Ministerul Sanatatii le recomanda tuturor agentilor economici sa isi readapteze programul de lucru in zilele cu temperaturi ridicate, astfel incat sa protejeze sanatatea angajatilor, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul institutiei. Cele mai vizate sectoare sunt cele in care salariatii lucreaza in aer liber (constructii, agricultura, activitati portuare, autostrazi) sau acolo unde este vorba despre aglomerari sau spatii inchise - cazul industriei textile sau a industriei metalurgice, brutariile etc.

"Pentru protectia persoanelor incadrate in munca si ameliorarea conditiilor de munca, angajatorii este recomandat ca angajatorii sa reduca intensitatea si ritmul activitatii fizice in zilele cu temperaturi inalte. De asemenea, este bine sa asigure ventilatia la locurile de munca si sa se permita alternarea efortului dinamic cu cel static, precum si a perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite. Pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor, angajatorul are obligatia de a asigura apa, cate 2-4 litri/pers/schimb, de a asigura echipamentul individual de protectie si dusuri", recomanda Ministerul Sanatatii.

"Angajatorii care nu pot asigura aceste conditii au obligatia ca, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor, sa aplice masuri vizand reducerea duratei zilei de lucru, esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru si, in cazuri speciale, intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale", se mai arata in comunicat.

In ultimele zile, doi barbati au murit, in Constanta, dupa ce li s-a facut rau, din cauza caldurii, la locul de munca, Inspectoratul Teritorial de Munca din Constanta deschizand anchete in aceste cazuri.

Potrivit Mediafax, care citeaza ITM Constanta, primul deces a avut loc vineri, pe santierul de constructii de pe Autostrada Constanta - Cernavoda din zona localitatii Ciocarlia. In timp ce lucra la cofrarea unui canal, lui Vasile Gheorghe, de 38 de ani, i s-a facut rau, iar colegii de lucru au anuntat salvarea. Desi a fost transportat imediat la spital, barbatul a decedat dupa cateva ore.

Al doilea incident a avut loc sambata, la un restaurant din statiunea Mamaia. In jurul orei 15.30, Ioan Vadragan, ajutor de bucatar, si-a anuntat seful ca vrea sa plece acasa deoarece nu se simte bine. Colegii de lucru au anuntat salvarea, care l-a transportat de urgenta la spital, dar in cursul noptii barbatul a decedat.