Varianta finala a Normelor la modificarile Codului Fiscal: Cei care obtin venituri independente ocazional, pe langa salariu, nu platesc contributii sociale; toti ceilalti - platesc. Consultantul Gabriel Sincu a raspuns cititorilor HotNews.ro

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Marţi, 3 august 2010, 12:40 Actualitate | Esenţial


Gabriel Sincu in dialog cu cititorii
Foto: HotNews.ro
 documente
(04 Aug 2010) Excel, 66KB
Varianta finala a actului normativ care a fost publicata in Monitorul Oficial face o diferenta majora intre cei care primesc alte venituri pe langa salariu - in mod repetitiv si cei care primesc aceste venituri in mod ocazional.

 • Consultantul fiscal Gabriel Sincu, partener la compania Mazars, a discutat online cu cititorii HotNews.ro pe tema Normelor de aplicare a modificarilor la Codul Fiscal.
 • Intalnirea s-a incheiat

Iata ce spune documentul:

Art. 3 – (1) Persoanele care realizează exclusiv venituri de natură profesională cu caracter repetitiv,– lunar, trimestrial sau semestrial – sau ocazional datorează contribuţiile individuale de asigurări sociale, de asigurări pentru şomaj şi de asigurări sociale pentru sănătate, prevăzute la art. III alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, denumite în continuare contribuţii individuale.
(2) Persoanele care, pe lângă veniturile de natură salarială, realizează şi venituri de natură profesională cu caracter repetitiv – lunar, trimestrial sau semestrial – datorează contribuţiile individuale şi pentru aceste venituri de natură profesională.
(3) Persoanele care, pe lângă veniturile de natură salarială, realizează şi venituri de natură profesională în mod ocazional nu datorează contribuţiile individuale şi pentru aceste venituri de natură profesională.


Diferenta intre veniturile cu caracter repetitiv si cele ocazionale este foarte importanta si din punct de vedere al bazei de calcul pentru plata contributiilor.

Astfel, toti cei care realizeaza veniturile cu caracter repetitiv (lunar, trimestrial, semestrial) platesc contributiile daca aceste venituri, calculate lunar sunt mai mici decat echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie - adica 9180 lei. Practic, sunt putini cei care se situeaza lunar peste acest plafon. In varianta de proiect, in aceasta situatie se gaseau numai cei cu venituri obtinute lunar.

In schimb, cei care realizeaza venituri ocazional platesc contributiile raportat la venituri de maximum 9180 lei anual, adica insumeaza veniturile nete obtinute de mai multe ori, pana la acel plafon; ceea ce obtin net peste suma de 9180 lei nu va fi supus contributiilor.

Astfel, Guvernul a inchis "portita" care ramasese valabila in varianta de proiect a acestui act normativ. In varianta de proiect, in cea de-a doua situatie erau inclusi si cei cu venituri obtinute trimestrial sau semestrial.

 • Gabriel Sincu - Cateva precizari:
Inainte de a incepe sa raspund intrebarilor dumneavoastra as dori sa precizez faptul ca actul normativ despre care vorbim acum a fost publicat in Monitorul Oficial abia ieri seara.
In consecinta, exista posibilitatea ca opiniile mele sa fie ulterior contrazise de oficiali din Ministerul Finantelor / Ministerul Muncii care sa vina cu puncte de vedere diferite in ceea ce priveste anumite aspecte.
Si din pacate sunt destul de multe neclaritati.
Va multumesc.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Andrei

  Va rog frumos sa ne spuneti cum ne afecteaza in final pe cei care lucram cu PFA la norma de venit. PFA-ul la norma de venit poate fi reconsiderat munca dependenta? Daca da, cum se fac noile calcule? Daca nu, atunci se modifica ceva? Multumesc anticipat.

  • Gabriel Sincu

   Daca veti incerca sa gasiti in Normele Metodologice de aplicare a art. III din OUG 58/2010 notiunea "norme de venit" veti vedea ca este de negasit. Este deci posibil ca guvernantii sa fi scapat din vedere acest aspect.
   Singura referire la baza de calcul este acel art. 6, alin (2) din norme care spune ca baza de calcul o constituie cuantumul net al veniturilor de natura profesionala realizate lunar.
   Fiind vorba de norme de venit as inclina sa cred ca vorbim de 1/12 din norma de venit prevazuta de lege.

 • Întrebarea nr. 2 none

  Care e diferenta dintre un venit ocazional si unul repetitiv - lunar, trimestrial sau semestrial?
  Daca eu am un venit in fiecare an in decembrie, e repetitiv sau ocazional?

  • Gabriel Sincu

   Din continutul actului normativ se pare ca ocazional ar insemna orice nu are caracter repetitiv. Iar caracter repetitiv ar insemna, lunar, trimestrial sau anual.
   La o prima vedere am putea spune ca un venit obtinut o singura data pe an ar fi ocazional. Totusi, daca un inspector fiscal ar descoperi la un control ca se obtin venituri pentru 4 ani consecutiv in decembrie, de la acelasi beneficiar, ar putea sa considere ca avem de-a face cu un caracter repetitiv (in baza art. 11 din Codul Fiscal care spune ca se poate reconsidera o tranzactie a.i. tratamentul fiscal al acesteia sa-i reflecte substanta economica.

 • Întrebarea nr. 3 Dan

  Buna ziua,
  1.Ce nu inteleg din toate aceste modificari e daca pfa-urile cu norma de venit vor plati contriburii la valoarea normei sau la totalul incasarilor?
  2.Era o precizare ca aceste taxe se retin de catre platitorul de venit.
  Daca platitorul este o companie din SUA, cum se vor plati aceste taxe?

  • Gabriel Sincu

   1. Asa cum am spus mai sus eu as inclina sa spun ca trebuie avuta in vedere norma de venit. Dar nu bag mana in foc pentru asta.
   2. Aici avem o dovada clara de stangacie din partea celor care au scris OUG 58/2010. Era clar ca acea retinere a contributiilor de catre platitorul de venit este imposibil de realizat.
   Drept pentru care normele sunt in discordanta cu OUG-ul si prevad ca plata se face de catre beneficiarul veniturilor (nu direct ci indirect prin trimitere la Legea 95/2006).
   Probabil ca la momentul aprobarii prin lege a OUG 58/2010 acea prevedere referitoare la retinerea de catre platitorul de venit va fi eliminata.

 • Întrebarea nr. 4 EdwardNIGMA

  Daca figurez ca Inteprindere Individuala, devin platitor de tva, comform noilor ordonante?? Multumesc

  • Gabriel Sincu

   Regulile de baza privind TVA-ul nu se modifica prin noile acte nromative. Deveniti platitor de TVA daca efectuati livrari impozabile in cursul anului care depasesc 35.000 euro, asa cum se prevede in Codul Fiscal aplicabil de la 01.01.2007.

 • Întrebarea nr. 5 elena

  de exemplu, la firma avon cosmetics se retin 10 la suta la sursa.eu ca pfa din moment ce mi se retin cei 10 la suta mai sunt obligata sa platesc si alte taxe conform noii ordonante?

  • Gabriel Sincu

   Trebuie in primul rand analizat daca activitatea pe care o prestati este de natura independenta sau poate fi catalogata drept dependenta (art. 7.(1).(2).(2.1) din Codul Fiscal la zi).
   - Daca este activitate dependenta atunci sistemul cu retinerea de 10% nu mai functioneaza si veti datora toate contributiile aferente salariilor.
   - Daca este activitate independenta atunci continua sistemul cu 10%, pe alnga care datorati CAS (10.5%), CASS (5.5%) si Contributie pentru soman (0.5%), baza de calcul fiind limitata la 5 salarii medii lunare (9.180 ron).

 • Întrebarea nr. 6 Andrei

  Buna ziua,

  Caz concret:

  Carte de munca salariu fix. PFA venituri fixe lunare de la aceeasi firma.

  Acum impozitul si taxele pentru PFA se platesc la norma de venit. Cum va fi de acum inainte? Se vor plati tot la norma de venit sau la valoarea facturilor?

  Multumesc.

  • Gabriel Sincu

   Dupa parerea mea structura pe care o aveti dumneavoastra poate fi reclasificata instant de un inspector fiscal ca fiind activitate dependenta si sa vi se ceara plata tuturor contributiilor aferente salariului, asa cum am mentionat la intrebarea elenei de mai sus.
   Aceasta intrucat nu stiu cum puteti face o separare intre activitatea prestata pentru salariu si activitatea prestata pentru venitul din activitate independenta.

 • Întrebarea nr. 7 Ovidiu

  Buna ziua,

  Am un PFA impozitat in sistem real si, de asemenea, voi realiza si venituri provenite din drepturi de autor. In ambele cazuri, platitorii de venit sunt companii straine (din Germania, respectiv SUA) . Intrebari :

  1) Veniturile din drepturi de autor vor fi platite doar ocazional, dar de catre aceeasi companie (o editura cu profil IT). Voi plati contributii individuale pentru acestea ?

  2) In ceea ce priveste PFA-ul, chiar daca legea m-ar reincadra la activitati dependente, avand in vedere ca "angajatorul" este in Germania cum ma va afecta aceasta reincadrare ? Va trebui sa platesc ceva in plus fata de ceea ce platesc acum ca si PFA "independent" ?

  Va multumesc anticipat,
  Ovidiu

  • Gabriel Sincu

   1) Da, veti datora contributii si pentru acestea (art. 1 din Normele Moetodologice de aplicare a art. III din OUG 58 - vedeti documentul atasat)
   2) In conditiile in care vorbim de activitate dependenta la un angajator strain fiscul va poate cere sa platiti toate contributiile sociale datorate ca si un salariat.
   Exista posibilitatea legala ca un salariat roman sa lucreze in Romania pentru o companie straina, datorand aici toate impozitele si taxele aferente salariului. Atata doar ca obligatia de plata ii revine acestui salariat si nu angajatorului sau, asa cum se intampla in cazul clasic, al unui angajat roman la un angajator roman.

 • Întrebarea nr. 8 gedeus

  Buna ziua,

  firma noastra ( SRL ) presteaza servicii de consultanta financiara pe baza de contract cu alte societati ( in general SRL )

  Lunar se analizeaza la sediul clientului evolutia bugetelor de venituri si cheltuieli ( realizat vs planificat, rapoarte, rate, etc )

  Noi credem ca prestam o activitate independenta, sunt alte interpretari posibile ?

  Multumesc,

  Gedeus

  • Gabriel Sincu

   Trebuie sa aveti in vedere criteriile de clasificare a activitatii in dependenta / independenta de care vorbeam mai sus.
   Daca SRL-ul dvs are mai multi clienti, dispuneti de baza materiala proprie, aveti un sediu unde va desfasurati activitatea atunci cand nu sunteti la client, unde va intalniti cu potentiali noi clienti, aveti carti de vizita cu numele firmei dvs, nu aveti program de lucru fix la clientii dvs, etc, atunci sunt suficiente argumente sa spunem ca sunteti independenti. Alfel, nu.

 • Întrebarea nr. 9 Titi

  Eu nu inteleg cum se calculeaza contributia la pensie si la somaj: in functie de norma de venit sau in functie de venitul real? mai ales avand in vedere ca PFA-urile la norma nu sunt obligate sa tina contabilitate in partida simpla.
  Iar, alta necunoscuta e cu ajutorul de somaj. Daca eu fac contract care zice ca muncesc o zi pe luna, in restul timpului nu fac nimic, si dau o factura doar pentru o singura zi (in cazul in care am un singur client), tehnic sunt somer restul de 29 de zile.. in concluzie ar trebui sa pot beneficia de ajutor de somaj?

  • Gabriel Sincu

   Referitor la baza de calcul, aveti opinia mea la raspunsul de la intrebarea nr. 1 de mai sus, pusa de Andrei.

   In ceea ce priveste somajul, iata un alt exemplu de stangacie a celor care au facut legea: nici eu nu stiu cum poate fi un liber profesionist somer... Daca un avocat de exemplu nu are nici un client timp de o luna e somer? Sau trebuie sa i se ridice dreptul de libera practica?
   Asteptam clarificari si norme specifice de la Ministerul Muncii.

 • Întrebarea nr. 10 AndrewK

  Sunt angajat, insa colaborez si cu o organizatie si sunt platit in functie de activitati de 2-3 ori pe an si eliberez factura ca PFA. Ma incadrez la "natura ocazionala"?!

  Ce se aude si de baza minima de impozitare pentru PFA, contributii pe 5 salarii minime indiferent de veniturile realizate intr-un an?

  Mulţumesc.

  • Gabriel Sincu

   As zice ca atata vreme cat activitatea presupune 2-3 facturi pe an sunteti in categoria repetitiv, nu ocazional. Mai ales daca vorbim de acelasi beneficiar al serviciilor dvs.

   Referitor la baza minima de impozitare, aceasta este de 12 salarii minime pe an nu de 5. Detalii la pag. 16, pct 33 din documentul atasat.

 • Întrebarea nr. 11 ictin

  La art. 2 se spune:
  Art. 2 – Persoanelor asigurate în alte sisteme, neintegrate sistemului public de
  pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, precum şi persoanelor care au calitatea de
  pensionari ai sistemului public de pensii nu le sunt aplicabile prevederile art. III din
  ordonanţa de urgenţă.

  Asta inseamna ca daca am venituri independente si imi fac asigurare privata de sanatate si de pensie nu mai trebuie sa contribui la sistemul de stat? (asta din cauza ca oricum contribui degeaba, stiut fiind ca la sanatate degaba cotizez ca nu primesc nimic, iar la pensie, noi astia sub 35 de ani oricum nu o sa vedem 1 leu)

  • Gabriel Sincu

   Da, am mai auzit interpretarea asta, dar din pacate nu cred ca asta a vrut sa fie pozitia Ministerului Muncii. Aici se face, dupa parerea mea, referire la alte sisteme acceptate de lege ca fiind alternative celui public. Si din cate stiu eu, singurii care au un sistem de pensii separat sunt avocatii si notarii. Toti ceilalti cotizam obligatoriu la sistemul public.
   Deci dvs, chiar daca va faceti asigurare privata, aveti in continuare olbigatia sa cotizati la sistemul public.

 • Întrebarea nr. 12 elephant

  Buna ziua,

  firma noastra desfasoara activitati de suport IT ( suntem un SRL ) - instalalare soft, mentenanta retea , servicii web, etc
  la seiul clientului si la distanta ( remote )

  Credem ca nu avem o problema de a fi incadrati ca si activitate dependenta ?

  Aveti o alta parere?
  Multumesc,
  Marius

  • Gabriel Sincu

   vedeti raspunsul dat mai sus la intrebarea lui gedeus.

