Exista un avant de reforma la nivel tehnic, dar el trebuie sprijinit de un angajament politic mai puternic, spunea Comisia Europeana in vara lui 2009. Dar mai remarca si ca eforturile de reforma sunt prea fragmentate, procesul prea politizat. Romania n-a mentinut ritmul reformelor stabilit in mai 2009, era critica din martie 2010, de la evaluarea de etapa. Intre aceasta evaluare si raportul de marti, ANI a fost amputata si au fost descoperiti doi judecatori corupti la ICCJ, dar codurile de procedura adoptate.

Reforma sistemului judiciar este limitata, iar in lupta anticoruptie sunt intarzieri mari in cazurile de coruptie la nivel inalt, arata Comisia Europeana in martie, la evaluarea tehnica, de etapa.

Intre timp, Romania a facut pasi inainte si pasi inapoi, toti urmariti de specialistii Comisiei si care isi vor regasi o reflectare in raportul ce va fi prezentat marti.

ANI, un pas inapoi

Este evident din documentele anterioare ale Comisiei ca obiectivul privind infiintarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) era printre cele mai avansate in indeplinire. Numai ca "amputarea" capacitatilor ANI a suscitat neliniste la Bruxelles.

"Suntem preocupati de posibila slabire a rolului ANI, care are nevoie de o baza legislativa care sa ii garanteze deplina independenta si posibilitatea de a desfasura anchete", a spus presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in luna aprilie, in urma unui pranz de lucru cu presedintele Basescu.

Mult mai recent, chiar la inceputul acestei luni, purtatorul de cuvant al Comisiei, Mark Gray, isi arata aceeasi preocupare dupa ce legea ANI a trecut prin Senat: "ANI este, in opinia CE, un pilon esential in lupta impotriva coruptiei in Romania. In momentul aderarii, Romania a facut un angajament clar ca ANI va trebui sa poata verifica averile si sa emita decizii obligatorii pe baza carora pot fi luate sanctiuni disuasive. Amendamentele propuse, care au fost adoptate de Parlament, ridica grave ingrijorari si analiza noastra cel de-al doilea obiectiv (benchmark) al mecanismului de cooperare si verificare (MCV)".

Intr-un interviu publicat luni de Romania Libera, ministrul justitiei Catalin Predoiu spunea ca forma legii ANI "va atarna extrem de greu in economia raportului". "Dar exista suficienta vointa politica pentru a indrepta legea ANI", spune ministrul de resort, care sustine totusi ca intreaga "epopee" a legii ANI a "constituit insa un semnal dezastruos pentru situatia noastra in raport". "Din pacate scoaterea din functie a ANI si legea adoptata in forma actuala vor fi consemnate negativ in Raport", crede ministrul Predoiu.

Trimiterea legii ANI reexaminate la Curtea Constitutionala de catre presedintele Basescu pe temei de neconstitutionalitate acum 6 zile are un rezultat luni: CCR declara legea neconstitutionala.

Astfel legea se va intoarce in Camera Deputatilor - decizionala, unde coalitia are o majoritate confortabila - unde mai are sanse sa capete o forma compatibila cu ideea Comisiei despre o astfel de institutie.

Adoptarea codurilor de procedura - un progres necesar, dar suficient?

Printre recomandarile Comisiei se afla aceea ca Romania sa isi intensifice, in special, eforturile menite sa asigure adoptarea rapida a proiectelor privind Codul de procedura civila si Codul de procedura penala, precum si legislatia de punere in aplicare si studiile de impact care se impun.

Este o recomandare pusa in practica la Bucuresti, presedintele Traian Basescu promulgand in 30 iunie cele doua coduri de procedura: penala si civila.

Presedintele a insistat pentru indeplinirea acestei masuri si a transmis, in 2 iunie, cate o scrisoare presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, solicitand ca, pana la intrarea in vacanta parlamentara, cele doua Camere ale Parlamentului sa dezbata si sa aprobe proiectul Codului de procedura penala si al celui de procedura civila, ceea ce s-a si intamplat.

Lupta anticoruptie - pasi pe loc sau inapoi?

In lupta impotriva coruptiei la nivel inalt nu au existat progrese notabile. A existat insa cazul senatorului Catalin Voicu, ce a implicat si acuzatii de coruptie a doi judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), inculpati in acelasi dosar.

Altfel, de la demararea anchetei in cazul "Monica Ritzi - 2 mai" a trecut un an de zile. Dosarul este blocat in Parlament, iar reprezentantii Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, care trebuie sa decida asupra unei cereri de perchezitie a DNA si care tine dosarul in loc, spun ca vor debloca dosarul in septembrie.

Cat despre vechile dosare, HotNews.ro le inventariaza si arata ca multe dintre ele continua sa fie blocate la tribunal - precum Dosarul "Loteria I" - George Copos, de 4 ani si o luna, sau Dosarul "Bunuri din China" - Adrian Nastase, de 3 ani si 8 luni.

Evaluarea din vara anului 2009

Evaluarea din martie 2010

Evaluarea situatiei din justitia romana facuta de ministrul Catalin Predoiu in Romania Libera