"Debitul Dunarii, la intrarea in tara este in scadere, iar, datorita reducerii debitelor raul Siret (prin acumularile Racaciuni-Galbeni-Calimanesti-Movileni), la statia Sendreni, s-a redus nivelul Siretului, in acest moment fiind la cota de atentie", a anuntat sambata Administratia Nationala "Apele Romane". In acelasi timp, ANAR a precizat ca viitura din Ucraina se propaga pe teritoriul romanesc, pe sectorul Radauti Prut-Aval Stanca Costesti.

Datorita scaderii nivelelor si debitelor de pe raul Siret, nivelele Dunarii in zona Braila-Galati raman cvasi-stationare. In acest moment, inregistreaza o usoara tendinta de scadere la Galati: 655 cm fata de maximul inregistrat de 679 cm.

"Datorita precipitatiilor abundente, sub forma de aversa, inregistrate la nivelul judetului Constanta (Constanta 30 l/mp, Cernavoda 65 l/mp, Mihail Kogalniceanu 121 l/mp, Targusor 110 l/mp), precum si la nivelul judetului Tulcea (in jur de 100 l/mp), precizam faptul ca pagubele produse la nivelul acestui areal (de ex. Cernavoda) au fost provocate din cauza ploilor torentiale cazute la nivel local, in cantitati insemnate si nu datorita reversarii Dunarii", precizeaza ANAR, adaugand ca principala problema ramane presiunea apei asupra digurilor in se va mentine o lunga perioada de timp, putand aparea evenimente neprevazute.

Conform avertizarii INHGA, COD ROSU, viitura din Ucraina se propaga pe teritoriul romanesc, pe sectorul Radauti Prut-Aval Stanca Costesti. Nivelul maxim la statia Oroftiana (prima statie de pe raul Prut, pe teritoriul romanesc) a fost atins in cursul zilei de vineri, 797 cm, in acest moment, fiind in scadere cu 95 cm (nivelul este acum de 602 cm).

Prutul, la statia Radauti Prut (statia amonte de acumularea Stanca-Costesti), inregistreaza un nivel de 645 cm, cu 45 cm peste cota de pericol. Tendinta de crestere a raului Prut la statia Radauti-Prut va continua pana in cursul acestei dupa-amiezi.

Viitura formata pe raul Prut va fi atenuata in acumularea Stanca-Costesti, acumulare care se comporta foarte bine din punct de vedere tehnic.

Rezerva in lacul de acumulare este de circa 240 mil mc. de apa, iar debitul evacuat este de 830 mc/s si se va mentine constant in perioada urmatoare. In conditiile in care nu vor cadea alte precipitatii suplimentare, viitura de pe Prut va fi atenuata fara probleme in acumularea Stanca-Costesti, iar digurile din aval asigura tranzitarea in siguranta a debitului evacut din acumularea Stanca-Costesti. In conditiile in care nu vor fi inregistrate precipitaii suplimentare, digurile nu vor fi deversate (apa nu va trece peste diguri), acestea avand o garda de siguranta de circa 1 metru.

ANAR recomanda populatiei sa se conformeze indicatiilor reprezentantilor ISU, Jandarmeriei si Armatei, intrucat "viata oamenilor trebuie cu prioritate sa fie protejata. Toate zonele avertizate trebuie sa fie in continuare in stare de alerta maxima".

Specialistii Apelor Romane au facut un apel catre autoritatile locale si echipele de voluntari sa acorde sprijin in continuare in operatiunile de suprainaltare a digurilor.