Jeffrey Franks, seful delegatiei Fondului Monetar International a declarat ca reforma pensiilor este esentiala pentru a asigura stabilitatea sistemului fiscal si, de asemenea, este esentiala implementarea Legii salarizarii unice - ambele "urmand a fi aprobate in Parlament in septembrie". Alte reforme vizate: in domeniul asistentei sociale, in domeniul muncii. Franks a spus ca nu au fost discutii cu Guvernul pentru un nou acord acest lucru fiind "prematur". La intrebarile legate de modelul de abordare a unei eventuale schimbari a Guvernului, Franks a spus: "Noi nu sprijinim niciun Guvern anume, suntem interesati ca politicile sa fie implementate de oricare Guvern ar fi la putere".

Masurile adoptate pana acum de Guvern, "impreuna cu o colectare mai buna a veniturilor si continuare a limitarii cheltuielilor - ar trebui sa fie suficiente pentru a tine deficitul bugetar sub 6,7% in 2010. Daca masurile sunt continuate si pe viitor, Romania ar trebui sa se gaseasca, de asemenea, intr-o pozitie mai buna pentru a-si atinge obiectivele de deficit in 2011 si 2012 fara a mai fi nevoie de un efort suplimentar semnificativ".

Reprezentantul FMI a declarat ca nu crede in existenta unei dileme referitor la cea mai potrivita abordare: crestere economica sau reducerea deficitului? In schimb, acesta a subliniat ce nu trebuie sa se intample in situatia stimularii cresterii economice. "Politicile de stimulare a cresterii nu ar trebui sa includa subventii masive guvernamentale".

Intalnirea board-ului FMI este programata pentru sfarsitul lunii septembrie. In schimb, banii de la Comisia Europeana vor sosi pana la jumatatea lunii septembrie, potrivit declaratiilor de miercuri, 4 august.