In ziua in care in Franta are loc o controversata reuniune ministeriala pe tema rromilor, Tony Gatlif, cunoscut regizor de origina rroma care si-a consacrat practic toata opera comunitatii din care provine, spune, la RFI, ca Franta trebuie sa inteleaga ca "zece milioane de indivizi lasati de izbeliste reprezinta o problema europeana, nu o problema franceza. Singurul lucru pe care francezii ar trebui sa-l faca este sa se ocupe de chestiune cu demnitate. Nu-i vorba aici nici de sobolani, nici de caini", explica Tony Gatlif.

Regizorul afirma ca sedinta de la Palatul Elysee "este o reuniune bazata pe un amalgam foarte periculos, un amalgam intre violenta si criminalitate in urma incidentelor de acum cateva zile din centrul Frantei. Plecand de la aceste acte condamnabile, presedintele a facut aceasta declaratie, acest amalgam regretabil. Eu nu sunt insa un om pesimist dar nici naiv. Sunt in alerta si ingrijorat. E adevarat ca aceste declaratii ma impiedica pe mine si pe cei din jurul meu sa dormim. Stim foarte bine la ce poate duce asta pentru ca Franta a trait asa ceva, deportarea si exterminarea tiganilor. In acelasi timp, spun ca suntem in Franta - tara in care mai exista dialog deci exista inca ministrii care cunosc istoria si trecutul si speram ca ei sa reflecteze cum trebuie. Un ministru, in mod normal trebuie sa gandeasca cum trebuie".

Acest amalgam facut intre rromi si "les gens du voyages" cum spune presedintele, adica nomazi, este incorect. Gens du voyages, adica nomazii, sunt o notiune administrativa inventata acum trei decenii. Ori tiganii sau rromii, cum vreti sa le spuneti, sunt in Franta de pe vremea regelui Francisc I, cu alte cuvinte de secole sunt recunoscuti ca atare, fac parte din istoria Frantei si sunt francezi, uneori chiar mai francezi decat francezii. Acest amalgam foarte periculos deci nu trebuie facut. Tiganii au dreptul sa ramana in Franta unde trebuie sa li se faca un loc pe care inca nu-l au".

Bilantul politicilor in favoarea rromilor, mai ales a celor din estul Europei, este catastrofal - inrautatindu-se dupa caderea zidului. Odata disparut comunismul la inceputul anilor '90, a inceput goana dupa bani si au aparut mafiile. Acest mafii au infometat popoarele si nu numai pe tigani. Saracii au saracit si mai mult iar bogatii s-au imbotatit si mai mult. In privinta tiganilor, acestia au cazut demult sub nivelul saraciei, ei nu pot fi si mai saraci decat sunt azi. Rromii din Romania, Ungaria, Bulgaria sau din alte parti sunt o problema europeana ce trebuie reglata la nivel european. Zece milioane de indivizi lasati de izbeliste reprezinta o problema europeana, nu o problema franceza. Singurul lucru pe care francezii ar trebui sa-l faca este sa se ocupe de chestiune cu demnitate. Nu-i vorba aici nici de sobolani nici de caini. Din pacate pana si respectul care li se cuvine acestor populatii este calcat in picioare. Celor care vin aici nu trebui sa li se dea si mai tare in cap, ei trebuie sa fie respectati, argumenteaza regizorul.

"Intrebat de ce aleg rromii din Romania Franta, regizorul explica: "Vin aici in Franta pentru ca evident sunt confruntati cu probleme in Romania, ca de altfel si in Ungaria, in Bulgaria sau mai peste tot in estul Europei. Vin deci aici cand ajung la ananghie. Stiti foarte bine ca in satre sunt unii care au bani foarte multi dar majoritatea moare de foame, adica n-au o bucata de paine, n-au cu ce sa se incalzeasca, n-au apa de baut - am vazut asta cu ochii mei. Au venit deci in Franta ca sa caute protectie intr-o alta tara europeana si asta si pentru ca rromii au fost dintotdeauna un popor european".

"Romania e o tara pe care o ador. De 20 de ani ma duc acolo, am facut filme acolo, am prieteni acolo. Eu cand spun Romania ma gandesc insa la poporul roman pe care-l iubesc, imi place sa aud limba si viata de acolo care-mi aduc aminte de Andaluzia. Din pacate, poporul roman care deja a avut atata de suferit pe vremea lui Ceausescu, sufera si acum din nou. E deci buimacit si de aceea se ia cam prea mult dupa povestile spuse de oamenii politici. Dar nu poporul trebuie pus in cauza ci clasa politica din aceasta tara. Saracii nu au fost niciodata o amenintare in Romania", incheie el.