Presedintele Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Catalin Macovei, a fost audiat, miercuri, la Directia Nationala Anticoruptie, in dosarul in care patronul OTV, Dan Diaconescu, este acuzat de santajarea omului de afaceri Petru Tardea, caz pe care seful ANI l-a cercetat in 2005, cand era procuror, informeaza Mediafax.

Catalin Macovei a fost audiat in calitate de martor in acest dosar, sustin surse judiciare.

Seful ANI a fost intrebat de fostii sai colegi, procurorii DNA, despre modul in care a instrumentat, pana la momentul declinarii la Parchetul Judecatoriei sectorului 4, primul dosar deschis pe numele lui Dan Diaconescu, in 2005 si situatia interceptarilor.

Macovei a trebuit sa mai precizeze motivul pentru care, la acel moment, nu s-a mai efectuat un flagrant delict in acel dosar, au spus sursele citate.

UPDATE - Si secretarul general al ANI, Horia Georgescu, a fost audiat miercuri la DNA, in calitate de martor in acelasi dosar.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca procurorii DNA l-au audiat pe Horia Georgescu in legatura cu modul in care acesta a descarcat o serie de interceptari ambientale in anul 2005, cand era specialist tehnic la DNA, in cadrul primului dosar deschis pe numele lui Dan Diaconescu.

Potrivit surselor citate, Georgescu le-ar fi aratat procurorilor ca singura lui atributie in calitate de specialist tehnic a fost aceea de a descarca o serie de interceptari ambientale facute cu un telefon mobil performant. Telefonul ar fi fost la omul de afaceri Petru Tardea, care l-ar fi inregistrat pe Diaconescu atunci cand ii cerea bani. Horia Georgescu trebuia sa descarce aceste inregistrari in calculatorul DNA si sa le ataseze la dosar.

Georgescu ar fi fost intrebat de procurorii DNA ce s-a intamplat cu aceste inregistrari, acesta precizandu-le ca misiunea lui a fost doar aceea de a le descarca si de a le da mai departe procurorului de caz de la acel moment, respectiv Catalin Macovei, au mai aratat sursele citate.

In acest caz, Dan Diaconescu a fost pus sub acuzare pentru santaj, in cauza fiind invinuit si Mihai Ghezea, fost director al publicatiei Atac la persoana.

In aprilie 2005, Mihai Ghezea, care era si colaborator la OTV, l-ar fi santajat si amenintat pe omul de afaceri Paul Petru Tardea, cerandu-i o suta de mii de euro, din care ar fi primit 4.500 de euro.

La vremea respectiva, Tardea avea o emisiune, Eurtombola, la Prima Tv, produsa de SC Sorom-Tur SRL.

In 2007, procurorul DNA Catalin Macovei, in prezent presedinte ANI, a decis declinarea cazului la Parchetul Judecatoriei sectorului 4 Bucuresti.

Recent, procurorul Gheorghe Bocsan de la DNA a solicitat Parchetului Judecatoriei sectorului 4 Bucuresti acel dosar in vederea reanalizarii lui, iar in urma procedurilor interne referitoare la conflictul negativ de competenta, cazul a parvenit Sectiei I a Directiei, condusa de Lucian Papici.

DNA preciza recent ca dosarul penal conexat in prezent la dosarul patronului OTV, Dan Diaconescu, nu a fost vreodata solutionat si nici redeschis, fiind conexat ca urmare a unui conflict negativ de competenta intervenit intre Directia Nationala Anticoruptie si Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 4 Bucuresti, prin care a fost stabilita competenta in favoarea DNA - Sectia de combatere a coruptiei.

In acest caz au fost audiati Dan Diaconescu, Petru Tardea, dar si Mihai Ghezea.

In 23 iunie, realizatorii OTV Dan Diaconescu si Doru Parv au fost arestati pentru santajarea primarului comunei aradene Zarand, Ion Mot. Doua zile mai tarziu, Diaconescu a fost eliberat, dar Parv a ramas in arest.