Presedintele CA al Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT Cluj, alaturi de Christofourou Georgios, director general al Bank Of Cyprus - Public Company Limited - Sucursala Romania, sub acuzatia de manipulare a pietei de capital si spalare de bani.

In acest dosar, au mai fost trimisi in judecata:

  • Claudiu Eugen Iuliu Silaghi - fost vicepresedinte al Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania
  • Anastasios Isaakidis - angajat al Bank Of Cyprus - Public Company Limited - Sucursala Romania
  • Mirela Silaghi, Doina Marioara Cojocaru, Dan Sergiu Dascal si Radu Codrut Jurcovanu

Cei cinci sunt acuzati de savarsirea infractiunilor de manipulare a pietei de capital si spalare de bani. Doar profitul ilicit obtinut de Christofourou Georgios si Anastasios Isaakidis a fost de 196.505 lei. DIICOT nu a precizat care este profitul realizat de ceilalti trei inculpati.

Care sunt acuzatiile procurorilor:

  • Claudiu Eugen Iuliu Silaghi a achizitionat pe Bursa de Valori Bucuresti, in contul soacrei sale, Doinei Marioara Cojocaru, in perioada 15 mai 2009 - 10 decembrie 2009, in mod concertat cu ceilalti invinuiti, 43.646.740 actiuni al Bancii Transilvania, in valoare totala de 74.797.448,34 lei, "in scopul asigurarii unei pozitii dominante asupra cererii si ofertei acestor titluri, pentru crearea unor conditii incorecte de tranzactionare si in scopul ascunderii identitatii detinatorului real, precum si aceea de a folosi informatia privilegiata cunoscuta inca din toamna anului 2008 (in calitatea sa de membru al Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania S.A.), referitoare la intentia Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, Cipru (HE 165) de a achizitiona un pachet semnificativ de actiuni emise de Banca Transilvania S.A. (titlul TLV)".
  • In 7 decembrie 2009, prin intermediul Doinei Marioara Cojocaru, el a vandut toate actiunile achizitionate detinute la acel moment, (33.600.000 titluri TLV) la pretul de  80.640.000 lei catre Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, CIPRU (HE 165).
  • Horia Ciorcila este acuzat si el ca a vandut prin intermediul societatii off shore Dodworth Limited cu sediul in Cipru, pe care o controla, 8.918.671 titluri TLV in valoare totala de 21.404.762,52 lei catre Bank of Cyprus.
  • Christofourou Georgios si Anastasios Isaakidis sunt acuzati ca, stiind ca Banca Transilvania  intentiona sa identifice un investitor strategic, precum si ca banca ai carei angajati urmeaza sa cumpere un pachet semnificativ de titluri TLV, au divulgat aceasta informatie invinuitilor Claudiu Eugen Iuliu Silaghi si Horia Ciocirla.

"In intelegere cu acestia, folosind cele doua informatii privilegiate, in baza unei rezolutii infractionale unice, au actionat concertat, incheind mai multe tranzactii cu titluri TLV si au cumparat 3.541.500 actiuni la valoare totala de 7.897.545,00 lei", spun procurorii DIICOT, intr-un comunicat de presa.

Ulterior, actiunile cumparate in nume personal au fost vandute de cei doi pe BVB catre banca la care lucrau, obtinand in aceasta modalitate un profit ilicit in suma de 196.505 lei.

Cercetarile efectuate de procurorii D.I.I.C.O.T. in aceasta cauza nu au avut ca obiect si nu au stabilit abateri de la legislatia bancara si activitatea persoanelor juridice - Banca Trasilvania si Bank of Cyprus Public - Sucursala Romania, rezultand in mod indubitabil ca faptele inculpatilor au fost savarsite in nume propriu, fara implicarea unitatilor bancare la care acestia isi desfasoara activitatea.

Cauza a fost trimisa spre solutionare Tribunalului Bucuresti.