Predoiu: Noul Cod Civil si noul Cod Penal vor intra in vigoare pe 1 octombrie 2011

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 7 iulie 2010, 18:01 Actualitate | Esenţial


 documente
(07 Iul 2010) DOC, 349KB
(07 Iul 2010) DOC, 201KB
Guvernul a aprobat proiectele de legi pentru punerea in aplicare a Codului Civil si a Codului Penal, a anuntat ministrul justitiei, Catalin Predoiu. Potrivit acestuia, cele doua proiecte urmeaza sa fie inaintate Parlamentului, pentru adoptare. "Proiectele prevad si data intrarii in vigoare. Aceasta este 1 octombrie ", a declarat Predoiu. 

Acesta a precizat ca Ministerul Justitiei va trece la elaborarea proiectelor de lege pentru punerea in aplicare a Codului de procedura penala si civila.

"Instrument modern de reglementare a aspectelor fundamentale ale existentei individuale si sociale, noul Cod civil valorifica experienta reformelor recente in domeniul dreptului civil realizate de alte state (Italia, Franta, Canada - provincia Quebec, Olanda, Spania), precum si prevederile din instrumente de drept european si internationale. Pentru a raspunde imperativelor unui prezent dinamic, realitatilor vii si in continua schimbare, sunt promovate solutii noi, sunt revizuite institutii devenite clasice, sunt puse in valoare principii recunoscute in plan international, dar care nu au fost inca implementate in spatiul romanesc. Toate aceste elemente de noutate implica eforturi semnificative pentru punerea lor in aplicare in mod  corect, unitar, coerent si sistematic", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege privind punerea in aplicare a Codului Civil. De exemplu, noul Cod Civil ofera sotilor posibilitatea de a alege intre regimul comunitatii legale, cel al comunitatii conventionale sau cel al separatiei de bunuri. Spre deosebire de actuala reglementare, cei care nu vor dori sa li se aplice comunitatea legala vor putea incheia conventii matrimoniale. In timpul regimului comunitatii, bunurile comune pot fi impartite, in tot sau in parte, prin buna invoiala, prin act incheiat in forma autentica notariala sau pe cale judecatoreasca. 

In ceea ce priveste aplicarea noului Cod Penal au fost analizate toate dispozitiile penale cuprinse in legile speciale, urmarindu-se, potrivit notei de fundamentare documente, urmatoarele aspecte: 
 • abrogarea unor texte de incriminare din legislatia speciala, ca urmare a cuprinderii acestora in Partea speciala a noului Codului penal, ori pentru inlaturarea suprapunerii inutile a unor texte care protejeaza aceleasi valori sociale;
 • adaptarea pedepselor pentru infractiunile care raman in legislatia speciala potrivit logicii sanctionatorii a noului Cod penal;
 • actualizarea trimiterilor la normele din Partea speciala a Codului penal facute de textele din legislatia speciala;
 • dezincriminarea unor fapte prevazute in legislatia speciala si contraventionalizarea acestora acolo unde este cazul. Respectarea principiului minimei interventii care guverneaza legislatia penala a oricarui stat de drept impune recurgerea la mecanismul penal de protectie doar in situatiile in care protectia oferita de reglementarile altor ramuri de drept este insuficienta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

51731 vizualizari

 • -3 (9 voturi)    
  Cate un nou Cod penal in fiecare an_Berlusconi (Miercuri, 7 iulie 2010, 18:13)

  Otilia [anonim]

  Din 2006 incoace s-a tot adoptat cate un nou cod penal in fiecare an.
  Berlusconii e mic copil fata de mafiotii pdl.
  Sa vina sa faca un stagiu de pregatire la berceanu-udrea-ridzi.
  in plus cand il aud pe "berceanu-puscarie" ca vrea taxe de 4eur la 100 de km de autostrada, cand nnu reuseste nici accidentele feroviare sa le ai imputineze, imi zic...."dom'le nu era mai bine cu fanariotii? " ca parca nici aia nu erau asa de....@#f&.
  • +4 (4 voturi)    
   cu cit va plateste mai Otilia? (Miercuri, 7 iulie 2010, 19:13)

   tilica [anonim] i-a raspuns lui Otilia

   ce treaba are comentariul tau cu articolul? sau la voi nu e comentariu fara sa injuram puterea? ce treaba are autostrada aici? sau ai gresit articolul? in plus, iti doresti cu fanariotii... ai ratat-o cu vre-o 300 de ani
 • +1 (1 vot)    
  Tergiversam uitarea... (Miercuri, 7 iulie 2010, 20:48)

  traian [anonim]