 • Întrebarea nr. 13 Popescu

  Cu cati bani va ramane in mana un PFA cu norma de venit care incaseaza 120,000 lei pe an (12 x 10,000 lei), in cea mai optimista forma posibila?

  Ex: toti banii incasati o singura data, la un moment aleator in cursul anului (pentru a se califica la "ocazional" :D).

  Subliniez inca o data: ma intereseaza varianta optimista: forma legala cea prin care se platesc cele mai mici contributii posibile.

  • Gabriel Sincu

   Daca sunteti PFA independent, veti plati 16% impozit la norma de venit si 16.5% contributii sociale (10.5%+5.5%+0.5%) in opinia mea tot la norma de venit. Dar contributiile s-ar putea sa se datoreze si la suma incasata, asteptam clarificari de la Ministerul Muncii.

 • Întrebarea nr. 14 Iulian

  Buna ziua,

  Eu is PFA si am contract cu o firma din UE. Pentru toata activitatea sunt in deplasare. Asta presupune o serie de cheltuieli (deplasari, diurne, cazare).
  Deja platesc impozit pe profit 16% si asigurari de santatate de 5.5% (tot din profit).
  Platesc de altfel si asigurari sociale si somaj, dar pe o suma fixa, stabilita de mine cu casa de pensii prin contract, si nu pe tot profitul.

  Imi puteti lamuri cum se vor calcula in viitor asigurarile sociale si somajul?

  Multumesc,
  Iulian

  • Gabriel Sincu

   Prima intrebare este daca va incadrati la categoria dependent sau independent. Daca sunteti dependent datorati toate contributiile salariale, la toata suma (vedeti raspunsul dat mai sus pentru Ovidiu.
   Daca sunteti independent, baza de calcul a contributiilor se schimba, devenind min (venit brut; 9,180 ron) pentru toate cele 3 contributii (CAS, CASS, asigurare somaj).

 • Întrebarea nr. 15 mihai

  Buna ziua,
  In cazul unui pensionar care are si un contract de drepturi de autor pentru un studiu dar care va fi platit efectiv numai 3 luni (plata lunara) si apoi un potential fee de succes la terminarea celor 3 luni ce impozite vor fi platite ?
  Mentionez ca durata contractului de drepturi de autor este de 12 luni dar va fi terminat dupa 3 luni.

  • Gabriel Sincu

   conform art. 2 din Normele Metodologice de aplicare a art. III din OUG 58/2010 (pag. 23 din documentul atasat) nu datorati contributii sociale ci doar impozit pe venit de 16%, calculat la 80% din valoarea sumelor incasate.

   Ex: total incasat = 10,000 lei
   Impozit = (10,000 - 10,000 x 20%) x 16% = 1,280 lei.

 • Întrebarea nr. 16 Cristian

  In completarea intrebarilor colegilor, va rog sa ne spuneti, daca ne ducem acum sa ne inregistram ca platitori, ne vor cere si contributii din urma, de cand este infiintat PFA-ul. Exista vreo lege prin care erai obligat sa platesti inainte, aceste contributii, daca aveai si carte de munca? Multumesc.

  • Gabriel Sincu

   Teoretic nu ar trebui sa vi se solicite plati retroactive. Totusi, daca ati avut si carte de munca si contract de PFA cu acelasi beneficiar al serviciilor, exista riscul reclasificarii ca si salariat de dinainte de 01.07 pentru toata suma.
   Parerea mea este ca astfel de structuri au fost intotdeauna incorect aplicate, problema cea mare a fost ca fiscul nu a facut niciodata controale riguroase pe acest domeniu.

 • Întrebarea nr. 17 Gigi

  Eu sunt freelancer in diferite tari. Am contracte temporare, maxim 6 luni . In acest caz, sub ce forma imi pot declara veniturile si ce impozite si taxe trebuie sa platesc?

  • Gabriel Sincu

   Situatia dumneavoastra este mult mai complexa si presupune si implicatii de fiscalitate internationala. Daca munca este prestata in afara Romaniei, puteti datora impozit acolo. Daca este prestata aici, datorati aici.
   Depinde foarte mult de natura activitatii, de beneficiarii serviciilor, etc.

 • Întrebarea nr. 18 Mihail

  Buna ziua,

  Sunt pensionar si lucrez ca PFA fara norma de venit, pe baza unui contract de colaborare cu o firma multinationala in domeniul IT. Pana acum plateam 16% impozit si 5.5% sanatate. Ce obligatii am in cele doua situatii "activitate dependenta" si "activitate independenta"?
  Va multumesc!

  • Gabriel Sincu

   doar impozit pe venit, vedeti raspunsul pentru mihai de mai sus.

 • Întrebarea nr. 19 rakkone

  Ca sa nu ne invartim in jurul cozii cu presupuneri, va rog un calcul concret:
  Pentru o PFA neplatitoare de TVA care factureaza servicii in valoare totala de 1000 RON pe luna (diverse contracte cu facturare lunara) si are si serviciu cu carte de munca la alta firma decat cele pe care le factureaza, care sunt valorile pe care le va plati conform noilor reglementari si cu cat va ramane in mana lunar dupa plata tuturor taxelor?
  Multumesc.

  • Gabriel Sincu

   vom atasa la acest articol un fisier excel cu modul de calcul al contributiilor.

 • Întrebarea nr. 20 Marius

  Buna ziua,

  Sunt angajat si PFA cu norma fixa de venit. Platesc contributiile individuale ca angajat si doar impozitul trimstrial pentru PFA. Pe viitor o sa trebuiasca platite si contributiile individuale pentru PFA? Daca da, ce baza de calcul se va folosi?

  Multumesc

  • Gabriel Sincu

   vedeti raspunsul la prima intrebare.

 • Întrebarea nr. 21 cristina

  Pentru drepturile de autor cu caracter repetativ cine vireaza si cum declara contributiile sociale?
  Aceeasi intrebare pentru PFA in sistem real.
  Contributia la asigurarile de sanatate se plateste la valoarea neta a incasarilor. Deci eu, care pentru PFA tin contabilitatea in partida simpla si imi declar veniturile anual, va trebui sa-mi tin contabilitatea lunar?

  • Gabriel Sincu

   daca vorbim de PFA independent atunci chiar acesta, asa cum am explicat mai sus (intrebarea lui Dan).

 • Întrebarea nr. 22 Teo

  Situatie: contract de prestari servicii, in calitate de PFA (alte venituri nu mai am) cu un singur client (lucrez de acasa, cand vreau eu, cu baza mea materiala), DAR sunt platit la proiect... adica, pot fi platit 3 luni consecutive... daca am proiecte, dupa care, pauza vreo 2 si tot asa... astea sunt venituri ocazionale, nu?
  Va multumesc

  • Gabriel Sincu

   Intrucat nu avem o definitie clara a notiunilor in actul normativ, am putea sa vedem ce spune DEX-ul (sursa: www.dexonline.ro):

   OCAZIONÁL, -Ă, ocazionali, -e, adj. 1. Care are loc cu prilejul unui anumit eveniment. 2. Care se ivește întâmplător; accidental, de ocazie. ◊ (Adverbial) L-a întâlnit ocazional. [Pr.: -zi-o-] – Din fr. occasionnel.

   Eu as inclina sa spun ca sunt repetitive. Ocazional ar fi fost daca aveati un singur proiect cu firma respectiva.

 • Întrebarea nr. 23 ioana popa

  1. venituri exclusive din drepturi de autor 1000 ron net/lunar ce impozite se platesc?

  2. venituri exclusive drepturi de autor 9500 ron /luna ce impozite se platesc?


  multumesc

  • Gabriel Sincu

   verificati in fisierul excel atasat.

 • Întrebarea nr. 24 LMB

  Buna ziua,

  As dori sa stiu daca aceste contributii sociale se datoreaza si in cazul in care dau spre inchiriere un apartament ca si persoana fizica simpla. Mentionez ca nu locuiesc si nu realizez venituri salariale in Romania.

  Va multumesc.

  • Gabriel Sincu

   Cf. art. 1, alin (2) din Norme (pag 23 din pdf-ul atasat) nu se datoreaza contributii pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor (i.e. inchiriere).
   Veti datora asadar numai impozitul pe venit, ca si pana acum.

 • Întrebarea nr. 25 Mihai

  Buna ziua,

  Normele aporbate explica in clar cum va ramane cu TVA 24% in cazul incasarilor de avansuri integrale inante de 1 Iulie 2010 pentru un bun la care factura finala este facuta dupa 1 Iulie 2010?

  Multumesc

  • Gabriel Sincu

   Nu este necesar sa se aduca alte clarificari, codul fiscal avea deja aceste prevederi. Practic daca bunul se livreaza/ serviciul se presteaza dupa 01.07.2010 se va aplica TVA de 24% pe intreaga suma, indiferent de faptul ca s-a platit sau nu avans.

 • Întrebarea nr. 26 Simona

  Care este situatia sumelor acordate ca indemnizatie de participare la sedintele de Consiliu de Administratie?
  Multumesc.

  • Gabriel Sincu

   Inteleg ca e vorba de indemnizatia primita de un membru al consiliului de administratie, care are un contract de management cu firma respectiva.
   In opinia mea, se datoreaza aceleasi contributii si taxe ca in cazul unui contract de munca.

 • Întrebarea nr. 27 Mihaela

  Buna Ziua,

  Sunt angajata pe perioada nedeterminata la o firma privata unde platesc toate darile catre stat: impozit,CAS,CASS,somaj, etc.
  In particular am un PFA unde realizez venituri de natura profesionala ocazional pentru care platesc impozit de 16% la venitul net (venit brut - cheltuieli deductibile conform legii) .
  Va rog sa ma lamuriti daca pentru PFA-ul meu o sa platesc si CAS,CASS, somaj, etc. incepind cu 01.07.2010 .


  Va multumesc.

  • Gabriel Sincu

   Da, veti datora si aceste contributii (in total 16.5%)pentru veniturile obtinute , asa cum am mentionat mai sus.

 • Întrebarea nr. 28 ove

  Consultantii in asigurari beneficiaza de aceste prevederi?

  • Gabriel Sincu

   daca lucreaza ca si PFA-uri, da, "beneficiaza" de aceste prevederi, adica vor datora contributiile sociale la stat.

 • Gabriel Sincu

  Inainte de a incepe sa raspund intrebarilor dumneavoastra as dori sa precizez faptul ca actul normativ despre care vorbim acum a fost publicat in Monitorul Oficial abia ieri seara.
  In consecinta, exista posibilitatea ca opiniile mele sa fie ulterior contrazise de oficiali din Ministerul Finantelor / Ministerul Muncii care sa vina cu puncte de vedere diferite in ceea ce priveste anumite aspecte.
  Si din pacate sunt destul de multe neclaritati.
  Va multumesc.

31530 vizualizari

 • PFA cu norma de venit (Marţi, 3 august 2010, 12:44)

  Andrei [anonim]

  Va rog frumos sa ne spuneti cum ne afecteaza in final pe cei care lucram cu PFA la norma de venit. PFA-ul la norma de venit poate fi reconsiderat munca dependenta? Daca da, cum se fac noile calcule? Daca nu, atunci se modifica ceva? Multumesc anticipat.
  • iata prima neclaritate (Miercuri, 4 august 2010, 10:33)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei

   Daca veti incerca sa gasiti in Normele Metodologice de aplicare a art. III din OUG 58/2010 notiunea "norme de venit" veti vedea ca este de negasit. Este deci posibil ca guvernantii sa fi scapat din vedere acest aspect.
   Singura referire la baza de calcul este acel art. 6, alin (2) din norme care spune ca baza de calcul o constituie cuantumul net al veniturilor de natura profesionala realizate lunar.
   Fiind vorba de norme de venit as inclina sa cred ca vorbim de 1/12 din norma de venit prevazuta de lege.
 • ce inseamna ocazional? (Marţi, 3 august 2010, 12:47)

  none [anonim]

  Care e diferenta dintre un venit ocazional si unul repetitiv - lunar, trimestrial sau semestrial?
  Daca eu am un venit in fiecare an in decembrie, e repetitiv sau ocazional?
  • da, aceasta este intrebarea zilei (Miercuri, 4 august 2010, 10:37)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui none

   Din continutul actului normativ se pare ca ocazional ar insemna orice nu are caracter repetitiv. Iar caracter repetitiv ar insemna, lunar, trimestrial sau anual.
   La o prima vedere am putea spune ca un venit obtinut o singura data pe an ar fi ocazional. Totusi, daca un inspector fiscal ar descoperi la un control ca se obtin venituri pentru 4 ani consecutiv in decembrie, de la acelasi beneficiar, ar putea sa considere ca avem de-a face cu un caracter repetitiv (in baza art. 11 din Codul Fiscal care spune ca se poate reconsidera o tranzactie a.i. tratamentul fiscal al acesteia sa-i reflecte substanta economica.
 • PFA cu norme de venit (Marţi, 3 august 2010, 12:50)

  Dan [anonim]

  Buna ziua,
  1.Ce nu inteleg din toate aceste modificari e daca pfa-urile cu norma de venit vor plati contriburii la valoarea normei sau la totalul incasarilor?
  2.Era o precizare ca aceste taxe se retin de catre platitorul de venit.
  Daca platitorul este o companie din SUA, cum se vor plati aceste taxe?
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 10:42)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   1. Asa cum am spus mai sus eu as inclina sa spun ca trebuie avuta in vedere norma de venit. Dar nu bag mana in foc pentru asta.
   2. Aici avem o dovada clara de stangacie din partea celor care au scris OUG 58/2010. Era clar ca acea retinere a contributiilor de catre platitorul de venit este imposibil de realizat.
   Drept pentru care normele sunt in discordanta cu OUG-ul si prevad ca plata se face de catre beneficiarul veniturilor (nu direct ci indirect prin trimitere la Legea 95/2006).
   Probabil ca la momentul aprobarii prin lege a OUG 58/2010 acea prevedere referitoare la retinerea de catre platitorul de venit va fi eliminata.
 • Inteprindere Individuala (Marţi, 3 august 2010, 12:58)

  EdwardNIGMA [utilizator]

  Daca figurez ca Inteprindere Individuala, devin platitor de tva, comform noilor ordonante?? Multumesc
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 10:43)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui EdwardNIGMA

   Regulile de baza privind TVA-ul nu se modifica prin noile acte nromative. Deveniti platitor de TVA daca efectuati livrari impozabile in cursul anului care depasesc 35.000 euro, asa cum se prevede in Codul Fiscal aplicabil de la 01.01.2007.
 • o lamurire va rog (Marţi, 3 august 2010, 12:58)

  elena [anonim]

  de exemplu, la firma avon cosmetics se retin 10 la suta la sursa.eu ca pfa din moment ce mi se retin cei 10 la suta mai sunt obligata sa platesc si alte taxe conform noii ordonante?
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 10:47)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui elena

   Trebuie in primul rand analizat daca activitatea pe care o prestati este de natura independenta sau poate fi catalogata drept dependenta (art. 7.(1).(2).(2.1) din Codul Fiscal la zi).
   - Daca este activitate dependenta atunci sistemul cu retinerea de 10% nu mai functioneaza si veti datora toate contributiile aferente salariilor.
   - Daca este activitate independenta atunci continua sistemul cu 10%, pe alnga care datorati CAS (10.5%), CASS (5.5%) si Contributie pentru soman (0.5%), baza de calcul fiind limitata la 5 salarii medii lunare (9.180 ron).
 • PFA cu norma de venit - incasari lunare fixe (Marţi, 3 august 2010, 12:59)

  Andrei [anonim]

  Buna ziua,

  Caz concret:

  Carte de munca salariu fix. PFA venituri fixe lunare de la aceeasi firma.

