Hidrologii au emis o avertizare cod portocaliu de inundatii pe raul Prut, sectorul Oroftiana - Radauti Prut aferent judetului Botosani, care intra in vigoare miercuri la ora 15.00 si expira joi, ora 15.00. Apele Romane au anuntat ca, in cursul zilei de joi, se va propaga cea de cincea viitura pe raul Prut, venita de pe teritoriul ucrainean.

Datorita precipitatiilor insemnate cantitativ cazute in ultimele 24 ore in bazinul superior al Prutului, atat pe teritoriul romanesc, cat si pe cel din vecinatatea granitei cu Ucraina, se propaga a cincea viitura pe raul Prut, venita de pe teritoriul ucrainean.

Viitura va ajunge in sectiunea Radauti-Prut in cursul zilei de joi, cand se prognozeaza depasirea cotei de inundatie in cursul diminetii, cu un nivel maxim de 500-520 cm si un debit de 1100-1250 mc/s, anunta Apele Romane.

Pe baza datelor primite din Ucraina, care indica cresteri moderate de niveluri si debite fata de ziua anterioara, atat pe cursul superior al Prutului, cat si pe afluentii care isi aduc aportul amonte de Cernauti (Ceremusul Alb si Negru), se estimeaza ca se vor inregistra cresteri de niveluri si debite pe sectorul romanesc al Prutului – amonte acumularea Stanca Costesti, la statiile hidrometrice Oroftiana si Radauti.

Astfel, la prima statie de pe raul Prut, pe teritoriul romanesc, in sectiunea Oroftiana, a fost atinsa cota de 578 cm, cu 108 cm peste cota de inundatie, avand o crestere de 105 cm fata de ora 06.00. Pentru statia hidrometrica Oroftiana, se prognozeaza cresterea nivelurilor in urmatoarele 4-6 ore pana la un nivel maxim de 600 cm, cu 150 cm peste cota de inundatie.

Miercuri, nivelul raului Prut, la statia hidrometrica Radauti Prut, la ora 12.00, este de 272 cm, fiind sub cota de atentie.

Viitura formata pe raul Prut va fi atenuata in acumularea Stanca-Costesti, acumulare care s-a comportat foarte bine din punct de vedere tehnic, pe perioada tranzitarii viiturilor anterioare (cu debite maxime 1805 mc/s, 2020 mc/s, 2200 mc/s si 2310 mc/s, incepand cu data de 22 iunie). Varful actualei viituri de pe raul Prut va fi sub nivelul celor precedente, adauga ANAR.

In acest moment, lacul de acumulare Stanca-Costesti este pregatit sa preia volumul suplimentar al viiturii care vine din amonte, avand o rezerva de circa 300 mil mc. de apa. Debitul evacuat din acumularea Stanca-Costesti este in prezent de 180 mc/s si in functie de evolutia situatiei, daca va fi cazul, se vor face manevre pana la un debit de cca 650 mc/s. Digurile din aval de acumularea Stanca-Costesti au grada de minim 1 m si vor asigura tranzitarea in siguranta a debitului evacut din acumularea Stanca-Costesti.

Totodata, potrivit hidrologilor, se instituie cod galben pe raul Siret aval Dragesti aferent judetului Bacau si se mentine avertizarea cod galben emisa marti pe raurile: Tisa cu afluentii Iza si Viseu-jud.MM, Tur cu afluentii sai Turt, Valea Rea-jud. MM Somesul Mic cu principalii afluenti (Somesul Cald, Gadalin, Aghires, Luna, Fizes)-jud.CJ, Bistrita cu afluentii sai (Dipsa, Budac, Bargau, Bistrita Bargaului)- jud.BN, Lapus cu afluentii sai (Firiza, Cavnic, Suciu)-jud. MM, Barsau, , Somes aval Dej (Almas, Agrij)-jud. SJ, pe Crasna-jud. SJ si SM, Barcau-jud.SJ si BH, in bazinele superioare ale raurilor: Crisul Repede-jud.CJ si BH, Crisul Alb amonte Gurahont- jud. AR si HD, Aries-jud.AB si CJ, Gurghiu, Niraj-jud.MS, Tarnava Mare, Tarnava Mica- jud. (HR, MS, SB, AB), Olt superior si mijlociu cu afluentii sai (Homorodul Mare, Homorodul Mic, Raul Negru, Covasna, Baraolt, Varghis, Sercaia)-jud. HR, CV, BV.

Pe unele rauri mici din bazinele superioare ale Viseului, Izei, Turului, Lapusului, Crasnei, Barcaului, Crisurilor, Tarnavelor si Oltului cresterile de niveluri si debite pot determina viituri rapide, cu efect de inundatii locale.

Se mentine de asemenea avertizarea pana la sfarsitul lunii iulie pe raul Prut. Sub avertizarea cod portocaliu se vor afla, pana la sfarsitul lunii iulie, zonele Prisacani si Dranceni. Zona de la barajul Stanca Costesti si pana la Prisacani ramane sub o avertizare cod galben.