Ministerul Administratiei si Internelor a lansat pe pagina oficiala a ministerului, spre dezbatere publica, un nou proiect de lege ce vizeaza modificarea normelor dupa care se desfasoara examenul pentru obtinerea permisului de conducere. Proiectul va fi supus dezbaterii pana pe data de 13 august, iar persoanele interesate pot trimite propunerile lor la adresa legislatie@mail.gov.ro.

Printre noutatile propuse se numara si faptul ca:

- Proba teoretica si practica se da in zile diferite, iar proba teoretica se poate sustine in orice zi pana in ziua anterioara sustinerii probei practice.

- Accesul candidatilor la aplicatia informatica se realizeaza pe baza unui bon de ordine care contine un cod de bare, inmanat de lucratorii serviciilor publice comunitare, la intrarea in sala de examinare. Codul de bare identifica intrebarile la care va raspunde un anumit candidat si are valabilitate doar in ziua emiterii.

Testul de examen este precedat de 3 intrebari de acomodare. Indiferent de corectitudinea raspunsurilor la cele trei intrebari de acomodare, candidatul va trece la solutionarea testului propriu-zis.

(2) Testul este generat de sistemul informatic prevazut la art.4 alin.(1), fiecare intrebare putand contine unul sau mai multe raspunsuri corecte. Candidatul poate raspunde la fiecare intrebare afisata in ordinea aparitiei acestora, sau poate amana raspunsurile, revenind ulterior asupra lor.

(3) Examenul intrerupt datorita unor defectiuni tehnice se reia de indata ce au fost inlaturate cauzele acestora.

(4) Evaluarea raspunsurilor se aduce la cunostinta candidatului in mod direct, prin afisarea in timp real pe ecranul de examinare, a rezultatului general si a calificativului final. Pe ecran este afisat si contorul de timp.

(5) Pe timpul desfasurarii probei teoretice, sistemul informatic preia 3 imagini faciale ale candidatului, care se tiparesc pe anexa la testul de examen.

- Soferii au obligatia sa verifice starea tehnica a masinii inainte de a plecat la drum: control sumar al anvelopelor, franelor, directiei etc.