  Acum impozitul si taxele pentru PFA se platesc la norma de venit. Cum va fi de acum inainte? Se vor plati tot la norma de venit sau la valoarea facturilor?

  Multumesc.
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 10:49)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei

   Dupa parerea mea structura pe care o aveti dumneavoastra poate fi reclasificata instant de un inspector fiscal ca fiind activitate dependenta si sa vi se ceara plata tuturor contributiilor aferente salariului, asa cum am mentionat la intrebarea elenei de mai sus.
   Aceasta intrucat nu stiu cum puteti face o separare intre activitatea prestata pentru salariu si activitatea prestata pentru venitul din activitate independenta.
 • PFA si drepturi de autor (Marţi, 3 august 2010, 13:01)

  Ovidiu [anonim]

  Buna ziua,

  Am un PFA impozitat in sistem real si, de asemenea, voi realiza si venituri provenite din drepturi de autor. In ambele cazuri, platitorii de venit sunt companii straine (din Germania, respectiv SUA) . Intrebari :

  1) Veniturile din drepturi de autor vor fi platite doar ocazional, dar de catre aceeasi companie (o editura cu profil IT). Voi plati contributii individuale pentru acestea ?

  2) In ceea ce priveste PFA-ul, chiar daca legea m-ar reincadra la activitati dependente, avand in vedere ca "angajatorul" este in Germania cum ma va afecta aceasta reincadrare ? Va trebui sa platesc ceva in plus fata de ceea ce platesc acum ca si PFA "independent" ?

  Va multumesc anticipat,
  Ovidiu
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 10:57)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ovidiu

   1) Da, veti datora contributii si pentru acestea (art. 1 din Normele Moetodologice de aplicare a art. III din OUG 58 - vedeti documentul atasat)
   2) In conditiile in care vorbim de activitate dependenta la un angajator strain fiscul va poate cere sa platiti toate contributiile sociale datorate ca si un salariat.
   Exista posibilitatea legala ca un salariat roman sa lucreze in Romania pentru o companie straina, datorand aici toate impozitele si taxele aferente salariului. Atata doar ca obligatia de plata ii revine acestui salariat si nu angajatorului sau, asa cum se intampla in cazul clasic, al unui angajat roman la un angajator roman.
 • SRL - activitate independenta/dependenta (Marţi, 3 august 2010, 13:02)

  gedeus [anonim]

  Buna ziua,

  firma noastra ( SRL ) presteaza servicii de consultanta financiara pe baza de contract cu alte societati ( in general SRL )

  Lunar se analizeaza la sediul clientului evolutia bugetelor de venituri si cheltuieli ( realizat vs planificat, rapoarte, rate, etc )

  Noi credem ca prestam o activitate independenta, sunt alte interpretari posibile ?

  Multumesc,

  Gedeus
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 11:01)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui gedeus

   Trebuie sa aveti in vedere criteriile de clasificare a activitatii in dependenta / independenta de care vorbeam mai sus.
   Daca SRL-ul dvs are mai multi clienti, dispuneti de baza materiala proprie, aveti un sediu unde va desfasurati activitatea atunci cand nu sunteti la client, unde va intalniti cu potentiali noi clienti, aveti carti de vizita cu numele firmei dvs, nu aveti program de lucru fix la clientii dvs, etc, atunci sunt suficiente argumente sa spunem ca sunteti independenti. Alfel, nu.
 • Norma de venit si pensii (Marţi, 3 august 2010, 13:02)

  Titi [anonim]

  Eu nu inteleg cum se calculeaza contributia la pensie si la somaj: in functie de norma de venit sau in functie de venitul real? mai ales avand in vedere ca PFA-urile la norma nu sunt obligate sa tina contabilitate in partida simpla.
  Iar, alta necunoscuta e cu ajutorul de somaj. Daca eu fac contract care zice ca muncesc o zi pe luna, in restul timpului nu fac nimic, si dau o factura doar pentru o singura zi (in cazul in care am un singur client), tehnic sunt somer restul de 29 de zile.. in concluzie ar trebui sa pot beneficia de ajutor de somaj?
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 11:05)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Titi

   Referitor la baza de calcul, aveti opinia mea la raspunsul de la intrebarea nr. 1 de mai sus, pusa de Andrei.

   In ceea ce priveste somajul, iata un alt exemplu de stangacie a celor care au facut legea: nici eu nu stiu cum poate fi un liber profesionist somer... Daca un avocat de exemplu nu are nici un client timp de o luna e somer? Sau trebuie sa i se ridice dreptul de libera practica?
   Asteptam clarificari si norme specifice de la Ministerul Muncii.
 • baza de impozitare minima (Marţi, 3 august 2010, 13:02)

  AndrewK [utilizator]

  Sunt angajat, insa colaborez si cu o organizatie si sunt platit in functie de activitati de 2-3 ori pe an si eliberez factura ca PFA. Ma incadrez la "natura ocazionala"?!

  Ce se aude si de baza minima de impozitare pentru PFA, contributii pe 5 salarii minime indiferent de veniturile realizate intr-un an?

  Mulţumesc.
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 11:11)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui AndrewK

   As zice ca atata vreme cat activitatea presupune 2-3 facturi pe an sunteti in categoria repetitiv, nu ocazional. Mai ales daca vorbim de acelasi beneficiar al serviciilor dvs.

   Referitor la baza minima de impozitare, aceasta este de 12 salarii minime pe an nu de 5. Detalii la pag. 16, pct 33 din documentul atasat.
 • Cine trebuie sa contribuie? (Marţi, 3 august 2010, 13:04)

  ictin [anonim]

  La art. 2 se spune:
  Art. 2 – Persoanelor asigurate în alte sisteme, neintegrate sistemului public de
  pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, precum şi persoanelor care au calitatea de
  pensionari ai sistemului public de pensii nu le sunt aplicabile prevederile art. III din
  ordonanţa de urgenţă.

  Asta inseamna ca daca am venituri independente si imi fac asigurare privata de sanatate si de pensie nu mai trebuie sa contribui la sistemul de stat? (asta din cauza ca oricum contribui degeaba, stiut fiind ca la sanatate degaba cotizez ca nu primesc nimic, iar la pensie, noi astia sub 35 de ani oricum nu o sa vedem 1 leu)
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 11:13)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ictin

   Da, am mai auzit interpretarea asta, dar din pacate nu cred ca asta a vrut sa fie pozitia Ministerului Muncii. Aici se face, dupa parerea mea, referire la alte sisteme acceptate de lege ca fiind alternative celui public. Si din cate stiu eu, singurii care au un sistem de pensii separat sunt avocatii si notarii. Toti ceilalti cotizam obligatoriu la sistemul public.
   Deci dvs, chiar daca va faceti asigurare privata, aveti in continuare olbigatia sa cotizati la sistemul public.
 • activitate IT (Marţi, 3 august 2010, 13:06)

  elephant [anonim]

  Buna ziua,

  firma noastra desfasoara activitati de suport IT ( suntem un SRL ) - instalalare soft, mentenanta retea , servicii web, etc
  la seiul clientului si la distanta ( remote )

  Credem ca nu avem o problema de a fi incadrati ca si activitate dependenta ?

  Aveti o alta parere?
  Multumesc,
  Marius
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 11:14)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui elephant

   vedeti raspunsul dat mai sus la intrebarea lui gedeus.
 • calcul (Marţi, 3 august 2010, 13:07)

  Popescu [anonim]

  Cu cati bani va ramane in mana un PFA cu norma de venit care incaseaza 120,000 lei pe an (12 x 10,000 lei), in cea mai optimista forma posibila?

  Ex: toti banii incasati o singura data, la un moment aleator in cursul anului (pentru a se califica la "ocazional" :D).

  Subliniez inca o data: ma intereseaza varianta optimista: forma legala cea prin care se platesc cele mai mici contributii posibile.
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 11:18)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Popescu

   Daca sunteti PFA independent, veti plati 16% impozit la norma de venit si 16.5% contributii sociale (10.5%+5.5%+0.5%) in opinia mea tot la norma de venit. Dar contributiile s-ar putea sa se datoreze si la suma incasata, asteptam clarificari de la Ministerul Muncii.
 • PFA in international (Marţi, 3 august 2010, 13:10)

  Iulian [anonim]

  Buna ziua,

  Eu is PFA si am contract cu o firma din UE. Pentru toata activitatea sunt in deplasare. Asta presupune o serie de cheltuieli (deplasari, diurne, cazare).
  Deja platesc impozit pe profit 16% si asigurari de santatate de 5.5% (tot din profit).
  Platesc de altfel si asigurari sociale si somaj, dar pe o suma fixa, stabilita de mine cu casa de pensii prin contract, si nu pe tot profitul.

  Imi puteti lamuri cum se vor calcula in viitor asigurarile sociale si somajul?

  Multumesc,
  Iulian
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 11:20)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian

   Prima intrebare este daca va incadrati la categoria dependent sau independent. Daca sunteti dependent datorati toate contributiile salariale, la toata suma (vedeti raspunsul dat mai sus pentru Ovidiu.
   Daca sunteti independent, baza de calcul a contributiilor se schimba, devenind min (venit brut; 9,180 ron) pentru toate cele 3 contributii (CAS, CASS, asigurare somaj).
 • Drepturile de autor si pensionarii (Marţi, 3 august 2010, 13:10)

  mihai [anonim]

  Buna ziua,
  In cazul unui pensionar care are si un contract de drepturi de autor pentru un studiu dar care va fi platit efectiv numai 3 luni (plata lunara) si apoi un potential fee de succes la terminarea celor 3 luni ce impozite vor fi platite ?
  Mentionez ca durata contractului de drepturi de autor este de 12 luni dar va fi terminat dupa 3 luni.
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 11:23)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihai

   conform art. 2 din Normele Metodologice de aplicare a art. III din OUG 58/2010 (pag. 23 din documentul atasat) nu datorati contributii sociale ci doar impozit pe venit de 16%, calculat la 80% din valoarea sumelor incasate.

   Ex: total incasat = 10,000 lei
   Impozit = (10,000 - 10,000 x 20%) x 16% = 1,280 lei.
 • PFA cu norma de venit (Marţi, 3 august 2010, 13:13)

  Cristian [anonim]

  In completarea intrebarilor colegilor, va rog sa ne spuneti, daca ne ducem acum sa ne inregistram ca platitori, ne vor cere si contributii din urma, de cand este infiintat PFA-ul. Exista vreo lege prin care erai obligat sa platesti inainte, aceste contributii, daca aveai si carte de munca? Multumesc.
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 11:26)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristian

   Teoretic nu ar trebui sa vi se solicite plati retroactive. Totusi, daca ati avut si carte de munca si contract de PFA cu acelasi beneficiar al serviciilor, exista riscul reclasificarii ca si salariat de dinainte de 01.07 pentru toata suma.
   Parerea mea este ca astfel de structuri au fost intotdeauna incorect aplicate, problema cea mare a fost ca fiscul nu a facut niciodata controale riguroase pe acest domeniu.
 • Intrebare (Marţi, 3 august 2010, 13:17)

  Gigi [anonim]

  Eu sunt freelancer in diferite tari. Am contracte temporare, maxim 6 luni . In acest caz, sub ce forma imi pot declara veniturile si ce impozite si taxe trebuie sa platesc?
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 11:28)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gigi

   Situatia dumneavoastra este mult mai complexa si presupune si implicatii de fiscalitate internationala. Daca munca este prestata in afara Romaniei, puteti datora impozit acolo. Daca este prestata aici, datorati aici.
   Depinde foarte mult de natura activitatii, de beneficiarii serviciilor, etc.
 • PFA cu norma de venit (Marţi, 3 august 2010, 13:18)

  Cristi [anonim]

  Am enorm de multe nelamuriri (la fel ca marea majoritate) legate de PFA cu norma de venit. Eu am o norma de 12.000 pe an venit anual net si conform codului fiscal nu am nici o obligatie de a conduce contabilitate.

  Va rog sa imi spuneti in conditiile astea in cazul in care eu am un contract ferm (stabil) cu plata lunara cu o companie romaneasca (pt care eliberez factura lunar) si cu una din germania care imi trimite bani direct in contul bancar (fara factura) plus ocazional clienti minori (ca si valoare) ce mai trebuie sa platesc?

  In momentul de fata eu platesc sanatate, impozit pe venit si am un venit asigurat la casa de pensii (2000 RON / luna pe cartea de munca ca si PFA)

  De asemenea, pentru PFA cu norma de venit care nu conduce contabilitate de nici un fel, in ce masura se face (daca se face) trecerea la platitor de TVA
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 11:29)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristi

   Vedeti raspunsul la intrebarea lui Ovidiu de mai sus.
 • PFA pensionar (Marţi, 3 august 2010, 13:23)

  Mihail [anonim]

  Buna ziua,

  Sunt pensionar si lucrez ca PFA fara norma de venit, pe baza unui contract de colaborare cu o firma multinationala in domeniul IT. Pana acum plateam 16% impozit si 5.5% sanatate. Ce obligatii am in cele doua situatii "activitate dependenta" si "activitate independenta"?
  Va multumesc!
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 11:30)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihail

   doar impozit pe venit, vedeti raspunsul pentru mihai de mai sus.
 • exemplu calcul concret (Marţi, 3 august 2010, 13:24)

  rakkone [utilizator]

  Ca sa nu ne invartim in jurul cozii cu presupuneri, va rog un calcul concret:
  Pentru o PFA neplatitoare de TVA care factureaza servicii in valoare totala de 1000 RON pe luna (diverse contracte cu facturare lunara) si are si serviciu cu carte de munca la alta firma decat cele pe care le factureaza, care sunt valorile pe care le va plati conform noilor reglementari si cu cat va ramane in mana lunar dupa plata tuturor taxelor?
  Multumesc.
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 11:31)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui rakkone

   vom atasa la acest articol un fisier excel cu modul de calcul al contributiilor.
 • PFA norma fixa de venit si angajat (Marţi, 3 august 2010, 13:26)

  Marius [anonim]

  Buna ziua,

  Sunt angajat si PFA cu norma fixa de venit. Platesc contributiile individuale ca angajat si doar impozitul trimstrial pentru PFA. Pe viitor o sa trebuiasca platite si contributiile individuale pentru PFA? Daca da, ce baza de calcul se va folosi?

