Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a anuntat sambata ca in urmatoarele 24 de ore se va institui cod rosu pe raul Prut, in sectorul Radauti Prut-Stanca Costesti (jud. Botosani) si in sectorul Stanca aval - Dunare aferent judetelor: Botosani, Iasi, Vaslui si Galati. Intr-o avertizare hidrologica, INHGA afirma ca e vorba de mentinerea nivelurilor peste COTELE DE PERICOL, INUNDATIE si ATENTIE datorita propagarii viiturilor formate anterior si posibile scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie cu efect de inundatii locale.

Avertizare hidrologicaFoto: INHGA

INHGA a anuntat si cod portocaliu pe raul Prut in zona Oroftiana in intervalul 10.07-11.07. ora 06, precum si cod galben pe raul Crasna sector aval in zona Domanesti (judetul Satu Mare), pe raul Jijia –Chiperesti - aferent judetului Iasi si Casimcea-Cheia (jud. Constanta) si se instituie cod galben pe raul Prut-Oroftiana in intervalul 11.07 ora 06-12.07. ora 16.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor precizeaza ca, izolat, cresteri importante de debite sunt posibile pe alte rauri mici din zonele de deal si munte din sud-estul tarii.

Explicatie coduri:

*COD GALBEN: Risc de viituri sau cresteri rapide ale nivelului apei neconducand la pagube semnificative, dar necesita o vigilenta sporita in cazurile de activitati sezoniere si/sau expuse la inundatii. Depasire COTE DE ATENTIE;

*COD PORTOCALIU: Risc de viituri generatoare de revarsari importante susceptibile de a avea impact semnificativ asupra vietii colectivitatilor si sigurantei bunurilor si persoanelor. Depasire COTE DE INUNDATIE;

*COD ROSU: Risc de viituri majore. Amenintare directa si generalizata asupra sigurantei persoanelor si bunurilor. Depasire COTE DE PERICOL.