Asocierea care se face intre acordarea de cetatenie romana moldovenilor si migratia ilegala din Uniunea Europeana reprezinta o problema "artificiala", sustine ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi: "Orice amalgam intre dobandirea cetateniei de catre cei indreptatiti din Republica Moldova si gestionarea fluxurilor de migratie ilegala in UE este artificial", spune seful diplomatiei de la Bucuresti, citat de Realitatea.net.

"Vreau sa cred ca aparitia simultana a mai multor articole pe aceasta tema in presa din strainatate nu divulga existenta unei campanii de presa pe acest subiect. Noi n-am incalcat nicio norma europeana sub nicio forma, acquis-ul, si ne-am manifestat si in aceasta privinta ca stat suveran. Nu vad in ce fel crearea Agentiei Nationale pentru Cetatenie, cu filialele locale si procesarea mai rapida a cererilor de redobandire a cetateniei afecteaza in vreun fel Uniunea Europeana", a adaugat oficialul roman.

In presa internationala au aparut, in ultima perioada, mai multe articole pe aceasta tema, ziaristii straini sustinand ca moldovenii intra "pe usa din dos" in Uniunea Europeana, cu ajutorul cetateniei romanesti.