  Multumesc
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 11:39)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marius

   vedeti raspunsul la prima intrebare.
 • cine vireaza contributiile sociale (Marţi, 3 august 2010, 13:30)

  cristina [anonim]

  Pentru drepturile de autor cu caracter repetativ cine vireaza si cum declara contributiile sociale?
  Aceeasi intrebare pentru PFA in sistem real.
  Contributia la asigurarile de sanatate se plateste la valoarea neta a incasarilor. Deci eu, care pentru PFA tin contabilitatea in partida simpla si imi declar veniturile anual, va trebui sa-mi tin contabilitatea lunar?
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 11:41)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui cristina

   daca vorbim de PFA independent atunci chiar acesta, asa cum am explicat mai sus (intrebarea lui Dan).
 • PFA - venituri ocazionale (Marţi, 3 august 2010, 13:35)

  Teo [anonim]

  Situatie: contract de prestari servicii, in calitate de PFA (alte venituri nu mai am) cu un singur client (lucrez de acasa, cand vreau eu, cu baza mea materiala), DAR sunt platit la proiect... adica, pot fi platit 3 luni consecutive... daca am proiecte, dupa care, pauza vreo 2 si tot asa... astea sunt venituri ocazionale, nu?
  Va multumesc
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 11:48)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Teo

   Intrucat nu avem o definitie clara a notiunilor in actul normativ, am putea sa vedem ce spune DEX-ul (sursa: www.dexonline.ro):

   OCAZIONÁL, -Ă, ocazionali, -e, adj. 1. Care are loc cu prilejul unui anumit eveniment. 2. Care se ivește întâmplător; accidental, de ocazie. ◊ (Adverbial) L-a întâlnit ocazional. [Pr.: -zi-o-] – Din fr. occasionnel.

   Eu as inclina sa spun ca sunt repetitive. Ocazional ar fi fost daca aveati un singur proiect cu firma respectiva.
 • concret (Marţi, 3 august 2010, 13:38)

  ioana popa [anonim]

  1. venituri exclusive din drepturi de autor 1000 ron net/lunar ce impozite se platesc?

  2. venituri exclusive drepturi de autor 9500 ron /luna ce impozite se platesc?


  multumesc
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 11:49)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ioana popa

   verificati in fisierul excel atasat.
 • inchiriere apartament ca persoana fizica (Marţi, 3 august 2010, 13:41)

  LMB [anonim]

  Buna ziua,

  As dori sa stiu daca aceste contributii sociale se datoreaza si in cazul in care dau spre inchiriere un apartament ca si persoana fizica simpla. Mentionez ca nu locuiesc si nu realizez venituri salariale in Romania.

  Va multumesc.
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 11:52)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui LMB

   Cf. art. 1, alin (2) din Norme (pag 23 din pdf-ul atasat) nu se datoreaza contributii pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor (i.e. inchiriere).
   Veti datora asadar numai impozitul pe venit, ca si pana acum.
 • Avans integral (Marţi, 3 august 2010, 13:43)

  Mihai [anonim]

  Buna ziua,

  Normele aporbate explica in clar cum va ramane cu TVA 24% in cazul incasarilor de avansuri integrale inante de 1 Iulie 2010 pentru un bun la care factura finala este facuta dupa 1 Iulie 2010?

  Multumesc
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 11:55)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Nu este necesar sa se aduca alte clarificari, codul fiscal avea deja aceste prevederi. Practic daca bunul se livreaza/ serviciul se presteaza dupa 01.07.2010 se va aplica TVA de 24% pe intreaga suma, indiferent de faptul ca s-a platit sau nu avans.
 • indemnizatie sedinta (Marţi, 3 august 2010, 13:43)

  Simona [anonim]

  Care este situatia sumelor acordate ca indemnizatie de participare la sedintele de Consiliu de Administratie?
  Multumesc.
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 11:57)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Simona

   Inteleg ca e vorba de indemnizatia primita de un membru al consiliului de administratie, care are un contract de management cu firma respectiva.
   In opinia mea, se datoreaza aceleasi contributii si taxe ca in cazul unui contract de munca.
 • CAS, CASS, somaj pt.PFA (Marţi, 3 august 2010, 13:46)

  Mihaela [anonim]

  Buna Ziua,

  Sunt angajata pe perioada nedeterminata la o firma privata unde platesc toate darile catre stat: impozit,CAS,CASS,somaj, etc.
  In particular am un PFA unde realizez venituri de natura profesionala ocazional pentru care platesc impozit de 16% la venitul net (venit brut - cheltuieli deductibile conform legii) .
  Va rog sa ma lamuriti daca pentru PFA-ul meu o sa platesc si CAS,CASS, somaj, etc. incepind cu 01.07.2010 .


  Va multumesc.
  • Raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 11:58)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihaela

   Da, veti datora si aceste contributii (in total 16.5%)pentru veniturile obtinute , asa cum am mentionat mai sus.
 • COnsultanti asigurari (Marţi, 3 august 2010, 13:54)

  ove [anonim]

  Consultantii in asigurari beneficiaza de aceste prevederi?
  • raspuns (Miercuri, 4 august 2010, 11:59)

   Gabriel Sincu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ove

   daca lucreaza ca si PFA-uri, da, "beneficiaza" de aceste prevederi, adica vor datora contributiile sociale la stat.
 • contracte intre firme? (Marţi, 3 august 2010, 13:56)

  radu [anonim]

  Contractele de prestari servicii (software) intre doua firme (SRL-uri) sunt afectate? In cel mai rau caz are firma care plateste factura vre-o obligatie ?(adica daca ar avea in ce temei ar putea sa retina o suma din factura?) De asemeni cum ar putea beneficia un SRL de somaj pensie, sunt impozitele aplicate uni SRL aplicate la valoare cu TVA sau fara?? Este vorba de un SRL cu doi asociati si banii obtinuti din factura lunara nu sunt scosi din firma sunt investiti in productie (calculatoare) necesare in efectuarea serviciilor respective, de asemeni asociatii sunt deja angajati norma intreaga (salarii mari nu minim pe economie) la alte societati care nu au legatura cu contractul. Va rog elucidat cazul cu contractele intre firme pentru ca toate exemplele care circula acum se refera la contacte PFA ->firma.
 • INTREBARE (Marţi, 3 august 2010, 13:58)

  GAVRILACHE [utilizator]

  O intrebare :
  - o persoana fizica care are contract civil pentru administrarea unui imobil ce contributii plateste (exceptand impozitul de 16%) ?
 • Asociatie proprietari (Marţi, 3 august 2010, 14:10)

  Pop Aurel Cristian [anonim]

  In cazul unei asociatii de proprietari unde administratorul si femeia de servici au incheiata conventie cu retinere la sursa a impozitului (16%)platibil lunar ce contributii trebuiesc platite?
  Daca acestea sunt singurele venituri pe care le realizeaza persoanele in cauza ce plati se fac in mod obligatoriu?
  In situatia cand una din persoanele de mai sus are certificat de handicap este scutita de plata impozitului sau numai daca are contract de munca cu functia de baza?
 • PFA norma venit client unic UE (Marţi, 3 august 2010, 14:16)

  Anonim [anonim]

  Pentru un PFA (servicii software) cu un client unic din UE cum se vor calculare sumele datorate pentru CAS, CASS, somaj? Suma nu va fi aceeasi in fiecare luna. Trebuie depuse declaratii lunare? Multumesc.
 • 2 intrebari (Marţi, 3 august 2010, 14:17)

  Kapo [utilizator]

  Buna ziua!

  1. Daca incasez drepturi de autor repetitiv de la o societate comerciala si ocazional(o plata pe an de la alta societate comerciala(editura) cum este incadrat al doilea venit din punct de vedere al impozitului?
  2. Daca dupa un an de la plata CAS mi se suspenda contractul de drepturi de autor cu venit repetitiv am dreptul la somaj daca am platit impozitul sau in continuare acest tip de contract nu poate fi inregistrat ca forma de munca prestata?
 • 2 intrebari (Marţi, 3 august 2010, 14:18)

  Cristi [anonim]

  1. Cum se vor impozita tichetele de masa ? Separat de celelalte drepturi salariale(adica la venitul net impozabil din salariu, dupa scaderea obligatiilor la asigurarile sociale si a deducerilor personale, se adauga venitul in natura din tichete si se impoziteaza cu 16 % ) sau venitul din tichete se adauga la venitul salarial , se scad obligatiile la asigurari(calculate fara tichete) si deducerile suplimentare si apoi se impoziteaza cu 16 %? In acest din urma caz vor pierde mai multi bani cei cu deduceri personale mai multe(persoane aflate in intretinere , etc).
  2. In cazul conventiilor civile (de ex. pensionara care tine contabilitatea primara) se vor retine obligatiile de asigurari sociale la colaborator iar angajatorul va vira obligatiile sale la aceste asigurari ?
 • intrebare (Marţi, 3 august 2010, 14:26)

  intrebare [anonim]

  repet întrebarea pusă și ceva mai sus: cum se face concret și clar diferența între "ocazional" și "repetitiv"?

  dacă eu iau luna asta, pe 10, o sumă și peste trei luni, pe 28, altă sumă e repetitiv sau ocazional?

  există un timp minim care trebuie să se scurgă între două încasări - 3 sau 6 luni, să spunem - pentru ca ele să fie considerate "ocazionale" și nu "repetitive"?
 • PFA activitate ocazionala+angajat multinationala (Marţi, 3 august 2010, 14:30)

  Razvan [anonim]

  Buna ziua,

  Sunt angajat pe perioada nedeterminata la o firma privata (multinationala) unde platesc catre stat impozit,CAS,CASS,somaj, etc. , atat eu cat si angajatorul meu si lucrez in domeniul financiar.

  In plus am un PFA cu care organizez diferite evenimente si unde obtin venituri ocazional si de la diferite persoane (participantii la evenimente care platesc taxa de participare la eveniment). Pentru aceste venituri platesc impozit de 16% la profit (venituri-cheltuielile pe care le am cu organizarea).

  In plus, detin si un web-site unde vand publicitate si emit facturi folosind acest PFA. Cu unele companii am contracte pe 3-6-12 luni. Eu le postez bannere sau advertoriale pe site, iar ei platesc lunar, in baza facturii emise de catre mine, suma de plata pentru acest serviciu de publicitate.

  Va rog sa imi spuneti daca pentru PFA-ul meu trebuie sa platesc contributiile sociale conform noii legi si daca da, pentru ce activitate si ce contributii sociale. Mentionez ca domeniul de activitate al PFA-ului este complet diferit de domeniul in care lucrez si sunt angajat cu contract de munca.

  Multumesc mult,
 • Profesii Libere (Marţi, 3 august 2010, 14:31)

  Felipe [anonim]

  Ce se intampla cu PFA din profesii libere (exclusiv avocatii, care au propriul sistem de contributii sociale la Barou)? Medicii si expertii contabili vor plati noile contributii sociale in cazul in care au sa zicem mai mult de 2-3 clienti facturati pe luna?
 • asociatie de proprietari (Marţi, 3 august 2010, 14:32)

  Vlad-Alexandru Moucha [anonim]

  In blocul nostru,gospodarul,contabilul-casier si presedintele sunt pensionari de limita de varsta si stagiu complet de cotizare,ei activand pe baza de conventii civile de prestari-servicii in-
  cheiate in baza Codului Civil.Pana acum plateau
  contributia pentru sanatate si se retinea impozi-
  tul la sursa.Contributia de somaj nu trebuia platita deoarece niciodata acestia nu puteau avea calitatea de someri,ei fiind PENSIONARI!!
  In conditiile acestor modificari,acestia vor trebui sa contribuie si pentru pensiile de stat?
  In aceasta situatie,vor creste si cheltuielile asociatiei asa zisa "angajator"!?
 • freelancer (Marţi, 3 august 2010, 14:39)

  Mihai [anonim]

  Buna ziua,

  Doresc sa produc soft si site-uri web, ca freelancer, prin site-uri de genul 'rentacoder'.

  Nu am PFA si nici vreo firma prin care sa fac asta.

  Veniturile vor fi ocazionale, mai rar de o data la 3 luni. Este posibil sa nici nu fie.

  Intrebari:
  1 Trebuie sa platesc impozite? Daca da, cum?

  2 Este necesar sa ma inregistrez ca PFA, pentru a putea plati impozitele si taxele aferente?

  3 ce pot face cu veniturile incsate deja din astfel de activitati? Am incasat o singura data, la inceputul anului, o suma destul de mica.
 • retinere la sursa (Marţi, 3 august 2010, 14:47)

  Sever [anonim]

  Mai este valabila prevederea conform careia contributiile individuale erau retinute la sursa de catre platitor? Ma refer in special la diferite categorii de experti PFA care-si factureaza serviciile (expert contabil, avocat, evaluator etc.
 • 9180 ron (Marţi, 3 august 2010, 15:00)

  Vali [anonim]

  Pentru un PFA cu norma de venit, care factureaza si incaseaza constant mai mult de 9180 RON/luna ce taxe aferente trebuiesc platite?

  Dar pentru un angajat care este si PFA, tot cu norma de venit, care factureaza si incaseaza constant mai mult de 9180 RON/luna ce taxe aferente trebuiesc platite?
 • intrebari PFA norma de venit cu unic client din UE (Marţi, 3 august 2010, 15:00)

  Marcel Ilie [anonim]

  Buna ziua

  Sunt PFA - servicii IT, impozitat la norma de venit cu un unic client din afara tarii (UE) caruia ii emit o factura lunar la o data variabila. Am inteles ca in acest caz nu sunt obligat sa tin nici un fel de contabilitate, deci nu ii pot da statului o evidenta cu venitul meu real, iar facturile ii sunt de folos doar clientului meu. Acest PFA este singura mea sursa de venit. Norma de venit anuala este de 25900 lei deci mult peste echivalentul a 5 salarii medii, dar lunar mult sub aceasta suma. Pana acum am platit trimestrial: impozit pe venit 16% din fractiunea corespunzatoare a normei, contributii la sanatate: 5,5% trimestrial din fractiunea corespunzatoare a normei, iar la Casa de pensii am platit suma minima caruta de cei de acolo suma pe care niciodata nu am inteles exact cum o calculeaza (varia de la trimestru la trimestru). Intrebarile mele sunt:

  1. Contributiile sociale se vor calcula la valoarea inscrisa pe facturi sau la valoarea normei de venit sau la acea valoare de 5 salarii medii?

