Premierul Emil Boc a discutat duminica din nou despre masurile de combatere a evaziunii fiscale. Cumparatorii de bunuri si servicii vor primi de la stat o parte din banii cheltuiti, in schimbul bonurilor fiscale, anunta sambata premierul Boc. Invitat la TVR, premierul a explicat ca aceasta masura s-a mai regasit in UE, in Grecia, mai exact. Premierul a declarat ca la 1 septembrie se va ajunge la forma finala a actului normativ, obiectivul fiind ca aceste reglementari sa intre in vigoare in trimestrul 4 al acestui an sau cel tarziu, la 1 ianuarie 2011.

Emil Boc a precizat ca aceasta este o masura care vizeaza mica evaziune fiscala, dar "se iau in continuare masuri", care vizeaza si combaterea marii evaziuni fiscale.

Cat priveste modul de aplicare si de implementare a masurilor respective, Emil Boc sustine ca a dispus, in Guvern, formarea unor echipe mixte care sa se ocupe de acest lucru, formate din reprezentanti de la Ministerul Finantelor, Ministerul de Interne si de la Ministerul Justitiei.

"Acolo unde sunt mai multi ochi este clar ca sansele sunt mai mari sa diminuezi evaziunea fiscala si sa anulezi complicitatile care au loc. Asta este marea problema pe care o avem in implementare: s-au facut tot felul de retele, s-au facut tot felul de mecanisme in care oamenii se cunosc intre ei. Acum, practic, incercam sa spargem acest nucleu infractional si evazionist prin mai multi ochi care verifica in acelasi timp. Pentru ca atunci cand stii ca esti vizat de opt ochi sau de sase ochi si nu doar de doi ochi, va asigur ca rezultatele se vor vedea", a dat asigurari premierul Emil Boc.

"Incurajam oamenii care cumpara produse in Romania sa ceara bonuri fiscale pentru a avea parte de deduceri la sfarsitul anului", afirmase, sambata, Emil Boc. Acesta a spus ca Guvernul va stabili "un plafon anual de bonuri fiscale care se vor aduna" iar cumparatorii "vor primi o prima din acea suma de bani".

Premierul a precizat ca aceasta este "atat o modalitate de a le cere oamenilor sa solicite bonul fiscal, dar si una de lupta impotriva evaziunii fiscale".

Boc a spus ca deducerea ce se va acorda va fi valabila pentru bonuri fiscale pentru toate produsele, "de la paine pana la lucruri foarte scumpe".

Premierul a anuntat ca vor beneficia de deduceri fiscale si cei care vor efectua lucrari de reabilitare si reamenajare a locuintelor. Aceste lucrari "li se vor scadea din impozitul pe care il au de platit", a adaugat seful Guvernului.

Guvernul intentioneaza sa acorde aceste facilitati prin modificari propuse Codului Fiscal.

In privinta imprumutului de la FMI, premierul Emil Boc spune ca situatia este sub control in ceea ce priveste acordarea urmatoarei transe de la Fondul Monetar International si isi exprima speranta ca raporturile cu organismul international vor evolua intr-o directie buna: "In decembrie va fi urmatoarea transa. Din punctul nostru de vedere avem situatia sub control si sper ca lucrurile vor evolua in directia buna din perspectiva raporturilor cu organismul international", a declarat premierul.