Europarlamentarul PNL, Renate Webber, atrage atentia la RFI ca masurile anuntate de Franta sunt discriminatorii: "daca masurile pe care le-a gandit acum Palatul Elysee si Guvernul francez vizeaza cu precadere sau in mod exclusiv rromii atunci trebuie sa spun ca ele au in mod vadit un caracter discriminatoriu. Distrugerea taberelor in care se afla incepe sa semene putin a la Berlusconi. Si iata ca un exemplu prost se poate muta si in alta tara. Iar in ceea ce priveste ideea ca cei care comit infractiuni vor fi imediat expulzati, in primul rand ca sa comita o infractiune cineva trebuie sa stabileasca faptul ca e vorba de o infractiune. Pentru asta, intr-un stat de drept, cum imi place sa cred ca este Franta, am avea nevoie de o decizie a unui judecator in acest sens.

In ceea ce priveste chestiunea cu Fiscul, e caraghioasa. Asta e toata puterea care o are statul francez? Sa prezume ca cineva are bani in mod necinstit si din banii aceia si-a cumparat masini?

Exista o legislatie in Franta care se aplica pentru toata lumea. Merge Fiscul la oricine?"

Valeriu Nicolae la RFI: Franta ar trebui sa ia masuri de integrare a rromilor acolo

Valeriu Nicolae, fondator al organizatiei neguvernamentale Roma Initiatives of Open Society Institute si expert pe problemele rromilor la nivel european, considera ca masurile anuntate de ministrul de interne francez nu sunt altceva decat o diversiune politica.

Franta, Romania si UE ar trebui sa-si asume responsabilitatile de a integra social rromii, spune la RFI Valeriu Nicolae.

"Din punctul meu de vedere e o diversiune politica. Situatia in Franta era mult mai proasta in urma cu cativa ani si nu s-a facut nimic. Plus ca apare un scandal in care este implicat atat presedintele francez cat si ministrul pentru afaceri europene, care este criticat foarte dur de englezi. Cred asadar ca nu e nimic altceva decat o diversiune politica si ca este, la fel ca orice diversiune politica, populista si inepta. Cred ca niciuna dintre aceste masuri nu se pot aplica de-adevaratelea. Franta ar trebui sa ia intr-adevar masuri dar ar trebui sa-si asume responsabilitatile de a integra social rromii care sunt acolo. Si Franta, si Romania si Uniunea Europeana".

Autoritatile franceze au anuntat miercuri ca vor darama toate taberele de romi amplasate ilegal si vor expulza tiganii din alte state UE care comit infractiuni pe teritoriul Frantei, informeaza AFP. Anuntul vine in urma unei reuniuni speciale convocate de presedintele Nicolas Sarkozy la Palatul Elysee, acesta avertizand ca minoritatile creeaza "o problema de securitate" in Franta.

Ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, a declarat miercuri ca aproximativ 300 de tabere si constructii ilegale ale romilor si nomazilor vor fi desfiintate, iar tiganii straini care comit delicte vor fi repatriati "aproape imediat" in tarile lor de origine.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a avertizat inaintea intalnirii ca unii dintre membrii grupurilor de nomazi si romi reprezinta, prin comportamentul lor, o "problema de securitate", evocand violentele pretrecute saptamana trecuta intr-o localitate din centrul Frantei, unde o sectie de politie a fost atacata de mai multi indivizi mascati, in urma mortii unui tanar rom, ucis de politie in timpul unei urmariri.