Franta are de gand sa faca o reforma legislativa pentru a accelera intoarcerea in tara de origine a celor aflati in situatii ilegale. Totodata, doi ministri francezi vor veni in curand in Romania pentru a intari cooperarea franco-romana in chestiunea tiganilor, se arata intr-un comunicat al Presedintiei franceze, citat de RFI. Cei doi oficiali sint Pierre Lellouche, secretar de stat pe afaceri europene si Eric Besson, ministrul imigratiei.

Informatia apare intr-un comunicat al Presedintiei franceze dupa reuniunea de miercuri seara de la Palatul Elysee, consacrata tiganilor si nomazilor din Franta. Cei doi oficiali sint Pierre Lellouche, secretar de stat pe afaceri europene si Eric Besson, ministrul imigratiei.

Comunicatul detaliaza declaratiile facute miercuri seara de ministrul de interne Brice Hortefeux. Franta are de gind sa faca o reforma legislativa pentru a accelera intoarcerea in tara de origine a celor aflati in situatii ilegale. In primul rind, va fi adoptata o lege pentru ca taberele de tigani si de nomazi sa poata fi desfiintate mai repede. Parisul vrea sa modifice si legea imigratiei pentru a-I putea indeparta cit mai repede din Franta pe cei care pun in pericol ordinea publica.

La inceputul toamnei, Parlamentul francez va vota o conventie intre Franta si Romania care va facilita trimiterea in tara a minorilor romani izolati - minori care, potrivit Presedintiei franceze - sint deseori exploatati de retele de traficanti.

Comunicatul noteaza si faptul ca 20 de politisti romani si bulgari vor veni in regiunea pariziana pentru a-I ajuta pe colegii francezi in combaterea traficului de persoane. Politisti francezi urmeaza si ei sa vina in Romania si Bulgaria, in cadrul aceluiasi sistem de cooperare.

Comunicatul de la Elysee nu face nici o referire la posibilitatea ca aderarea Romaniei la spatiul Schengen sa fie intarziata din cauza chestiunii tiganilor romani. Ieri, secretarul de stat pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, declara la RFI ca Franta are rezerve in ceea ce priveste intrarea Romaniei in spatiul Schengen in martie 2011.

Autoritatile franceze au anuntat miercuri ca vor darama toate taberele de tigani amplasate ilegal si vor expulza tiganii din alte state UE care comit infractiuni pe teritoriul Frantei, informeaza AFP. Anuntul vine in urma unei reuniuni speciale convocate de presedintele Nicolas Sarkozy la Palatul Elysee, acesta avertizand ca minoritatile creeaza "o problema de securitate" in Franta.