din Est-caz greu de cunoscut,cum este greu de administrat-vine ca un subiecta tipic de telenovela jurnalistica.De altfel,mi se pare,Franta nu-si prea bate capul sa afle ce-i in jur,in zare adica.O incanta sau o rod nelinistile lumii lor restranse si foarte intense.Estul este un teritoriu de la capatul lumii.Nu de azi de ieri.O idee de-a gata de milenii.

  A se revedea momentul sosirii lui Carol i la Buc,ca sa ne dam seama,azi,de detalii ale temei tiganilor din tabloul romanesc.Ar mai fi multe de spus.De fenomenul masificarii sociale care tulbura si comunicare din ziare,etc.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by