  Avem un talent deosebit in a tergiversa schimbarea...Asa s-a intamplat si cu trecerea la leul nou...Pana la urma poate asta a fost sansa noastra de a supravietui ca neam.Ne facem ca ne facem si trece timpul si dupa aia ne dam mari ca stam aici de doua mii de ani...Stam si stam...
  In rest e ok!Avem dreptul la comentarii paralele cu cercul,in stilul Otiliei-prima care a postat azi...
 • +1 (1 vot)    
  De ce asa tarziu (Miercuri, 7 iulie 2010, 20:59)

  Anonim [anonim]

  De ce Octombrie 2011 si nu Octombrie 2010 ?!?
  • 0 (0 voturi)    
   Pentru ca e COD CIVIL, nu oug (Miercuri, 7 iulie 2010, 23:50)

   ady [anonim] i-a raspuns lui Anonim

   In orice stat de drept autentic Codul Civil reprezinta cel mai complex act normativ, pe care un legiuitor il poate concepe la un moment dat de-a lungul istoriei sale. El reprezinta chintesenta reglementarii juridice a relatiilor sociale primare dintre civili. Imagineazati ca in facultatile de drept dreptul civil se studiaza ani de-a randul, se scriu sute de mii de pagini de doctrina care incearca sa explice celui chemat sa-l aplice sensul fiecarei norme, din miile pe care le cuprinde. Judecatorii, procurorii, avocatii si consilierii juridici au nevoie de timp pentru a-l internaliza. Asta inseamna a-l aprofunda cel putin la nivelul la care actualul cod este asimilat. Din punctul meu de vedere, minim doi ani ar fi necesari. Si veti vedea ca, in pofida a ceea ce sustine actualul ministru, noile coduri nu vor intra in vigoare mai devreme de 2012, tocmai din aceste motive.
   • 0 (0 voturi)    
    codul civil (Joi, 29 septembrie 2011, 14:08)

    maria [anonim] i-a raspuns lui ady

    Ar fi fost foarte bine daca se mai astepta cu acest cod, sau, macar cand s-a publicat in 2009 sa fi pus data intrarii in vigoare..2011, dar nu au prevazut asa ceva in schimb au adus n" modificari la un cod care nu era in vigoare.
    Consider ca un interval de citeva luni este insuficient pentru a putea asimila noile prevederi.
 • +1 (1 vot)    
  Clar (Joi, 8 iulie 2010, 0:22)

  HESS [anonim]

  Cum si jaful politicieniilor si altora se stilizeaza trebuie introduse reguli noi.jUSTITIA LUI PESTE CU CODUL EI CU TOT,PARDON COADA EI.Zece porti de scapare pt granguri si interlopi iar pt batranii care muta tarusul gliei pedeapsa la sange.
 • 0 (0 voturi)    
  Salut.Cand intra noul cod penal in vigoare (Vineri, 9 iulie 2010, 0:20)

  amar [anonim]

  Dupa cum scrie si in presa noul cod de procedura penala a fost semnat de train basescu.Imi poate spune si mie cineva cand se aplica acest cod ?

  Va multumesc
 • 0 (0 voturi)    
  eliberari? (Joi, 29 iulie 2010, 16:40)

  ani [anonim]

  cand va intra in vigoare noul cod penal cei care mai au de executat si nu sunt eliberati pana atunci vor putea sa beneficieze de o recalculare a pedepsei?si daca li se reduce din pedeapsa vor mai avea parte si de eliberare conditionata?dar cei care erau minori la data infractiunii vor putea sa se elibereze conditionat la 1/3 din pedeapsa?nu-mi este clar .va rog .plizzzzzzzz
 • 0 (0 voturi)    
  neati distrus (Vineri, 3 septembrie 2010, 3:03)

  lucian [anonim]

