Vladescu a explicat, la finalul sedintei de Guvern de luni, 2 august ca "nu exclude" discutiile pentru un nou acord dar discutiile ar putea demara cel mai probabil anul viitor "cand vom sti parametrii macroeconomici, mult mai precis, ai anului 2011 si care au fost evolutiile efective in 2010". Acesta a declarat ca estimarile sunt de crestere economica -1,9% pentru acest an si 1,5-2% pentru anul viitor insa ramane de vazut cum vor fi "acoperite" de realitate.

"Lumea in care traim este foarte fluida, am auzit si citesc despre incapacitatea noastra de prognoza; din pacate in acest moment capacitatea de prognoza este mai limitata decat ne-am dori", a spus Vladescu.

"Este o lume care nu se repeta" si nu poate fi abordata pe modele statistice, a mai explicat ministrul Finantelor Publice. "In prima parte a anului am avut un acord construit pe niste prognoze, ca anumite lucruri in Romania nu au mers asa cum ne-am fi dorit, am plecat de la crestere economica si acum avem recesiune, avem o crestere solida a cheltuielilor sociale, avem de asemenea o problema a incasarilor in sistemul de sanatate, in aceste conditii am luat masurile de austeritate, ca sa facem sistemele sa functioneze."

Vladescu a declarat ca, in ceea ce priveste fondul de salarii pentru 2011, exista o singura cifra in acordul cu FMI: cea de 39 miliarde de lei. "Pentru a atinge aceasta suma pot sa fie sau sa nu fie necesare disponibilizari, depinde de nivelul salariului care va fi stabilit prin noua Lege a salarizarii unice."

Calculele arata ca si cu restructurarea de 60.000 permite o crestere salariala medie de peste 10%, anul viitor, a mai spus acesta, dar nivelul efectiv de salarizare a fiecarei pozitii va fi stabilit prin Legea salarizarii.

Legat de eventuale schimbari in taxe si impozite, ministrul a declarat ca se lucreaza la o analiza privind taxele si impozitele pe proprietate, si ca "in functie de decizia politica vom vedea daca vor fi sau nu majorate".

In cadrul discutiilor cu FMI, a spus Vladescu, au fost luate in calcul urmatoarele date referitoare la bugetul pe 2011: crestere economica in jur de 1,5-2%, deficitul bugetar 4,4%, inflatia 3% (+/- 1%), deficit cont curent - aproximativ 5%.