Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a convocat miercuri Comandamentul pentru monitorizarea aplicarii masurilor de combatere a tantarilor. Potrivit Agerpres, el le-a adresat bucurestenilor un apel pentru eliminarea baltilor din curti, a apei care s-a colectat in urma ploilor din ultimele zilei, precum si acoperirea butoaielor cu apa - factori generatori de tantari.

Edilul-sef le-a cerut administratiilor cimitirelor sa curete aleile si sa arunce apa din borcane, deoarece apa statuta poate genera milioane de larve de tantari.

De asemenea, Oprescu le-a solicitat operatorilor de dezinsectie sa aplice trata mente chimice impotriva tantarilor atat in parcuri, cat si pe trotuare si bulevarde, in zona rigolelor, acolo unde s-au format ochiuri de apa.

Primarul general a mai cerut sa se acorde o atentie deosebita cartierelor cu santiere deschise si strazi infundate, precum Aparatorii Patriei, Progresul, Ion Creanga, Straulesti sau Giulesti.

O sursa de tantari sunt si subsolurile blocurilor, a spus primarul general, cerand Societatii Apa Nova sa intervina cu pompele pentru evacuarea apei.

"Dezinsectia chimica trebuie facuta si in judetul Ilfov, pentru ca tot ceea ce inseamna imprejurimile Capitalei constituie surse de tantari, care sunt factori de producere a unor boli virale precum meningita", a mai precizat edilul-sef.

Directorul Societatii de Dezinsectie 3 D, Andrei Leca, a spus, la randul sau, ca populatia trebuie sa participe la procesul de asanare a baltilor, mentionand ca tratamentele chimice care sunt aplicate in Capitala impotriva tantarilor sunt eficiente in masura in care nu ploua mai multe zile.

In opinia sa, aproximativ 5% dintre subsolurile blocurilor din Capitala necesita tratamente chimice impotriva tantarilor.

Seful Societatii 3D Romania a adaugat ca si fantanile publice constituie un posibil focar de tantari si, de asemenea, acestea trebuie tratate chimic.

Primarul general a cerut si Corpului de Control al institutiei pe care o conduce sa se implice in monitorizarea aplicarii masurilor de combatere a tantarilor si sa aplice amenzi atunci cand este cazul.

  • Masuri impotriva caniculei

Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) este gata sa acorde primul ajutor persoanelor aflate in nevoie in zilele caniculare prin cele 31 de puncte de prim ajutor organizate atat pe strada, cat si in parcuri. Potrivit Agerpres, masura a fost dispusa de catre primarul general Sorin Oprescu miercuri.

Administratia spitalelor din PMB a organizat 20 de puncte de prim ajutor in Bucuresti dotate cu apa, apa cu gheata, ventilatoare si ambulante in cazuri mai grave.

Alte 11 puncte de acest tip sunt organizate in parcurile bucurestene si administrate de Administratia Lacuri Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB).

Primarul general a mai dispus inlaturarea prafului in exces de pe bulevardele si trotuarele Capitalei, incepand ca de sambata acestea sa fie spalate cu detergent si jeturi de apa de trei ori pe zi, in intervalele orale 4.00-6.00, 12.00-15.00, 22.00-01.00.

Aceasta activitate se va desfasura pe perioada zilelor caniculare.