Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a anuntat printr-o adresa oficiala trimisa redactiei HotNews.ro ca Sorin Ovidiu Vintu poate fi verificat de institutie deoarece este actionar al companiei Romanian News SRL. Compania are in obiectul de activitate "activitati ale agentiilor de presa", iar actionarii si administratorii firmelor care au acest obiect de activitate pot fi verificati de CNSAS. Coactionar al Romanian News SRL este Nicolae Popa, fost partener al lui Vintu in afacerea Gelsor, actualmente retinut in Indonezia si pe numele caruia Romania a formulat o cerere de extradare.

In adresa CNSAS, semnata de vicepresedintele Virgiliu-Leon Tarau, se arata ca "rezultatul final al acestor verificari urmeaza sa va fie adus la cunostinta in scris".

Reamintim ca HotNews.ro si revista Kamikaze au intrat la începutul lunii iunie în posesia unui set de documente din ceea ce pare a fi dosarul personal al lui Sorin Ovidiu Vântu. Constatarea oficială a calitătii de colaborator o poate face doar Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitătii. HotNews.ro a solicitat CNSAS, în data de 15 iunie 2010, să verifice calitatea de fost colaborator al lui Sorin Ovidiu Vântu.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului disponibile la data solicitarii trimise CNSAS, Sorin Ovidiu Vântu detine calitatea de actionar cu 90% la Romanian News SRL. Compania are în obiectul de activitate "activităti ale agentiilor de presă", astfel că se încadrează în articolul 3, litera p. din Ordonanta 24/2008.