  2. In cazul in care contributiile se calculeaza la norma de venit, acest venit se considera a fi unul periodic sau ocazional?

  3. In conditiile descrise mai sus, ce declaratii trebuiesc depuse si cand? La emiterea unei facturi, lunar pana la o anumita data sau anual la primirea deciziei de impunere de la finante (cea pe care este trecuta valoarea normei pe acel an)?
 • Cum optez pentru venit repetitiv / ocazional? (Marţi, 3 august 2010, 15:15)

  Denis [anonim]

  Am un PFA cu care lucrez pe diverse proiecte. Un proiect dureaza in general 1-3 luni. Doua proiecte se pot suprapune ca timp, dar, la fel de bine, pot exista pauze de 1-2 luni intre proiecte.
  Deci este posibil sa am venituri in primele 3 luni, dupa care 2 luni sa nu am venituri, alte 2 luni sa am, s.a.m.d. Bineinteles, nici in perioadele de activitate veniturile nu sunt egale intre ele (venit luna 1 <> venit luna 2 <> venit luna 3, etc.).

  Cum se "declara" caracterul repetitiv / ocazional al unui venit? Din punctul meu de vedere, eu sunt in cazul unui venit ocazional, dar nu inteleg unde si cum trebuie sa declar acest lucru...

  Va multumesc!
 • se poate aplica retroactiv legea? (Marţi, 3 august 2010, 15:25)

  Alexandra [anonim]

  Avand in vedere ca legea spune ca se aplica de la 1 iulie, dar normele au fost aprobate pe 2 august, se poate aplica retroactiv?

  Stiu ca majoritatea firmelor platesc angajatii cu o luna in urma, dar in cazul meu primesc salariul la luna in curs. Deci daca in iulie am luat toti banii pe DDA - uri, in august se poate taia si pe iulie, pe motiv ca nu au fost normele publicate?

  Asta in conditiile in care am inteles ca legea se aplica de la data publicarii normelor, deci august, iar o lege nu poate fi aplicata retroactiv.
 • art7. pct 2.2 (Marţi, 3 august 2010, 15:26)

  Silviu [anonim]

  2.2. În cazul reconsiderării unei activități ca activitate dependentă, impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate și virate, fiind datorate solidar de plătitorul şi beneficiarul de venit. În acest caz se aplică regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază

  acest lucru se aplica retroactiv, de la infiintarea PFA-ului sau de la 1 iulie2010 ??
 • PFA (Marţi, 3 august 2010, 15:30)

  Gabi [anonim]

  O intrebare simpla pt. un caz clasic: contract pe per. nedeterminata si contract PFA cu aceeasi firma. Cum facem sa nu mai platim nimic in plus?
  Mai bine spus nu dorim sa ne incadram nici la activitate dependenta si nici la plati regulate.
  Cum procedam? Cand taiem facturile si ce trecem pe ele?
 • oug 58/2010 (Marţi, 3 august 2010, 15:30)

  Lacra [anonim]

  In cazul unei PFA care realizeaza venituri de natura profesionala, cine va calcula/retine/vira contributiile pentru asigurari sociale de stat si somaj?
 • Activitate trainer (Marţi, 3 august 2010, 15:37)

  TUDOR [anonim]

  In situatia in care desfasor activitate cu carte de munca intr-un domeniu, suplimentar din cand in cand desfasor activitati de trainer. Activitatea de trainer depinde de organizarea sau nu a cursurilor respective. Contraprestatia se achita ca urmare a unor contrate privind cedarea drepturilor de autor.
  E posibil ca intr-o luna sa fie 3 cursuri iar in alta nici unul. Sau sa participa timp de trei luni, consecutive, la mai multe cursuri si apoi timp de alte 3 luni sa nu particip la nici un curs.
  Intr-o astfel de situatie activitatea este sau nu repetitiva.
  Care este definirea d.p.d.v. al Codului fiscal sau a normelor a activitatii repetitive.
  Repetitiv inseamna ca se intampla o activitate de cel putin 2 ori intr-un an.
  Practic reglementarea legala lasa o interpretare exhaustiva organului fiscal si in acelasi timp generatoare de abuzuri acoperite legal.
  Conform Legii nr. 24/2000 privind Normele de tehnica legislativa reglementarea trebuie exprimata clar, concis, fara echivoc, cu termeni uzuali pe intelesul tuturor.
  Daca facem legi pe care ulterior sa le interpretam la nesfarsit atunci intradevar dam foarte multa paine de mancat instantelor, avocatilor sau consultantilor.
  Nu ar fi o problema in acest sens, insa e necesar ca in final toti actorii implicati contribuabili/organe fiscale/consultanti/juristi/experti contabili/judecatori/avocati sa avem reglementari legale clare care sa ne conduca la o aplicare unitara a legii.
  Apreciez ca in momentul de fata avem un Cod fiscal mastodont scapat de sub control de reglementatori.
  In multe situatii prin Norme reglementatorii au adaugat prevederi de completare a legii astfel ca in unele situatii se denatureaza sensul dorit al legii.
  Este necesar ca acest Cod fiscal sa fie restructurat din temelii.
  In prezent in codul fiscal sunt tratate si obligatiile fiscale datorate bugetului de stat, BAS de stat, bugetelor fondurilor speciale unitar-specifice bugetelor administratiei publice centrale, dar si bugetelor locale. Anormal.
 • contributii sociale (Marţi, 3 august 2010, 16:03)

  bianca [anonim]

  Cum se determina venitul net in cursul anului - fiind baza de calcul a contributiilor, dupa cum reiese din anexa - pentru persoanele autorizate care conduc evidenta contabila, in conditiile in care, potrivit Codului fiscal, determinarea se face anual, ca diferenta intre venituri si cheltuieli deductibile? Concret: pot avea venituri substantiale in primele luni, iar pana la finele anului sa inregistrez pierdere fiscala.
 • pensie privata PFA (Marţi, 3 august 2010, 16:28)

  plesa [anonim]

  Daca eu am un Pfa si imi fac asigurari de pensie privata la un fond de pensii ,mai platesc si in sistemul public
 • Mai multe intrebari (Marţi, 3 august 2010, 16:31)

  calin [anonim]

  Cateva intrebari pt PFA.
  1. Si totusi cum se va face reconsiderarea activitatilor independente ca si activitati dependente? Va ramane strict la latitudinea inspectoruilor fiscali, pentru ca din normele recent emise de guvern nu vad nici o clarificare in aceasta privinta...
  2. Daca eu ca si PFA prestez servicii IT pentru o firma din strainatate, voi putea fi reconsiderat la activitati dependente? Daca da, statul Roman va obliga firma din strainatate sa plateasca taxele de aici care se platesc angajatorii pentru cartea de munca sau cum se va proceda? Ar putea sa-mi spuna cineva cum pot eu sa colaborez cu o firma din strainatate (din UE) daca nu ca si PFA (nu vreau sa deschid firma la care sa fiu singurul angajat...)? Pot sa fiu angajat cu carte de munca la o firma din strainatate ? Daca da, cum? Carte de munca din Romania dar firma din strainatate, sau carte de munca in tara respectiva chiar daca eu nu sunt cetatean al acelei tari?
  3. Daca eu voi plati contributiile de somaj, cine si cum va decide daca pot sa intru sau nu in somaj daca nu mai am de lucru?
  4. Daca voi fi reconsiderat ca si activitate dependenta si imi voi plati toate taxele la venituri brute RETROACTIV, voi primi si diferenta de bani pentru concediile de boala precedente tot retroactiv, din moment ce mi se mareste contributia retroactiv ar trebui sa mi se mareasca si valoarea beneficiilor tot retroactiv nu? Totusi nu cred ca s-au obosit guvernantii sa prevada si aceasta situatie pentru ca nu e in interesul lor...
 • cine plateste? (Marţi, 3 august 2010, 16:40)

  ioana popa [anonim]

  situatia: drepturi de autor exclusiv repetiv/lunar

  intrebare:
  1).cine declara si cine plateste contributiile individuale , beneficiarul de venit sau platitorul de venit?
  2). nu se specifica nimic despre impozitul pe venit aferent acestor venituri ( concret: 1000 ron net exclusiv drepturi de autor repetitiv/lunar)?

  multumesc
 • Neregula (Marţi, 3 august 2010, 16:54)

  Mister [anonim]

  Am cateva nelamuriri in privinta normelor de aplicare si calculul taxelor pentru DDA-uri

  In Martie anul viitor eu ce taxe voi plati deoarece am contract pe dda pana la 30 iunie 2010? Noile norme se aplica si pentru aceste venituri de pana la 01 iulie 2010 de cand intra in vigoare noua lege?
  Daca fac un alt contract incepand cu data de 01 iulie 2010 cum se va separa impozitarea unui venit ce era supus unui anume tip de legi fata de noile legi?
  Este moral ca sa se aplice noile legi si pentru un venit stabilit si calculat dupa vechile legi? De ce atata bataie de joc!!!
 • Nelamuriri norma de venit ; stagiu de cotizare (Marţi, 3 august 2010, 17:23)

  Claudiu [anonim]

  1. Sunt Intrep. Indiv., nu am contract de munca la vreo firma, prestez servicii de informatica, in sensul ca asigur mentenanta si actualizarea aplicatiilor de contabilitate realizate de mine, pentru diversi clienti, cu care am contracte prin care sunt platit lunar. Modificarile le lucrez acasa si le transmit prin internet clientilor. Daca e nevoie, ma deplasez la sediul lor. In aceste conditii, activitatea mea se clasifica acum ca si dependenta, sau o pot considera in continuare indep.? daca se reclasif. in dependenta, mai pot fi impozitat la norma de venit?
  2. In norme, la art. 12 se spune ca : "Stagiul de cotizare realizat de persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1)
  în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale se stabileşte prin aplicarea
  asupra perioadei de cotizare a raportului dintre cota de contribuţie individuală de
  asigurări sociale şi cota de contribuţie de asigurări sociale aprobată pentru locurile de
  munca în condiţii normale". Asta inseamna ca stagiul meu de cotizare va fi f. mic, deci nu voi iesi in veci la pensie, desi voi plati o gramada de bani catre CNPAS? 3 ani cotizati de mine se vor considera echivalentul unui singur an muncit ? inteleg ca voi avea o pensie mai mica, daca dau mai putin, dar asta inseamna ca nu voi iesi la pensie la 65, ci la , sa zicem, 85 de ani? Lamuriti-ma va rog in privinta celor de mai sus. Multumesc.
 • Art 6 din Norme-Baza de calcul (Marţi, 3 august 2010, 17:37)

  minus [utilizator]

  Art 6 din Norme stabilește ca baza de calcul al contribuțiilor de CAS si AS este venitul net, iar baza de calcul a CASS este venitul brut minus cheltuielile deductibile. Ambele sunt limitate la 5 salarii medii brute.
  Pentru o persoana fizica care realizează venituri profesionala ca PFA:
  1. intra sub incidenta acestor reglementari?
  1. Care este diferența intre cele doua baze de calcul?
  2. Din moment ce CAS, CASS , AS si altele SUNT cheltuieli deductibile, cum se stabilește baza de calcul ca DIFERENȚA intre Venitul brut si Cheltuielile deductibile?

  Mulțumesc.
 • asigurari (Marţi, 3 august 2010, 17:39)

  dan brennar [anonim]

  Buna ziua,

  Va rog frumos sa imi comunicati daca un agent de asigurari - angajat cu contract de mandat (comision) prin care se retine 10% la sursa, trebuie sa plateasca contributii sociale? Daca care este procentul si la ce valoare se aplica? Daca agentul de asigurari lucreaza intr-o entitate bugetara unde plateste contributii la nivelul aproximativ a 2-3 salarii medii lunar? Va multumesc, D.
 • drepturi de autor (Marţi, 3 august 2010, 18:36)

  Adriana [anonim]

  Sumele platite de catre firme pentru cedarea drepturilor de autor vor fi declarate ca si pana acum, adica la sfarsitul anului fiscal? In acest caz, care este "cheia de control" a celui care are venituri din drepturi de autor ,din moment ce firmele nu fac declaratii lunare ale acestor sume?
 • PFA-sistem real (Marţi, 3 august 2010, 19:08)

  marian [anonim]

  Veniturile realizate de un PFA care nu este salariat sunt, conform legilor in vigoare, venituri comerciale obtinute prin activitati independente.

  Prin aceste "reglementari" ele pot fi reconsiderate ca venituri de natura profesionala, obtinute prin activitati dependente?

  Cine stabileste daca veniturile respective sunt venituri dependente sau independente? Organul de control- desigur. Dar platitorul de venit are obligatia de a stabili el insusi incadrarea?
  Cum efectuaza plata contributiilor in acest caz?
 • Contributie diferita fctie de scadenta facturarii (Marţi, 3 august 2010, 19:54)

  zsolt [anonim]

  In ipoteza in care un PFA in venit real factureaza lunar servicii de 5000 RON, va plati in total pe anul intreg aproximativ 5000*10.5%*12 = 6000 RON contributie CAS.

  Daca insa factureaza semestrial 30,000 RON, va plati in total pe tot anul intreg contributie CAS de aprox 10000*10.5%*2 = 2000RON (datorita plafonarii bazei de calcul la 5 salarii medii in cele doua luni cind PFA-ul emite factura)

  Este rationamentul de mai sus corect? Si daca da, nu sunt ordonanta/normele da aplicare absurde? Adica taxe diferite in functie de cash-flow?
  Multumesc.
 • reconsiderare activitate dependenta (Miercuri, 4 august 2010, 1:05)

  Darius [anonim]

  Cum se face concret și clar diferența între "ocazional" și "repetitiv"?
  Bilunar este repetitiv sau nu ?
 • Intrebari (Miercuri, 4 august 2010, 6:53)

  Marian [anonim]

  Toate intrebarile sunt in cazul unui PFA in sistem real:

  1. Venitul realizat la care se calculeaza taxele se stabileste in continuare pe baza de incasari sau devine pe baza de accrual, avand in vedere ca in cazul salariilor el se stabileste pe baza de accrual indiferent de data platii acestora?