  schimbati codul penal....? dupa ce neati facut recidivisti notorii pentru ca am furat { unii} nasturei. neati distrus vietile alergandune peste hotare sa cautam si sa gasim o lume democrata fara sabii si topoare ridicate la oricine greseste.! acum schimbati codul penal si va alegeti ca tari exemple tari care au cele mai aspre legi ,luand doar partile rele din acele coduri. continuati sa ne distrugeti .lumea asta e a voastra ba. dar in ailalta veti vorbi. veti da socoteli. imfractori ati fost voi 20 de ani si acum schimbati rahatul cu unul mai modern .luativa tara si conducetio comunistilor. criminali ce sunteti...pentru ca ucideti sperante! hoti pt ca furati destine si aveti si 37-tele pt ca va place....nu uitati pamantul este al omului dar viitorul al Domnului
 • 0 (0 voturi)    
  ce cod ? ce lege ? (Sâmbătă, 4 septembrie 2010, 14:07)

  GraveDigger [anonim]

  cei mai prosti actori in cel mai prost film vreodata .

  atunci cand cel mai cel om in stat incalca constitutia fara teama si in mod repetat, toate celelalte...sunt niste piete papusi mancate de molii...

  intai asanarea REALA, dura, a clasei politice din ROMANIA, apoi acte de capatai...

  altfel...acelasi circ trist, cu aceeasi clovni ratati...
 • 0 (0 voturi)    
  cod penal (Duminică, 5 septembrie 2010, 11:31)

  mari [anonim]

  puneti codurile an aplicare,nu mai stati si amanati la nesfarsit .eliberati oameni nevinovati din puscariile mizere pline de paduchi si gandaci.pline de raie si mizerie,stand cate 25-30 de oameni an 12mp.cu un singur wc.mizer.rusine sa va fie mai va-n,trebati de-ce santem condamnati la cedo.nu va pasa ca nu platiti voi ci noi poporul.pentru ca au furat de foame leati dat 10 ani si ai vostri ca au furat miliardele de euro bani statului, sta bine an fotoliu si rad de prosti.datile drumu din puscariile infernului.
 • 0 (0 voturi)    
  codu penal (Vineri, 15 octombrie 2010, 19:27)

  veronica [anonim]

  am inteles ca noul cod penal se va pune in aplicare de la 1 ianuarie 2011.este adevarat?
  • 0 (0 voturi)    
   buna (Sâmbătă, 18 decembrie 2010, 11:59)

   lucian [anonim] i-a raspuns lui veronica

   nu v inta in vigoare decat in iulie 2011.
   • 0 (0 voturi)    
    buna....... (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 15:48)

    simona [anonim] i-a raspuns lui lucian

    eu am auzit k intra in vigoare la 1 octombrie 2011,dar ar fi bn sa se aplice mai devreme,unii ar avea de castigat,depinde de infractiunea savarsita.........li s-ar miicsora pedepsele.
 • 0 (0 voturi)    
  cod penal (Duminică, 24 octombrie 2010, 10:50)

  jana [anonim]

  cod penal de cand se aplica?
 • 0 (0 voturi)    
  punerea in aplicare a noului cod penal (Marţi, 21 decembrie 2010, 6:14)

  anonim [anonim]

  Va salut,
  Imi spuneti si mie ,va rog, pe ce va bazati cand ziceti ca noul cod va intra in vigoare in iulie 2011?
  Imi doresc mult lucrul acesta si mi-ati dat o speranta.
  Va multumesc.
 • 0 (0 voturi)    
  MINCIUNI GOGONATE (Joi, 30 decembrie 2010, 20:50)

  ilovan paul dacian [anonim]

  Acest guvern de infractorii in frunte cu BASE nu vreau sa puna in vigoare noile legi care sa fie asa cum este normal in EU normal trebuia de vreo 5 ani cel putin sa fie introduse dar interesele lor propri sant prea mari si asa le tot amana RUSINE si nu mai tot dati MINCIUNI GOGONATE caci sant stricate deja JOS GUVERNUL BASE de mincinosi si fatarnici TREZESTETE ROMANIA ajunge cat am suferit sa punem oameni cinstiti si corecti ca sa ne apere interesele noastre nu peale lor JOS MINCINOSI
 • 0 (0 voturi)    
  cod (Joi, 3 februarie 2011, 17:01)

  george [anonim]

