Proiectul legii privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor prevede, printre altele, transformarea completului de noua judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) intr-unul de cinci, magistratii urmand sa fie specializati toti in materie penala, a declarat, luni, secretarul de stat in Ministerul Justitiei, Lidia Barac, transmite Agerpres.

Aceasta modificare este necesara, deoarece, in prezent, in completul de noua care judeca procese penale intra si judecatori de la alte sectii, cum ar fi cele civile sau de contencios.

Potrivit acesteia, completul de cinci va fi condus de presedintele sau vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Conform art. 24 din Legea nr. 304/2004, completul de noua judecatori solutioneaza recursurile si cererile in cauzele judecate in prima instanta de Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, precum si alte cauze date in competenta sa prin lege, precum si ca instanta disciplinara.

De asemenea, conform art. 49 alin.2 din aceeasi lege, completul de noua judecatori solutioneaza recursurile impotriva hotararilor pronuntate de Consiliul Superior al Magistraturii in materie disciplinara.

Proiectul accelerarii proceselor face parte dintr-unul mai amplu apartinand Ministerului Justitiei intitulat "Legea micii reforme", care isi propune un act de justitie corect, transparent, rapid, la un cost accesibil cetatenilor.

Ministrul Justitiei sustine ca prin adoptarea acestor masuri se urmareste eficientizarea activitatii instantelor si parchetelor, scurtarea termenelor si reducerea costurilor.