Sorin Ovidiu Vantu sustine ca presupusul sau dosar de colaborare cu Securitatea este "fabricat" si face parte dintr-o campanie de presa declansata impotriva sa dupa alegerile prezidentiale. SOV anunta ca va da in judecata HotNews.ro, in urma anchetei care prezinta o serie de documente potrivit carora omul de afaceri a fost racolat de Securitate la 28 de ani, in aprilie 1983, in timp ce executa, la penitenciarul Bacau, o pedeapsa de cinci ani de inchisoare pentru delapidare.

Sorin Ovidiu VintuFoto: Mediafax

"Fata de presupusul meu dosar, aparut pe un site de stiri, cuprinzand colaborarea mea cu Securitatea, sustin ca este un dosar fabricat si face parte dintr-un lung sir de manipulari si agresiuni care au inceput din 7 decembrie 2009. Drept urmare, am decis sa actionez in judecata site-ul de stiri care a publicat informatia. Daca instanta va decide ca am fost colaborator voi plati eu; daca nu, vor fi obligati sa plateasca ei. Pana la pronuntarea definitiva a instantei, mi se pare jenant orice alt tip de comentariu", afirma Sorin Ovidiu Vantu, intr-un comunicat de presa citat de Realitatea.net.

Potrivit unei anchete HotNews.ro si Kamikaze, SOV a semnat un angajament de informator cu fosta Securitate in 1983, dosarul figurand ca inchis in 1988, cu numele conspirativ "Nus", dupa cum rezulta dintr-o serie de documente din ceea ce pare sa fie dosarul personal.

Un fost ofiter de Securitate a confirmat ca Vantu a fost racolat in penitenciar, unde executa o pedeapsa pentru delapidare, si preluat dupa eliberare in reteaua unui ofiter din Roman, orasul unde SOV locuia inainte de '89.

Contactat in doua randuri, la inceputul si la sfarsitul investigatiei, Sorin Ovidiu Vantu a precizat ca isi rezerva dreptul de a avea o reactie dupa publicarea materialului.

In angajamentul de colaborare olograf, nedatat, semnat Vantu, scrie: "Informatiile le voi furniza sub forma de note scrise pe care le voi semna sub numele de Nus in locul numelui meu real". In raportul referitor la modul cum a decurs recrutarea, datat 26.04.1983, semnat de acelasi ofiter Stanescu, se arata: "redactandu-se angajamentul, prilej cu care i s-a fixat si conspirativul de Nus, s-a trecut la instruirea cu problemele pe care sa le aiba in atentie..." Ofiterul mai scrie ca "in procesul recrutarii, candidatul a furnizat o serie de date de interes operativ, care au fost consemnate in scris sub forma unei note informative".

Citeste ancheta aici.