  2. Daca intr-o luna nu am incasat nimic dar am cheltuieli deductibile se depun declaratii pe minus? Acest minus se reporteaza luna urmatoare?

  3. Declaratiile pe care le vom depune sunt cele valabile si pentru firme sau vor aparea unele speciale pt PFA-uri

  4. In varianta de priect la art 8 alin (2) se mentioneaza ca trebuie actualizate declaratiile in 5 zile de la data modificarii cuantumui venitului. La ce situatii se refera? Daca mi se schimba venitul de la o luna la alta trebuie sa depun declaratia in 5 zile de la sfarsitul lunii sau pana pe 25 ale lunii urmatoare cum zice alin (1) al aceluasi articol.

  5. In ceea ce priveste contributia la cass (5.5%) care se platea si pana acum anticipat trimestrial cu reglare pe baza declaratiei anuale de impozit, apare vreo schimbare in modul de declarare si/sau plata a acestei contributii? DIn ce am citit doar pt cas si somaj apar obligatii noi de declarare.

  6. Declaratiile se depun pe baza de cod fiscal sau CNP, adica acolo unde are domiciliu persoana respectiva sau unde isi desfasoara activitatea?

  Va multumesc.
 • Articol hotarare (Miercuri, 4 august 2010, 7:00)

  Marian [anonim]

  Cum intrepretati dvs. urmatorul articol (art 23 superscript 3 din HG), daca se poate si cu un exemplu:

  Sunt venituri din profesii libere şi veniturile din activităţi desfăşurate în mod independent în condiţiile legii ca profesii reglementate, inclusiv în cazul în care activitatea este desfăşurată pe bază de contract, pentru societăţi comerciale sau alte
  23 entităţi reglementate potrivit legii să desfăşoare activităţi care generează venituri din
  profesii libere.”

  Acest articol scapa scapa profesiile libere (avocat, auditor etc.) de reconsiderare a veniturilor ca fiind dependente chiar daca lucreaza cu o singura firma membra a respectivei organizatii profesionale?
 • angajatii mai pot fi creatori? (Miercuri, 4 august 2010, 7:26)

  Mircea [anonim]

  Buna ziua,
  Situatia mea nu am regasit-o in niciuna dintre explicatiile/comentariile din articolele aparute in ultimile zile. Concret, pe scurt: NU sunt PFA; sunt angajat cu carte de munca la o firma, ca orice salariat; Am avut in acest an si este posibil sa mai am, ocazional, contracte cu alte firme, pe Drepturi de autor, pt creatie (REALA) de continut pentru diferite materiale promotionale. In plus, am si un alt contract, de acelasi tip (drepturi autor, pt creatie reala), dar in regim de plata lunara. Inca nu stiu/nu inteleg:
  1. Pentru sumele incasate pana acum, am ceva de platit in plus ? (este legea retroactiva?)
  2. Cum/cu cat voi fi impozitat de acum (si pentru ce activitate/ pe fiecare dintre cele de mai sus).
  3 Cand voi avea de facut platile (daca le fac eu, pentru ca am inteles ca noile impozite nu s-ar retine la sursa)?
  4. Ce formulare de declaratii am de completat, cand si unde trebuie depuse?
  Multumesc si o super zi in continuare.
 • salariu fix si drepturi de autor (Miercuri, 4 august 2010, 7:58)

  corina [anonim]

  Buna ziua,

  va rog sa imi raspundeti cum procedez in urmatoarea situatie:
  Sunt angajata cu carte de munca la o societate si in acelasi timp, desfasor activitati ca trainer pentru societatea X.
  aceste activitati sunt ocazionale, chiar daca un curs dureaza 6 luni, pot activa 2 luni si a treia nu.
  1. Sunt aceste acivitati repetitive?
  2. in cazul in care venitul primit pentru cele 6 luni de activitate este pana in 3.000 lei (ptr intreaga perioada) cum se calculeaza contributiile? Nivelul celor 5 salarii medii nu se atinge la finele anului din aceste activitati.
  va multumesc de sprijin
  corina
 • contriburii la veniturile din contractul civil (Miercuri, 4 august 2010, 8:17)

  Lapusan [anonim]

  Stie cineva sa-mi spuna : ce obligatii de plata am pentru veniturile realizate dintr-un contract civil ca si PF (activitate dependenta) in conditiile in care sunt pensionar ?
 • stagiu cotizare (Miercuri, 4 august 2010, 8:45)

  ionescu [anonim]

  Art.13 norme:stagiu de cotizare pensii,somaj pfa este
  10.5/31.3xnr.de ani cotizati adica:daca un pfa cotizeaza 12luni (1an) cu indiferent cit de mare suma i se vor recunoaste doar 4 luni cotizare ,fata de un salariat care cotizeaza tot cu 10.5% el personal,restul platind firma,dar caruia i se recunoaste stagiul de cotizare de un an indifernt cit de mica este suma cu care cotizeaza.
  Nu este o discriminare?
 • Activitate dependenta/independent (Miercuri, 4 august 2010, 9:29)

  Popescu Grigore [anonim]

  Criteriile de incadrare a unei activitati ca independenta sau dependenta au fost publicate. Nelamurirea mea este cum anume se vor verifica aceste criterii si cine le va verifica.
  Ce se va verifica pentru incadrarea uncei activitati in categoria celor independente: contractul pe baza caruia isi desfasoara activitatea, codul activitatii?
  In ce conditii un PFA cu norma de venit, care are contract prestari servicii cu firma A, este si angajat al firmei A este considerat ca fiind independent (ma refer in special la ultimul punct din incadrarea unei activitati ca fiind dependenta - cine va stabili care sunt exact criteriile luate in calcul)?
  Multumesc
 • cesiune drepturi autor (Miercuri, 4 august 2010, 9:35)

  anonim [anonim]

  va rog sa imi raspundeti cum procedez in urmatoarea situatie:
  Sunt angajat cu carte de munca la o societate si in cursul acestui an voi avea un contract pe o perioada de 1 luna de cesiune adrepturilor de autor.
  va rog sa ma lamuriti daca in acest caz datorez contributii individuale si pentru aceasta activitate.
  in intelegerea mea citind textul acestor norme, aceasta e o activitate ocazionala si nu ar trebui sa platesc contributii pentru aceasta activitate. va rog sa-mi precizati care este punctul dvs de vedere.
  si va mai rog sa-mi spuneti care este cota de impozit pe care o datorez pentru aceasta activitate ocazionala si cand se plateste.
  multumesc
 • repetitiv sau ocazional (Miercuri, 4 august 2010, 9:37)

  stefan [anonim]

  Ar fi util daca s-ar putea explica ce inseamna exact repetitiv sau ocazional, cel putin pt mine nu e clar:
  -o persoana angajata cu norma intreaga care este si PFA cu norma de venit si presteaza servicii informatice la diferite firme, atunci cand isi gaseste un contract, etc - asta inseamna ca 2 luni poate incasa ceva, apoi alte 3 luni nu si apoi din nou daca gaseste un client - deci nu e o activitate dependenta, firmele cu care colaboreaza ca si PFA sunt diferite de firma la care este angajat - de cele mai multe ori din alta tara, este considerat ca desfasoara o activitate ocazionala sau repetitiva. adica e obligat la plata asigurari si ca PFA sau nu
  - aceeasi intrebare in cazul in care PFA nu este si angajat
  - in cazul in care in unul dintre cazurile de mai sus este necesara plata asigurarilor, s-ar putea explica cuantumul acestora

  Va multumesc
  stefan
 • persoane asigurate in alte sisteme (Miercuri, 4 august 2010, 9:41)

  adiserami [anonim]

  Daca la momentul intrarii in vigoare a OUG 58/10 un PFA plateste contributie CAS si deasemenea o contributie la un sistem de pensii privat (pensie facultativa) ales liber de persoana respectiva, mai sunt aplicabile prevederile art. III din OUG 58? Inteleg ca persoanelor asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public nu li se aplica noile prevederi.
 • PFA norma de venit (Miercuri, 4 august 2010, 9:42)

  Dorin [anonim]

  Buna ziua !

  Sint angajat cu norma intreaga si sint si PFA cu norma de venit.
  Pina in prezent baza de calcul pt. contributia la sanatate o reprezenta norma de venit de pe decizia de impunere de la fisc.
  - Dupa intrarea in vigoare a HG 58/2010, contributiile pentru pensie/somaj/sanatate se calculeaza la valoarea normei de venit sau la veniturile reale ?
  - Se pastreaza reducerea normei de venit pentru cei care sint si angajati cu norma intreaga ?

  Multumesc !
 • PFA Norma de venit IT (Miercuri, 4 august 2010, 9:56)

  Ionut B. [anonim]

  Prestez servicii pentru 3 firma in domeniul IT-ului. Cele 3 firme nu au nimic de a face cu IT-ul. Eu doar le implementez si ofer consultanta pentru sistemele informatice de care acestia au nevoie pentru a isi desfasura activitatea.

  Sa presupunem ca am un venit lunar de la una din ele si de la celelalte 2 doar ocazional.

  Acum platesc 16% impozit + 5,5 sanatate aplicate la norma de venit.

  Intrebarea este daca dupa ultimele modificari va trebui sa platesc somajul si pensia calculate relativ tot la norma de venit sau la venitul real?

  Problema este ca pe norma de venit nu se tine niciun fel de istoric al platilor si incasarilor, deci nu vad cum as putea plati la valoarea reala aceste 2 noi taxe.

  Multumesc,
  Ionut B.
 • pensionara+PFA (Miercuri, 4 august 2010, 9:57)

  Alina [anonim]

  Prestez servicii IT prin PFA pe baza de contract de colaborare cu plata lunara a serviciilor prestate si sunt in acelasi timp si pensionata la limita de varsta. Trebuie sa platesc ajutor de somaj (in conditiile in care nu voi fi niciodata in situatia de a fi somera) si CAS (in conditiile in care sunt deja pensionara)??? Exista vreo prevedere legala care sa lamureasca aceasta problema?
  Multumesc anticipat pentru raspuns!
 • PFA si pensionar (Miercuri, 4 august 2010, 10:11)

  Loke [anonim]

  Sunt pensioar , si vreau sa ma autorizez ca PFA.

  1. Poate fi cumulata pensia si veniturile din PFA ?
  2. Care sunt obligatiile de plata pentru PFA, cand esti pesinonar (sistemul public) ?

  Multumesc,
  Locke
 • Offshore in Cipru (Miercuri, 4 august 2010, 10:18)

  Marcus [anonim]

  Daca conditiile de PFA se inaspresc in Romania, ce o sa ii opreasca pe IT-isti sa isi faca un offshore in Cipru ca sa plateasca taxe mult mai putine. Ce mai castiga statul roman din asta?
  Sa platest asigurari sociale din tot profitul de pe PFA mi se pare exagerat.
 • Cateva precizari (Miercuri, 4 august 2010, 10:27)

  Gabriel Sincu [hotnews.ro]

  Inainte de a incepe sa raspund intrebarilor dumneavoastra as dori sa precizez faptul ca actul normativ despre care vorbim acum a fost publicat in Monitorul Oficial abia ieri seara.
  In consecinta, exista posibilitatea ca opiniile mele sa fie ulterior contrazise de oficiali din Ministerul Finantelor / Ministerul Muncii care sa vina cu puncte de vedere diferite in ceea ce priveste anumite aspecte.
  Si din pacate sunt destul de multe neclaritati.
  Va multumesc.
 • noi contributii de plata (Miercuri, 4 august 2010, 10:28)

  Anghelescu Ilie [anonim]

  In cazul unei asociatii de proprietari unde administratorul, ( este salariat cu carte de munca la o firma privata) si femeia de servici (pensionara), au incheiata conventie civila cu retinere la sursa a impozitului (16%)platibil lunar ce contributii trebuiesc platite?
 • De cand intra in vigoare? (Miercuri, 4 august 2010, 10:29)

  Felipe [anonim]

  De cand intra in vigoare obligativitatea noilor contributii sociale ale PFA?
  Multumesc.
 • Contradictie (Miercuri, 4 august 2010, 10:33)

  Raluca V [anonim]

  OUG 58 prevede in obligatia platitorului de venit calcularea, retinerea si plata contributiilor individuale aferente veniturilor de natura profesionala.
  Normele metodologice prevad in sarcina persoanei care realizeaza veniturile, obligatia de a incheia contracte cu casele de asigurari si obligatia de a achita CASS.
  Se vor aplica prevederile normelor sau ale ordonantei?
 • activitati pe baza de ct asimilate profesiilor lib (Miercuri, 4 august 2010, 10:36)

  Raluca V [anonim]

  Din interpretarea art 23 din norme:
  "Sunt venituri din profesii libere şi veniturile din activităţi desfăşurate în mod independent în condiţiile legii ca profesii reglementate, inclusiv în cazul în care activitatea este desfăşurată pe bază de contract, pentru societăţi comerciale sau alte entităţi reglementate potrivit legii să desfăşoare activităţi care generează venituri din
  profesii libere." rezulta ca orice alta activitate (excluzand profesiile libere) desfasurata pe baza de contract nu va fi considerata dependenta?
 • Cesiune marca (Miercuri, 4 august 2010, 10:36)

  Livia Baragan [anonim]

  Am un contract prin care am cesionat o marca.
  Pretul marcii in suma de X lei s-a stabilit a fi platit in transe lunare, timp de 36 de luni.
  Va rog sa-mi spuneti cum apreciati dvs daca venitul realizat are caracter ocazional sau repetitiv?
 • carte de munca si PFA (Miercuri, 4 august 2010, 10:38)

  Adi [anonim]

  Ce taxe trebuie sa platesc pe PFA si incepand cu ce data in conditiile in care am contract de munca pe perioada nedeterminata cu o firma particulara, cu aceeasi firma am si contract pe PFA si mai am si alte contracte pe PFA cu alte firme. Pe PFA platesc impozit de 16% (fara norma de venit) si am atat intrari periodice (lunare, trimestriale) cat si intrari aperiodice. Multumesc.
 • CAS+CASS+Somaj? (Miercuri, 4 august 2010, 10:38)

  adrian_beschea [utilizator]

  Buna Ziua,
  Buna ziua,
  Sunt angajat pe perioada nedeterminata la o firma privata unde se platesc toate darile catre stat: impozit,CAS,CASS,somaj, etc.
  In particular am un PFA unde realizez venituri care se impoziteaza cu 16%.
  Va rog sa ma lamuriti daca pentru PFA-ul meu se platesc si CAS,CASS, somaj, etc.
  Mentionez ca am PFA-ul de vreun an sinu am platit decat impozitul d e16%-asa mi-a spus contabilitatea.
  Va multumesc.
 • precizari norme OUG 58/2010 (Miercuri, 4 august 2010, 10:41)

  daniela [anonim]

  Buna ziua,

  Referitor drepturi de autor si drepturi conexe, contracte civile prestari servicii incheiate potrivit Codului Civil:
  1. Cine stabileste caracterul ocazional sau repetitiv al dreptului de autor, respectiv prestatiei?
  2. Cine achita contributiile individuale obligatorii:
  beneficiarul venitului sau platitorul de venit?
  3. Se datoreaza contributii CAS,CASS, somaj de catre beneficiar pentru venitul obtinut si de catre angajator pentru venitul platit?
  4. Normele nu fac precizari la pensionari, elevi care ar putea incheia contracte de drept de autor si drepturi conexe?
  5. Impozitul retinut la sursa pentru contractele civile considerate ca fiind venituri de natura profesionala , este de 16 %?

