Mihai Ghimpu, presedintele interimar al Republicii Moldova, a declarat la Geneva ca tara sa a ajuns sa fie cel mai sarac stat din Europa si din cauza ca pe teritoriul tarii "continua sa stationeze o armata de ocupatie".

"Pe teritoriul Republicii continua sa stationeze, fara consimtamantul nostru, o parte din acea armata de ocupatie si munitiile ei, incalcand hotararea de la Istanbul din 1999 si statutul de neutralitate a tarii", a declarat Ghimpu, citat de Deca Press.

Mihai Ghimpu s-a aflat la Geneva in perioada 19-21 iulie, unde participa la Conferinta Mondiala a presedintilor de Parlament. Conferinta este cel mai important summit mondial cu participarea presedintilor de parlament din toate statele lumii, care este organizata odata la cinci ani.

Presedintele interimar al Republicii Moldova a cerut colegilor sai sprijinul in procesul de retragere neconditionata, imediata si transparenta a armamentului si munitiilor rusesti de pe teritoriul Moldovei. Acesta a mentionat ca "aceasta armata indirect sprijina autoproclamata republica transnistreana".

Reactia vine dupa ce presa straina a condamnat atitudinea Romaniei. "Presedintele Traian Basescu urmareste visul Romaniei Mari, iar astfel sute de mii de nefericiti din Republica Moldova, carora Bucurestiul le va elibera pasapoarte romanesti, vor putea intra liber in Uniunea Europeana, tarile europene fiind astfel pacalite", noteaza un material publicat luni de cotidianul italian Il Giornale, citat de Jurnal de Chisinau.

"Suntem 28 de state membre in Uniunea Europeana si nici macar nu stiam asta. Bucurestiul are grija de a face cadou Uniunii Europene un nou, invizibil si nedorit stat membru. Si The Telegraph scria, duminica, despre situatia din Republica Moldova, "o tara unde PIB-ul pe cap de locuitor este echivalent cu cel al Sudanului".