Bulgaria a fost de acord sa participe la proiectul South Stream, a declarat vicepremierul rus Viktor Zubkov, potrivit RIA Novosti. Acesta a precizat ca va fi semnat un acord intre cele doua tari pe 16 iulie. "Putem spune ca am ajuns la o intelegere completa cu Guvernul bulgar, iar seful Guvernului a confirmat ca Bulgaria se alatura proiectului South Stream. Toate subiectele care trebuie rezolvate acum vor fi rezolvate pe baza unei foi de parcurs pe care am adus-o cu noi si am propus-o", a spus Viktor Zubkov dupa negocierile cu premierul bulgar Boiko Borisov.

Cele doua parti se vor pune de acord asupra "foii de parcurs" in cursul zilei de joi.

South Stream este o conducta pentru transportul de gaze din Rusia catre vestul Europei. Zubkov a adaugat ca Rusia a fost de acord cu partea bulgara in privinta utilizarii unor conducte de gaze pre-existente pe teritoriul tarii. (Sursa:RIA Novosti, viaRealitatea.net)

UPDATE Borisov: Bulgaria va avea de castigat prin South Stream

Bulgaria va avea de castigat in urma participarii la proiectul South Stream, a declarat, la randul sau, Boyko Borisov, dupa o intalnire cu Viktor Zubkov, la Sofia, potrivit agentiei bulgareNovinite. Astfel, Borisov infirma informatiile potrivit carora Bulgaria s-ar putea retrage din proiecte de anvergura cu Rusia. Borisov a mai spus ca urmeaza sa fie clarificate detaliile privind infrastructura de pe teritoriul Bulgariei. Oficialul bulgar a precizat ca trebuie analizat in ce masura poate fi utilizata infrastructura existenta si daca este nevoie de construirea unor noi conducte.

Rusia si Bulgaria au semnat un acord cu privire la proiectul South Stream in ianuarie 2008. Ulterior, intre cele doua parti au aparutneintelegeri, Bulgaria anuntand ca s-ar putea retrage din proiectul South Stream. Cele mai mari controverse au aparut dupa ce prim-ministrul bulgar Boiko Borisov a anuntat ca tara sa va renunta la doua proiecte energetice ruso-bulgare, conducta petroliera Burgas-Alexandroupolis si centrala nucleara de la Belene, proiecte considerate neprofitabile.

In aceste conditii, reprezentantii companiei ruse Gazprom au afirmat ca ar putea sa se orienteze catre Romania. "Am avut o discutie foarte deschisa si la subiect cu domnul Videanu. Am vorbit despre posibila participare a Romaniei la proiectul South Stream", a anuntat pe 16 iunie Aleksei Miller dupa o intilnire la Moscova cu Adriean Videanu.

Un studiu de fezabilitate privind includerea Romaniei si a Macedoniei in proiectul South Stream va fi definitivat in urmatoarele doua-trei luni, a mai declarat presedintele Gazprom, Alexei Miller, citat de ITAR TASS.

"Macedonia este interesata sa participe la acest proiect si sa incheie un acord privitor la evaluarea tehnica si economica ce va raspunde la doua intrebari referitoare la oportunitatea economica si fezabilitatea tehnica", a spus Miller. "Acest lucru va dura doua pana la trei luni", a adaugat el.

"In toamna vom avea raspunsul la aceste intrebari si vom lua o decizie", a precizat presedintele Gazprom.

Jocurile Rusiei

Tacticile Rusiei de schimbare permanenta a traseului South Stream urmaresc blocarea gazoductului Nabucco. Moscova spera ca, prin publicitatea artificiala facuta in jurul South Stream, sa descurajeze implicarea investitorilor privati sau chiar (scenariul ideal pentru Gazprom) sa blocheze definitiv finantarea europeana pentru acest proiect, scrie analistul Vladimir Socor, in cotidianulGeorgian Daily

Orchestrarea discutiilor la nivel inalt in jurul South Stream serveste de asemenea drept amenintare la adresa Ucrainei. Supraestimand viabilitatea South Stream, Kievul se teme ca gazoductele sale ar putea deveni inutile. Pentru a evita un astfel de scenariu, guvernul Ucrainei ar putea sa cedeze in cele din urma sistemul de tranzit al gazelor catre Gazprom, crede Vladimir Socor.

El subliniaza ca discutiile despre variantele traseului South Stream pot fi purtate la infinit dar nu servesc decat la intoarcerea tarilor din Balcani una impotriva celeilalte, alimentand artificial interesul pentru acest proiect, intimidand Ucraina si justificand in acest fel amanarea inceperii lucrarilor. Toate acestea ascund de fapt incapacitatea Rusiei de a oferi gaze si finantare pentru acest proiect.

Vladimir Socor noteaza ca ministrul roman al Economiei, Adriean Videanu, a anuntat, cu un ton de "auto-felicitare", faptul ca a convins Gazprom sa includa Romania in acest proiect.

El considera insa ca este vorba mai degraba de un joc al Moscovei, care schimba in mod constant traseul South Stream dar intarzie, in acelasi timp, inceperea lucrarilor.

La doar doua zile dupa discutiile referitoare la includerea Romaniei, presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, "i-a facut cu ochiul Bulgariei", la Forumul Economic de la St. Petersburg. In cadrul unei intalniri cu directori din industria petrolului si gazelor naturale, Medvedev a solicitat Bulgariei sa urgenteze si sa incheie negocierile cu Gazprom pentru South Stream. Medvedev a citat o intelegere verbala referitoare la includerea Macedoniei in acest proiect, via Bulgaria.