Presedintele Traian Basescu a afirmat joi seara, la TVR1, ca Emil Boc ar fi putut sa-si asume, in calitate de premier, impozitarea pensiilor in locul majorarii TVA, prin ordonanta de urgenta, si a recunoscut ca exista o "oarecare dificultate" in relatia sa cu guvernul, in ansamblul sau.

"Poate ca Emil Boc putea sa-si asume ca sef al Guvernului alta solutie, introducerea impozitarii pensiilor, putea sa o faca prin ordonanta de urgenta", a spus seful statului, intrebat care sunt solutiile pentru relansarea economiei Romaniei.

El a precizat ca decizia de majorare a TVA a apartinut coalitiei de guvernare si a fost asumata inclusiv de liderii PSD. In acel moment, spune Basescu, premierul a incercat "o discutie": "Emil Boc a incercat o discutie, stiind ca solutia era reducerea de cheltuieli, si nu cresterea TVA".

Presedintele a reafirmat ca era de preferat o reducere temporara a pensiilor in locul majorarii TVA, inclusiv pentru pensionari: "Era mult mai buna pentru pensionari o reducere temporara a pensiilor, interval in care Ministerul Muncii ar fi pieptanat tot sistemul social si ar fi eliminat abuzurile. Cred ca solutia aceasta e mai rea pentru pensionari. Ea e groaznic de nedreapta pentru cei din sistemul bugetar, unde veniturile s-au redus deja cu 25%", a argumentat el.

In ceea ce priveste "dificultatile" in relatia cu Guvernul, ele provin din diferentele intre declaratii si fapte: "E la fel de adevarat ca Guvernul una a spus si alta a facut. Acest lucru motiveaza o oarecare dificultate a relatiei mele cu Guvernul in ansamblul lui".

Traian Basescu a subliniat ca nu poate accepta ideea declaratiilor de genul "reducem personalul, reducem cheltuielile", "si cand tragem linie la primul trimestru vedem cresteri".

"Aceasta dificultate a aparut dupa ce am vazut cifrele primului trimestru. Nu e o dificultate intre mine si premierul Emil Boc", a adaugat Basescu. ​