  Va multumesc,
 • De cand intra in vigoare noile taxe? (Miercuri, 4 august 2010, 10:45)

  Geanina [anonim]

  Buna ziua,

  Daca aceste norme metodologice au fost publicate pe 3 august in Monitorul Oficial, eu, ca PFA, de la ce data voi plati noile taxe? Mai datorez si retroactiv pe iulie ?
 • PFA cu norma de venit (Miercuri, 4 august 2010, 10:46)

  Catalin [anonim]

  Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.58/2010 specifica: Baza de calcul al contribuţiilor individuale, prevăzută la art. III alin.
  (3) din ordonanţa de urgenţă, pentru asigurările sociale şi pentru asigurările pentru şomaj
  o constituie:
  a) venitul net lunar realizat,... / b) venitul net anual realizat

  In Codul Fiscal ART. 49:

  Stabilirea venitului net anual din activităţi independente pe baza normelor de venit

  (1) Venitul net dintr-o activitate independentă, care este desemnată conform alin. (2) şi care este desfăşurată de către contribuabil, individual, fără salariaţi, se determină pe baza normelor de venit.

  In aceste conditii nu insemana ca baza de calcul a contributiilor individuale pentru PFA cu norma de venit este norma de venit?
 • Contract de colaborare (Miercuri, 4 august 2010, 10:54)

  Ionela [anonim]

  Cum ar trebui sa arate si sa se desfasoare un contract de colaborare intre un PFA si un SRL astfel incat PFA sa nu fie reconsiderat dependent? Un exemplu , va ro!!
 • PFA - ASISTENT IN BROKERAJ ASIGURARI (Miercuri, 4 august 2010, 11:01)

  Daniel [anonim]

  Unde se incadreaza ( activitate dependenta sau independenta ) activitate de agent de asigurari sau asistent in brokeraj , unde poti incheia un contract de colaborare doar cu o singura Societate de asigurare , respectiv Societate in Brokeraj ?

  Mentionez ca aceste activitati sunt practicabile , cf. legii asigurarilor , atat de persoane fizice , cat si de persoane juridice , dar esti la mana unui inspector fiscal le poate incadra si ca activitati dependente .

  Deasemenea ca asistent in brokeraj pot incasa veniturile lunar, trimestrial sau chiar o singura data pe an ( tai o singura factura pe an cu suma veniturilor realizate tot anul ) . In aceste caz care ar fi cea mai buna solutie ?

  Eu in acest moment , ca asistent in brokeraj cu incasari si cheltuieli lunare , platesc 16% impozit ( regularizare anuala ) , 5.5% sanatate ( regularizare anuala ) si am incheiat contract cu casa de pensii pe un venit declarat ( mai mic decat cel realizat ) prin care platesc aprox. 200 lei / luna . De cand si ce fel de taxe voi plati in continuare ?

  Va multumesc mult !
 • tichete cadou (Miercuri, 4 august 2010, 11:02)

  Iulia [anonim]

  Buna ziua, imi puteti spune daca se aplica contributiile sociale obligatorii la tichetele cadou acordate salariatilor? Multumesc.
 • Cine plateste contributiile? (Miercuri, 4 august 2010, 11:04)

  Livia [anonim]

  La art. III, alin. (4) din OUG 58 se prevede ca "obligatia declararii, calculului, retinerii si platii contributiilor revine platitorului de venit", iar in norme se prevede:
  - pentru contributia de asigurari sociale de sanatate - se plateste de persoana care realizeaza veniturile;
  - pentru contributia individuala de asigurari sociale si contributia individuala de asigurari pentru somaj - se declara si se plateste de persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala.
  Cui revine obligatia declararii, calculului si platii contributiilor?
 • Profesii libere (Miercuri, 4 august 2010, 11:22)

  Cristina [anonim]

  Am diploma de asistenta sociala (fac de sociol si asistenta sociala) , si m-am autorizat pfa cu 7320 (sondaje de opinie). Intra aceasta "combinatie" la profesie libera ? Poate activitatea mea sa fie "dependenta" ?

  Multumesc,
  Cristina
 • Reclasificarea activitatilor independente (Miercuri, 4 august 2010, 11:26)

  nicolae [anonim]

  Buna ziua,

  As dori sa stiu daca reclasificarea activitatilor independente in activitati dependente isi va produce efectul si retroactiv . Adica, daca fiscul poate cere plata contributiilor individuale pentru sumele incasate inainte de intratrea in vigoare a noilor norme.
  Multumesc.
 • Cat sunt exact procentele care trebuiesc platite (Miercuri, 4 august 2010, 11:31)

  Calin [anonim]

  Am 2 intrebari concrete pentru cele 2 cazuri la care se refera OUG:

  1. Activitate dependenta intre PFA si SRL:
  Sa zicem ca PFAul incaseaza lunar 1000 RON pe baza de factura si PFAul este in sistem real.
  Cat la suta plateste PFA-ul si cat SRLul

  2. Activitate independenta a PFA:
  Aceeasi suma incasata lunar in total: 1000 RON
  Cat la suta in plus fata de impozitul de 16% se scade din venitul PFAului?

  Multumesc anticipat
 • data de la care se aplica normele (Miercuri, 4 august 2010, 11:36)

  Alexandru Ion [anonim]

  Incepand cu ce data sunt luate in calcul veniturile pentru a fi supuse noi modalitati de impozitare/taxare (noul cod si normele se vor aplica retroactiv)?
  Multumesc.
 • De cand se aplica legea (Miercuri, 4 august 2010, 11:38)

  Gabriel [anonim]

  Buna ziua,

  As dori sa aflu de cand se aplica noile reguli referitoare la PFA. Unii spun ca de la 1 iulie, altii ca se aplica retroactiv, tinand cont ca doar s-au facut lamuriri la vechea lege.

  Multumesc.
 • taxe pentru software (Miercuri, 4 august 2010, 11:39)

  Mircea [anonim]

  Realizez software, ca freelancer.
  Softurile produse de mine sunt implemnentate de acasa, din Romania, insa sunt de obicei pentru companii din afara tarii. Activitatea si interactiunea cu clientii se desfasoara online.


  Veniturile apar cam de 4 ori pe an.

  Este necesar sa ma infiintez ca PFA, sau SRL pentru a putea plati impozitele aferente?

  Pot plati fara sa am PFA sau SRL ?


  Ce anume trebuie sa platesc?
 • Norme OUG 58/2010 (Miercuri, 4 august 2010, 11:40)

  Elena C. [anonim]

  Avand in vedere faptul ca PFA isi depun declaratiile de asigurare de sanatate, asigurari sociale, somaj la casele teritoriale de pensii, sanatate si somaj va rugam sa ne precizati:
  - care sunt obligatiile declarative ale platitorului de venit?
  - unde se vor plati cotributiile individuale retinute de catre platitorul de venit , respectiv se tine cont de sediul social al platitorului de venit sau al PFA
 • profesiile liberale (Miercuri, 4 august 2010, 11:55)

  flori [anonim]

  Eram pe punctul de a infiinta un PFA pe editare publicatii online, prelucrarea datelor pe site, insa, in conditiile actuale, probabil ar fi mai bine sa ma inscriu la profesii liberale ca jurnalist. Cum ar fi mai avantajos? Cum sunt afectate profesiile liberale?

  Multumesc!
 • Persoanele juridice (Miercuri, 4 august 2010, 11:57)

  Octavian [anonim]

  Buna ziua, am vazut ca OUG 58 face referire doar la "persoanele fizice" nu si la cele juridice. S.C. si PFA. care sunt considerate persoane juridice ce treaba au cu asta. Daca o S.C. foloseste baza materiala de la alta societate cu care are contract de prestari servicii (astfel fiind considerati dupa noile norme "dependente"), ei folosind doar personalul propriu, va plati contributii la profitul fiscal (venitul net la PFA) realizat si cum se va face repartizarea daca are mai multi salariati? Un alt exemplu, daca o SC sau PFA construieste o cladire pentru alta firma dar foloseste utilajele clientului pentru constructie.
 • PFA (Miercuri, 4 august 2010, 12:01)

  Daniel [anonim]

  Buna ziua,
  Sunt total confuz cu aceste noi modificari. Vad ca foarte multi care au PFA cu norma de venit sunt in situatia mea. E greu, interpretabil si..."usor de abuzat" din partea organelor fiscale.
  Cazul meu este, PFA cu norma de venit, am mai multi clienti la care le fac factura lunara de consultanta... deci sunt venituri repetitive. In acelasi timp avind mai multi clienti nu sunt dependent, conform celor enuntate. Mai mult sunt si angajat cu carte de munca (si nu cu salariul minim) la o alta societate unde platesc toate darile. In concluzie voi fi dublu taxat ... platesc la somaj de doua ori... dar in caz de "nevoie" (nu se stie niciodata) nu voi primi ajutor dublu de somaj.
  Intrebarea mea este ... in ce categorie sunt?
  Multumesc,
 • PFA proiecte ocazionale (Miercuri, 4 august 2010, 12:09)

  Thheo [anonim]

  In luna iulie ( deci dupa aparitia legii ) am incasat niste bani pe un PFA fara norma de venit. Ce contributi datorez in acest caz? ( nu este activitate dependenta.. ) Va mai urma acum in cateva zile un alt proiect cu altcineva si vreau sa stiu daca este acelasi lucru sau deoarece acum au fost publicate normele se aplica "noutatile".
 • Art III OUG 58/10 - clarificari (Miercuri, 4 august 2010, 12:23)

  Monica [anonim]

  1) Referitor la obligatia retinerii si declararii CAS si somaj pentru persoanele care obtin venituri de natura profesionala : cui revine persoanei care realizeaza astfel de venituri sau firmei care contracteaza astfel de servicii?

  Se specifica clar numai obligatia virarii contributiei de asigurari sociale de sanatate de catre persoanele ce obtin venituri de natura profesionala.

  Totodata se specifica clar numai baza de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate; pt celelalte contributii CAS si somaj, care este baza de calcul?

  2) Art 2 din NM la OUG 58/10: se refera la avocati si numai la contributia de asigurari sociale ?

  3) Profesiile liberale intra sub incidenta art III?
 • Obligatia platitorilor de venit (Miercuri, 4 august 2010, 12:25)

  veronica [anonim]

  Buna ziua,

  Conform cu art. III (4) din Ordonanta 58/2010 se mentioneaza ca platitorii de venit au obligatia de a calcula, retine si declara contributiile individuale.

  Aceasta prevedere este in contradictie cu ce se mentioneaza in normele metodologice de aplicare.

  Va rog sa imi raspundeti la iIntrebarea: Mai au platitorii de venit obligatia de a calcula si retine obligatiile individuale?

  Va multumesc
 • taxe pfa (Miercuri, 4 august 2010, 12:26)

  alf [anonim]

  Salut,

  Momentan incasez salariul prin PFA-ul meu in sistem real, inclusiv TVA.
  Daca imi fac un SRL (care sa colaboreze tot cu firma la care lucrez) si ma angajez pe mine pe un salariu minim, iar restul de bani ii incasez prin PFA, mai platesc contributii individuale la veniturile de pe PFA din moment ce platesc contributiile si la salariul de pe SRL?
  As vrea sa incasez 20% pe SRL iar restul pe PFA.

  Multumesc,
 • Sanatate (Miercuri, 4 august 2010, 13:01)

  Livia [anonim]

  1. In norme se vorbeste de baza lunara de calcul a contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate, insa acestea se platesc cf legii 95 trimestrial. Sa inteleg ca se calculeaza lunar si se platesc trimestrial?
  2. Daca la calculul contrib pentru asig soc de sanatate se scad chelt ded din venitul brut, in cazul drepturilor de autor se scade cota forfetara de chelt ded de 25%?
 • Gabriel Sincu in dialog cu cititorii (Miercuri, 4 august 2010, 13:08)

  Davidoviciu Adrian [anonim]

  Ioana Morovan scria in HotNews.ro, EurActiv.ro
  Vineri, 30 iulie 2010, 13:05 in articolul intitulat Normele la modificarile Codului Fiscal, la pct.
  B)Reincadrare activitate independenta in activitate dependenta.

  Insa sunt si cateva prevederi clare:
  • Nu pot fi facute reincadrari din activitati independente in activitati dependente (salariate), activitatile efectuate de persoane autorizate sau de cele ce desfasoara profesii libere. Chiar daca exprimarea este un pic tehnica principiul este: inregistrarea legala a prestatorului (PFA, Intreprindere Individuala, Asociatie familiala) nu permite reincadrarea venitului.
  • Evident ramane in seama prestatorului plata impozitului in nume propriu.

  Ne puteti spune daca in Normele aprobate se regasesc aceste prevederi si unde anume ?
  Ma refer in special la primul punct.

