“Luand in considerare problemele aduse in discutie de mass-media, careia ii multumim, am derulat intregul proces si nu am gasit niciun viciu care sa se fi strecurat in intreaga procedura. Fiecare etapa a procesului de cercetare de piata, de evaluare intermediara s-a desfasurat in consonanta cu orice cutuma profesionala, morala si deontologica. In concluzie, Consiliul National de evaluare a brandului este de acord cu solutia propusa de consultant si isi asuma concluziile si rezultatul acestui proces. Daca va aparea un conflict clar de interese privind similaritatea elementului grafic, vom pastra cu mici imbunatatiri aceeasi structura astfel incat sa iesim din orice conjunctura juridica”, a declarat Paul Marasoiu, presedintele companiei de consultanta hoteliera Peacock Hotels.

Potrivit reprezentantilor Consiliului de brand, firma care a desenat frunza si-a asumat in scris originalitatea acestui element. "Reprezentantul firmei va face marti pentru presa o prezentare. Noua ne-au aratat cele 22 de faze intermediare ale desenului si ne-a convins", au mai spus oficialii Consiliului.

"Prezentarea in mod eronat ca ceva ce costa 250 de euro s-ar fi cumparat cu peste 800.000 de euro este mult exagerat. Construirea brandului a necesitat o cantitate uriasa de munca", a mai spus Marasoiu.

Reamintim ca luni s-a reunit Consiliul de Brand la sediul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, pentru a discuta raspunsul THR-TNS legat de asemanarea dintre frunza din brand cu un alt logo comercializat pe internet. Ministerul a solicitat asocierii THR-TNS explicatii privind similitudinile dintre frunza din brandul turistic si alte simboluri comercializate pe internet si a precizat ca nu va efectua plati pana la clarificarea acestor aspecte.

Asocierea THR/TNS sustine ca brandul de turism si toate componentele sale au fost create de ea si, ca urmare, ele trebuie considerate originale, iar existenta de elemente grafice cu grad mare de similitudine este relativ comuna, data fiind cantitatea semnificativa de desene pe internet.

Brand-ul turistic al Romaniei, cu sloganul "Explore the Carpathian garden", a fost lansat oficial, joi la pranz, la Expozitia Mondiala de la Shanghai. In paralel, cu doar cateva zeci de minute inaintea lansarii oficiale de la Shanghai, pe mai multe blog-uri romanesti a aparut informatia ca logo-ul de tara al Romaniei seamana izbitor cu cel al companiei britanice Change Transport (informatie aparuta in premiera pe blogul Piticu.ro si preluata rapid de presa).

In replica, Elena Udrea a declarat atunci ca produsul a fost achizitionat "in urma unei licitatii publice de la o mare firma de brand". Firma se numeste THR-TNS, iar Udrea a subliniat respectabilitatea firmei argumentand ca aceasta are contracte cu tari precum Spania, Grecia, SUA, Cuba.