Vladimir Belis, fost director al Institutului de Medicina Legala, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, ca a semnat certificatele de deces ale sotilor Elena si Nicolae Ceausescu la cererea generalului Victor Athanasie Stanculescu, la 5 zile dupa ce acestia au fost executati, respectiv pe 30 decembrie 1989, fara sa fi vazut cadavrele celor doi.

  • "Am fost chemat de generalul Victor Athanasie Stanculescu si pus sa semnez certificatele de deces ale lui Nicolae si Elena Ceausescu. Nu i-am vazut pe cei doi. Potrivit legii de atunci, la orice executie trebuia sa asiste un legist. Eu nu am fost chemat", a marturisit profesorul Vladimir Belis.
  • "Cele doua procese verbale prin care era constatat decesul sotilor Ceausescu erau semnate de doi medici militari. Pe aceste documente am semnat si eu, cauza decesului fiind moarte prin impuscare, hemoragie interna si externa", a adaugat fostul director al Institutului National de Medicina Legala.
  • "Toate acestea le-am povestit de mai multe ori, ele fiiind publicate in cartea despre Revolutie. Nu i-am cunoscut pe cei doi medici militari, nu stiam nimic despre ei, dar am fost chemat si a trebuit sa semnez, dupa cei doi medici militari care au asistat la executie, procesele verbale de constatare a deceselor", a incheiat Vladimir Belis.

Ramasitele pamantesti ale sotilor Ceausescu au fost deshumate miercuri, pentru efectuarea analizelor ADN, la cererea lui Valentin Ceausescu, unicul fiu inca in viata al cuplului, si a lui Mircea Opran, sotul Zoiei Ceausescu. Valentin Ceausescu doreste sa afle daca parintii sai sunt intr-adevar ingropati in Cimitirul Ghencea Militar. In caz contrar, el a anuntat ca ar putea da statul roman in judecata.