  De ce oare nu luam exemplul austriei sau germaniei sau de ce nu al marii britanii,luam exemplul spaniei si al italiei unde pentru dublu asasinat se da o pedeapsa de 14 ani si unde compatriotii colorati isi fac de cap in voie.
  evident ca nimic bun nu se poate intampla in romanica
 • 0 (0 voturi)    
  noul cod penal... (Miercuri, 7 septembrie 2011, 17:56)

  Paul [anonim]

  tata este detinut pentru furt calificat , de doua ori cam acelasi rahat , furt de fiare vechi din intreprinderi abandonate in care nu se mai lucra de zeci de ani , si este condamnat la 6 ani de inchisoare. eu , mama si fratii mei am muncit in spania timp de 4 ani pentru a plati avocatii , recursuri s.a. pentru al scapa sau cel putin sa-i reduca din pedeapsa , ajunsesem sa platim in acelasi timp 3 avocatii dar nu am putut face nimic. as vrea sa stiu daca cu schimbarea codului penal ce sanse are ( l-ar pune in libertate , reducere de pedeapsa etc...). au distrus tot ce aveam mai bun in tara , toate fabricile , combinate s.a. din cauza gunoaielor care au lasat , sufera sute de mii de romani. foamea ne indruma sa furam si comunistii ne bag la puscarie. am avut noroc cu strainatatea k majoritatea tineretului SARAC din tara a plecat pentru a nu ajunge sa sufere. va rog frumos care stie mai bine sa imi raspundeti si mie la intrebare.
  va las adresa mea de m@il pentru raspunsuri.
  paul_paul616@yahoo.com
 • 0 (0 voturi)    
  salut (Sâmbătă, 10 septembrie 2011, 15:59)

  razvan [anonim]

  salut as vrea sa stiu si io cu intrarea an vigoare a noului cod penal daca se da vreo gratiere a pedepselor si pana la cat se da ? va multumesc...
 • 0 (0 voturi)    
  vreau sa stiu si eu despre noul cod penal (Joi, 22 septembrie 2011, 12:51)

  olaru lenuta [anonim]

  prietenul meu are 2 ani si 4 luni de facut puscarie as vrea sa stiu si eu daca iese cu noul cod penal in aprilie trebuie sa iasa dar as vrea sa stiu daca poate iesii in octombrie cu noul cod penal va multumesc
  • 0 (0 voturi)    
   a (Miercuri, 28 septembrie 2011, 22:47)

   larisa [anonim] i-a raspuns lui olaru lenuta

   nu mai intra in vigoare nici un cod penal la 1 octombrie 2011 va intra abia in martie 2012.Daca stie cineva ceva de vro gratiere sau ceva sa imi spuna si mie plzzz.
   • 0 (0 voturi)    
    codul penal intra in vigoarein 2012 (Vineri, 23 decembrie 2011, 10:36)

    jancsi [anonim] i-a raspuns lui larisa

    Horatius Dumbrava: Noul Cod Penal va intra in vigoare la 1 septembrie 2012
    Cuvinte cheie: codul civil, codul penal, codul de procedura civila, codul de procedura penala

    Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horatius Dumbrava, a declarat ca sunt semnale potrivit carora in a doua jumatate a anului viitor vor intra in vigoare Codul de procedura civila (1 iunie), respectiv Codul Penal si Codul de Procedura penala (1 septembrie). Declaratia a fost facuta cu ocazia deschiderii anului de formare 2011-2012, la Institutul National Magistraturii.

    „Asa cum bine stiti, noul Cod civil a intrat deja in vigoare. Desi pana acum au existat numeroase actiuni prin care Consiliul Superior al Magistraturii a incercat sa pregateasca sistemul pentru acest moment, recunoastem ca suntem abia la inceput. Toti magistratii trebuie sa sustina eforturile noastre prin pregatirea individuala, ca sa putem implementa, intr-adevar, un sistem de justitie nou, modern, dar mai ales eficient”, a spus Dumbrava.

    Presedintele CSM a adaugat ca spera ca data avansata in acest moment sa fie cea corecta, avand in vedere importanta deosebita a schimbarii legislatiei si a completarii reformei din justitie.
    Festivitatile prilejuite de deschiderea anului de formare al auditorilor de justitie au fost conduse de directorul INM, judecatorul Octavia Spineanu – Matei. In cadrul lor au mai luat cuvantul si procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitiei, Livia Stanciu, dar si alte personalitati ale lumii juridice.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by