Guvernul Frantei a decis sa ridice la nivel european preocuparile legate de delincventa romilor. Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, a afirmat ca trebuie sa se renunte la utilizarea temei nediscriminarii atunci cand se amplifica fluxurile de "oameni care nu incearca sa se integreze", relateaza Le Monde, in editia electronica.

Pierre Lellouche a evocat retelele de trafic de copii, de prostitutie si de cersetorie care se extind, in special in Franta si a subliniat ca principala responsabilitate revine tarilor de orgine.

Pierre Lellouche a precizat ca va include aceasta problematica pe agenda reuniunii ministrilor afacerilor externe din cele 27 de state membre.

Presedintele Nicolas Sarkozy evocase, saptamana trecuta, o noua lupta impotriva insecuritatii centrata in special pe "problemele pe care le ridica comportamentul unor membri ai comunitatii nomade si roma". El a anuntat ca se vor desfiinta toate taberele care nu sunt conforme cu legea.

"Nu se pune problema sa stigmatizam o comunitate sau tari. Dar suntem confruntati cu o problema reala si a venit momentul sa ne ocupam de ea", a spus Pierre Lellouche, luni dupa-amiaza.

In Europa traiesc 11 milioane de romi si 9 milioane au un pasaport cu care pot calatori in Uniune, a spus el, subliniind ca principala responsabilitate revine tarilor de origine. Romania este prima vizata, noteaza Le Monde.

Evocand cresterea masiva ("de peste 150% in Paris") a unor infractiuni comise de minori romani, Lellouche a facut apel la o actiune europeana comuna, in conditiile in care o recenta conferinta dedicata acestui subiect, organizata in Spania, nu a ajutat la nimic.

Presedintia blegiana a UE, Italia si Comisia Europeana s-au declarat pregatite sa reactioneze.