  Multumesc.
 • profesie liberala(medic) (Miercuri, 4 august 2010, 13:17)

  alina [anonim]

  sunt medic si am un contract de prestari servicii cu o clinica in baza unui certificat fiscal...taxele discutate mai sus in cazul pfa-urilor se vor aplica si in cazul meu?mentionez ca am si carte de munca in calitate de medic rezident...contributiile sociale se platesc de 2 ori?
  multumesc!
 • PFA (Miercuri, 4 august 2010, 13:48)

  marian [anonim]

  sunt pensionar si sunt si pfa impozitat pe norma de venit, ce contributii si impozit sunt obligat sa platesc?
  daca am un singur client activitatea mea poate fii reconsiderata dependenta?
 • PFA (Miercuri, 4 august 2010, 16:35)

  rox206 [anonim]

  daca din iulie 2010 nu mai am venituri pe PFA (ci doar din salariu), trebuie totusi sa ma inregistrez la CAS si somaj (sanatate platesc oricum) si sa merg lunar sa declar ca nu am avut venituri? daca da, unde, cand si cum? credeti ca la casa de pensii sau la somaj stiu deja angajatii ce trebuie sa faca sau merg degeaba zilele-astea?
 • PFA vs SRL (Miercuri, 4 august 2010, 17:23)

  Victor [anonim]

  Buna ziua,

  Nu are nicio legatura situatia care se aplica mai nou PFA-urilor in raport cu SRL-urile. Un SRL nu poate fi calificat ca si activitate dependenta, etc, etc. Este altceva. Deci, modificarile noi aduse celor care munceam cu PFA nu ating in niciun fel pe cei care muncim cu SRL
 • drept autor (Miercuri, 4 august 2010, 17:50)

  ciprian [anonim]

  buna ziua ,

  in prezent sunt platit pe drept de autor in fiecare luna cu suma de 1200 ron avand contract pe o perioada de un an de zile . inteleg ca in momentul de fata ma ”incadrez” la plata impozitului de 16,5 % .daca spre exemplu se renunta la contractul prezent iar in locul meu pe contract este trecut tatal meu sau o alta persoana care este pensionar . se mai aplica impozitul de 16,5 %?

  va multumesc anticipat
 • titular I.I. ,venit in sistem real (Miercuri, 4 august 2010, 19:46)

  tobiti [anonim]

  Titular de I.I. ,venit in sistem real, fara salariati,,plateste lunar cf . contractelor cu Casa de Sanatate si de Pensii, trebuie sa plateasca si la somaj?daca da , la venitul realizat lunar din activitate independenta, ofera consultanta marketing.Trebuie sa depuna declaratii lunare sau sa modifice contractele incheiate cu Casele de Sanatate si Pensii? Lamuriti-ma ,va rog. Va multumesc anticipat pentru raspuns.
 • OUG 58/2010 (Miercuri, 4 august 2010, 20:17)

  alexei [anonim]

  Reconsiderarea unei activitati independente ca fiind o activitate dependenta, are drept efect si reconsiderarea raporturilor comerciale/ civile (contract de prestari servicii) ce se stabilisera intre prestator si beneficiar, drept raporturi de dreptul muncii (contract de munca)?
  Daca raspunsul este afirmativ, de ce statul nu solicita si beneficiarului sa achite impozitele datorate in calitatea sa de angajator?
  Multumesc frumos!
 • PFA - norma fixa plateste impozit la venit real? (Joi, 5 august 2010, 9:38)

  zimpa [anonim]

  In cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate şi virate, fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit. În acest caz se aplică regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază.
  Ce impozit se retine in cazul unui salariat care realizeaza venituri in afara functiei de baza?
  Conform art 57. alin. 2 lit. b) din Legea Codului Fiscal 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică o cotă de 16 % asupra bazei de calcul, care se determină ca diferenţă dintre venitul brut şi contribuţiile obligatorii.

  Intrebare: in cazul unui PFA cu norma fixa de venit, se pare ca, totusi, baza de impunere este venitul real. Corect?
 • venituri ocazionale (Joi, 5 august 2010, 12:54)

  mihaela [anonim]

  sotul meu e salariat dar are si PFA. e evaluator si de exemplu anul asta a avut venit in martie, mai si atat. veniturile sunt de la clienti diferiti si nu au caracter repetitiv. adica face evaluari cand are clienti, in niciun caz lunar. se poate incadra la prevederile Art.3. (3) astfel incat sa nu plateasca contributii individuale?
  si mai am o intrebare: daca pana acum a platit sanatate, daca se incadreaza la Art.3. (3) , nu mai plateste?
  multumesc
 • PFA independent/dependent (Joi, 5 august 2010, 19:50)

  septimiu coroian [anonim]

  Buna seara,

  Sunt PFA si de 2 ani de zile am contract cu o societate care are mai multe active imobiliare in tara(terenuri sau terenuri cu cladiri). Caut clienti sa le inchirieze si ma ocup de diferite probleme administrative(relatii cu primarii, furnizori de utilitati). Am un contract semnat pentru un an de zile care poate fi sau nu reinnoit si sunt platit lunar. Nu am un birou(sediul este la mine acasa), folosesc masina personala(nu mi se deconteaza nimic), calculator personal, imi platesc telefonul mobil. Nu am un program fix. Nu mi se platesc concedii, diurne, etc. Lunar fac niste rapoarte de activitate. Sunt independent sau dependent?
  Multumesc
 • Exemple PFA si situatii diferite (Duminică, 8 august 2010, 15:57)

  Cosmin [anonim]

  Caz 1:
  - prestez ca PFA in sistem real servicii foto video cu diferiti clienti. Un client, un contract, posibil un contract sa presupuna 2-3 evenimente, nu mereu aceleasi (exemplu: logodna intr-o zi, casatorie civila in alta, nunta in alta). Lunile predominante in care obtin veniturile sunt iulie-octombrie, venituri de aproximativ 30.000 lei. Cum se poate incadra aceasta activitate si cum se calculeaza impozitele, la suma totala sau la 9180 lei? Dar ce se schimba daca am unul-doi clienti cu care am caracter repetitiv, intra cumva toate veniturile la repetitiv sau datorez impozite doar pentru acelea repetitive iar la restul nu?

  Caz 2:
  -prestez ca PFA in sistem real servicii cu acelasi client lunar. Folosesc atat baza mea materiala cat si a lui, serviciile mele sunt conexe cu ale lui, eu depind de rezultatele lui, el de rezultatele mele, ca atare avem stabilit un program. Totusi, eu mai am 1-2 clienti. Venituri de 30.000 lei. Se poate considera activitate dependenta? Cum ati vedea calcului impozitelor?

  Caz 3:
  - prestez ca PFA in sistem real servicii cu acelasi client, plata fiind facuta o singura data pe an, dupa care reziliem contractul. Anul urmator, facem un alt contract "usor modificat". Ca exemplu, anul asta ma ocup de contabilitate pentru marfa, la anul de contabilitatea pentru leasing etc. Intra la activitate cu caracter repetitiv? Dar la activitate dependenta, daca eu folosesc baza mea materiala dar sediul lui?
 • Refacere contracte contributii individuale ? (Marţi, 10 august 2010, 9:28)

  Mihoc [anonim]

  Buna ziua !
  Detin un cabinet individual de psihologie (persoana autorizata sa desfasoare activitati independente).
  Inca de la infiintare am incheiat contracte cu Casa de Pensii (suma minima acceptata, plata lunara de aproximativ 110 ron) si cu Casa de Asigurari de Sanatate (plata o data pe an, calculata in functie de declaratiile de venit si deciziile de impunere - ANAF).
  1. Este nevoie sa ma adresez celor doua institutii susnumite pentru refacerea contractelor anterioare ?
  2. Contributia pentru somaj presupune realizarea unui nou contract ?
  Va multumesc.
 • venit repetitiv vs. ocazional (Luni, 23 august 2010, 23:16)

  Ioana [anonim]

  As dori sa aflu daca pana la aceasta data s-a definit oficial diferenta dintre veniturile repetitive si cele ocazionale.
  Am intrebat un consultant de la Finante despre aceasta chestiune si mi s-a spus ca a fost trimisa o scrisoare la ANAF in legatura cu acest subiect, dar ca inca nu au primit niciun raspuns.
  Multumesc anticipat!
 • contributii liber profesionisti (Marţi, 24 august 2010, 10:56)

  dana [anonim]

  buna
  Sunt angajata cu cim pe perioada nedeterminata si obtin venituri profesionale , altele decit cele din salariu. As dori daca se poate sa-mi spuneti , sau sa atasati modele de declaratii la sanatate, cas si somaj si modul de completare. Va multumesc
 • somaj (Marţi, 24 august 2010, 16:49)

  lucia manolica [anonim]

  Buna ziua, am obtinut venituri din cedarea folosintei bunurilor in ultimele 12 luni (contract de inchiriere) pe care il voi rezilia incepand cu 01.09.2010. Doresc sa stiu daca acest lucru imi afecteaza stabilirea dreptului de ajutor de somaj? Vreau sa mentionez ca ultima zi de lucru o sa fie 16.09.2010, dupa care voi merge sa depun actele pt obtinerea ajutorului de somaj. Am intrebat la AMOFM de sector si n-au stiut sa-mi explice daca am dreptul la somaj sau nu. Va rog sa ma lamuriti dvs. Cu multumiri
 • Intrebare (Miercuri, 25 august 2010, 12:59)

  Mihai Georgescu - interpret [anonim]

  Sunt angajat cu carte de munca si platesc CAS si toate celalte taxe. (angajat la o societate ce nu are legatura cu arta)
  Sunt si interpret vocal si uneori o data sau de doua ori pe an mai primesc niste bani din drepturi de difuzare.
  (Au fost ani in care nu am primit nimic).
  Trebuie sa platesc si pentru acesti bani CAS si toate celalalte?
  Va multumesc,
 • declaratii si contributii (Miercuri, 25 august 2010, 18:45)

  mona [anonim]

  Sunt salariat cu contract pe perioada nedeterminata pentru care se platesc toate contributiile. In afara de asta mai obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor calificate in categoria venituri din activitati independente dearece am mai mult de 5 contracte de inchiriere, pentru care platesc impozit trimestrial conform declaratiei de venit estimat. In aceasta situatie trebuie sa depun decl. conform OG 58/2010?
  Va multumesc!
 • contributii participare salariati la profit (Vineri, 27 august 2010, 11:32)

  Janina Baltag [anonim]

  buna ziua,va rog sa ma lamuriti dacas e poate in legatura cu urmatoarea situatie>
  sant salariata la o firma in cadrul careia se distribuie cote din profit net pt participarea salariatilor la profit.Pt aceste sume datorez contributii CAS, CASS, Somaj ITM in conditiile noilor modificari legislative?
  Daca da, trebuie sa inchei contract de asigurare cu respectivele institutii sau se face retinere pe stat de catre firma platitoare si se depun declaratii ca si pt salarii?
 • Contract agent (Luni, 30 august 2010, 15:47)

  Istvan [anonim]

  Buna ziua,
  Lucrez cu carte de munca la o societate, totodata sunt si agent de asigurare la o societate de asigurare si pana in prezent am platit numai impozit de 16 %.
  Acuma care sunt contributiile pe care le ar trebuii sa-l platesc?
  Multumesc
 • lamurire (Marţi, 7 septembrie 2010, 15:02)

  Farcas Dana [anonim]

  Sunt bugetar si am PFA unde lucrez pe baza de comision (factura+chitanta). Mi se retine 16% impozit pe venit. Am inteles din actul normativ ca voluntar pot plati CAS si restul.Vreau sa stiu daca este obligatoriu din moment ce platesc totul avand calitate de angajat.
 • Plata impozitelor de catre angajator (Joi, 9 septembrie 2010, 15:07)

  Grasu Dragos [anonim]

  Buna ziua, desi cred ca nu exista norme clare de aplicare al ordonantei, eu pun problema din celalalt punce de vedere, al "angajatorului" asa cum este denumit adeseori.Noi suntem firma de traduceri si facem plati lunare catre 50-70 de PFA-uri, caci toti colaboratorii nostri emit facturi ca PFA.In situatia in care vom fi obligati sa facem stopaj la sursa am dori sa stim daca exista formulare, norme declaratii, etc.
  Se pare ca vom fi nevoiti sa actionam statul in judecata caci banulm ca nimeni nu ne va achita salariul unui contabil sau angajat care sa faca acest lucru sau factura cu serviciile firmei de de contabilitate care va presta munca suplimentara, importanta ca volum, pentru noi.
  Sau vom face cu totii evaziune fiscala si nu vom mai declara nimic, nici traducatorii, nici noi, pentru ca ma indoiesc ac cineva s-a gandit la aceasta corvoada, a intocmirii si depunerii declaratiilor.
 • ASISTENT IN BROKERAJ (Marţi, 2 noiembrie 2010, 10:54)

  ELENA [anonim]

  Buna ziua, va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema, am un contract de asistent in brokeraj, nu sunt PFA, platesc un impozit de 10% cu retinere la sursa iar restul de 6% la sfarsitul anului. In asemenea conditii mai trebuie sa-mi platesc contributiile sociale,conform noilor modificari?
  Va multumesc
 • Contributii obligatorii (Marţi, 9 noiembrie 2010, 15:19)

  Daria Adamovici [anonim]

  Lucrez in calitate de agent la o societate de asigurari, in baza unui contract de agent incheiat potrivit Codului Comercial. Mentionez ca sunt pensionara pentru limita de varsta si vechime completa. Potrivit noilor modificari aduse Codului Fiscal prin O.U.G. 82/2010 si O.U.G. 58/2010, as dori sa imi spuneti ce sume datorez in calitate de constributii la asigurari sociale si de somaj.
  Cu multumiri anticipate
 • CASS (Duminică, 22 mai 2011, 14:01)

  oana delia [anonim]

  Buna ziua , va rog sa ma lamuriti si pe mine referitor la situatiile in care se datoreaza CASS . In concret ,in 2007 eram angajata cu contrat de munca per. nedet. , iar din septembrie 2007 am incheiat un contract de mandat privind marketingul fondului de pensii administrat privat (persoana fizica ) in calitate de agent de marketing - este vorba despre pilon II pensii private obligatorii La data respectiva mi s-a retinut 10 % impozit pe venit direct la sursa iar restul de 6 % l-am platit la finante odata cu inregistrarea contractului ( declaratia 020)si depunerea declaratiei 200 . Intrebarea este daca trebuia sa platesc si contributii la sanatate aferent veniturilor din acest contract de mandat avand in vedere ca aveam venituri si din salarii ( la care se retine cass). Mnetionez ca contractul de mandat a fost incheiat in data de 17.07.2007 si reziliat incepand cu data de 22.07.2008.ca urmare a exirarii perioadei de aderare .
 • somaj si contract de colaborare (Duminică, 10 iulie 2011, 10:50)

  deea [anonim]

  daca fac o promotie (de o luna si jumatate), la care semnez un contract de colaborare, mai pot lua somajul (somaj dupa terminarea studiilor)?
  actele de somaj le depun in momentul in care semnez si contractul acesta.
 • Consilieri locali (Joi, 24 ianuarie 2013, 12:09)

  Filip [anonim]

  Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca, si , ce sume datorez, in calitate de consilier local ,( in consiliul local al unei comune ) la asigurari sociale si de somaj, avand in vedere ca beneficiez de indemnizatia lunara de sedinta. Multumesc !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by