Pericolul inundarii unei parti a Ucrainei in Delta Dunarii ar avea drept cauza lucrarile hidrotehnice derulate de Romania pentru adancirea si extinderea cursului fluviului in scopul dezvoltarii traficului naval, a insinuat joi la Kiev presedinta Ligii pentru mediu din Ucraina, Tatiana Timociko, citata de Interfax-Ukraina, transmite Agerpres.

"Analiza situatiei realizata de noi in perioada 2009-2010 ne ofera motive sa afirmam ca activitatea Romaniei vizand dezvoltarea infrastructurii proprii de transport in Delta Dunarii are un impact negativ semnificativ asupra situatiei ecologice a Deltei Dunarii si reprezinta o amenintare atat pentru teritoriul ucrainean, cat si pentru populatia Ucrainei" - sustine Timociko.

"Aceste lucrari hidrotehnice (n.r. derulate de Romania) vizeaza schimbarea, adancirea cursului, crearea de canale artificiale, inclusiv pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii", pretinde Timociko, amintind pe de alta parte ca adancirea canalului Bastroe de catre Ucraina a suscitat critici serioase si chiar sanctiuni din partea structurilor europene.

La randul sau, Dmitri Savciuk, seful laboratorului de inginerie hidraulica si regenerare din Kiev, pretinde ca instalatiile ridicate de Romania in scopul prevenirii inundatiilor pe teritoriul sau pun in pericol localitatile ucrainene, reteaua de transporturi si obiectivele industriale de partea ucraineana din regiune. El se refera in special la baraje si canalele artificiale construite de partea romana.