Digul de aparare din municipiul Galati, la care au lucrat circa 1.400 de pompieri si jandarmi, a fost finalizat, in acest moment lucrandu-se la detalii, consolidare si pomparea apelor filtrate, transmite Mediafax. Viceprimarul Galatiului, Nicusor Ciumacenco, a afirmat insa ca acesta nu va fi suficient pentru protectia oamenilor, fiind necesara spargerea digului de la Cotu Pisicii.

UPDATE Ministrul de interne Vasile Blaga a declarat ca digul este gata si va rezista la nivelul maxim al Dunarii anuntat de hidrologi, insa autoritatile sunt pregatite si pentru cazul extrem in care digul de la Cotu Pisicii va trebui spart si oamenii evacuati.

"Digul este gata (…). Cei 7000 de oameni sunt pregatiti pentru evacuarea, dar eu cred ca nu va fi nevoie sa ii evacuam," a declarat ministrul Vasile Blaga.

Digul, lung de 4,5 km si inalt de 1,5 m, este format din saci umpluti cu nisip, asezati deasupra digului de beton existent.

In prelungire, pe doua strazi ale cartierului Valea Orasului exista hidrobaraje care au la baza peste peste 250.000 de saci cu nisip.

Ciumacenco, a declarat, marti dimineata, ca, in opinia sa, construirea digului de protectie a orasului nu este suficienta pentru siguranta celor aproximativ 8.000 de locuitori aflati in zona inundabila a Dunarii.

El crede ca Guvernul ar trebui sa recurga la masura anuntata de catre ministrul Vasile Blaga ca fiind una extrema, respectiv de spargere a digului de la Cotu Pisicii, de pe malul tulcean al Dunarii.

Conform viceprimarului, daca digul de protectie care a fost construit pe o lungime de 4,5 km va ceda, aproximativ 8.000 de oameni ar trebui evacuati, iar zeci de societati vor trebui inchise, pagubele fiind de zeci de milioane de euro.

Marti dimineata, nivelul Dunarii era, la Galati, de 680 de centimetri, la acelasi nivel la care se afla si luni seara, la ora 18.00.

In schimb, Siretul este in scadere accentuata, masurand, marti dimineata, la ora 5.00, 711 centimetri.

Premierul Emil Boc si ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, au inspectat, luni, digul de protectie al municipiului Galati, construit de-a lungul Dunarii.

Ministrul Vasile Blaga a declarat ca a fost trimisa o echipa de genisti care sa detoneze digul de la Cotu Pisicii si sa protejeze astfel orasul Galati de inundatii, in cazul in care debitul viiturii va fi mai mare decat cel asteptat.