Primele sase luni din 2010 au adus cele mai ridicate temperaturi inregistrate vreodata, dar conectarea acestor date la modele pe termen lung care sa confirme schimbarile climatice ramane un aspect "dificil si frustrant", spun expertii, citati de AFP.

Din ianuarie si pana in iunie, temperatura medie inregistrata pe glob, in oceane si pe uscat, a fost cea mai mare inregistrata vreodata, potrivit datelor Agentiei americane pentru Ocean si Atmosfera (NOAA).

Intr-adevar, 2010 a depasit deja 1998, pentru temperaturile record inregistrate in luna mai.

Specialistii se intreaba daca "de vina" pentru producerea acestui fenomen sunt modificarile climatice, dar nu exclud nici alte cauze posibile, intre care faimosul fenomen El Nino (aparitia unor curenti anormali si aperiodici in sistemul oceanografic si meteorologic al Pacificului ecuatorial).

"Stim ca anul care urmeaza unui El Nino va fi neobisnuit de cald", a declarat Andrew Watson, profesor la Universitatea de Est din Anglia. "1998 a fost un astfel de an. Este clar ca 2010 va fi foarte apropiat de 1998 si este posibil chiar sa-l depaseasca".

Potrivit NOAA, iunie 2010 a fost cea de a 304-a luna consecutiva cea mai calda la nivel global, in comparatie cu media inregistrata in secolul al XX-lea.

Poate fi, acest fenomen, atribuit incalzirii climatice? Climatologii au raspuns ca este dificil, pentru moment, ca aceasta sa fie considerata cauza temperaturilor-record, in pofida faptului ca aceste "temperaturi foarte ridicate sunt coerente cu ceea ce putem astepta", spune francezului Herve Le Treut.

"Problema este de a sti daca aceste temperaturi se incadreaza intr-o evolutie pe termen lung sau daca aceste valori apar o data la doua sau trei decade".