Trei tineri din Miercurea Ciuc, dintre care unul este membru al organizatiei Noua Garda Maghiara, au depus un proiect de hotarare la Consiliul Local prin care doresc sa schimbe denumirea strazii Mihai Eminescu in strada Attila, transmite Agerpres. Ei sustin ca poetul ar fi fost ''hungarofob'' si ''xenofob'', neavand nicio legatura cu municipiul Miercurea Ciuc.

Cei trei au strans aproximativ 1.900 de semnaturi de la cetatenii orasului si au depus, in aceste zile, toate documentele la registratura Primariei Miercurea Ciuc.

Initiatorii considera ca interesele comunitatii maghiare, majoritara in Miercurea Ciuc, sunt grav afectate de ''cultivarea memoriei unei personalitati istorice profund hungarofobe si xenofobe, personalitate care nu are nicio legatura istorica cu acest oras''.

Acestia vor ca numele lui Eminescu sa dispara din denumirea strazii, iar el sa fie inlocuit cu cel al lui Attila, ''ultimul si cel mai puternic rege al hunilor''.

Pe blogul personal, Csibi Barna a publicat numele celor care au adunat semnaturile, printre acestia numarandu-se si Kerekes Nandor, responsabilul cu comunicarea al Noii Garzi Maghiare, Plutonul Secuiesc. De asemenea, cateva semnaturi au fost stranse si de membrii Miscarii Tinerilor din cele 64 de Comitate, organizatie al carei nume face trimitere la organizarea administrativ-teritoriala a Ungariei Mari.

Proiectul de hotarare a fost expus, deja, in holul sediului municipalitatii, pentru dezbatere publica.

Viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc Antal Attila a precizat ca primarul Raduly Robert Kalman a dat dispozitie ca fiecare locuitor de pe strada Mihai Eminescu sa fie consultat daca este sau nu de acord cu schimbarea denumirii.

''Vrem sa aflam ce parere au locuitorii de pe aceasta strada. Domnul primar a dat dispozitie sa se ia casa cu casa si sa se intrebe oamenii'', a spus Antal Attila, care a precizat ca ''este vorba de o intentie despre care nu se stie daca se va concretiza''.

Intrebat daca va vota acest proiect de hotarare, care ar urma sa intre in dezbaterea Consiliului Local Miercurea Ciuc spre sfarsitul anului, viceprimarul a recunoscut ca se afla intr-o mare dificultate, intrucat poarta numele de Attila si probabil se va abtine de la vot.

Cei trei tineri care au initiat proiectul de hotarare l-au depus ca persoane fizice, in numele unei asociatii culturale, neinregistrata juridic, ce poarta numele de ''Garda Secuiasca-Asociatie de Cultura si Traditii''.