In ultimele zile, cotele Dunarii au doboarat record dupa record, ajungand luni la 709 cm. Prognozele hidrologice spun ca, la sfarsitul saptamanii, mai exact sambata, ar urma sa se inregistreze un nivel de 733 cm, cu mult peste cota la care au fost proiectate sa reziste digurile care apara Insula Mare a Brailei (IMB).

Foto:
  • Click pe poza pentru a vedea o FOTOGALERIE din Braila

In week-end, Dunarea a depasit cu 4 cm cota istorica atinsa in aprilie 2006 si continua sa creasca de la o zi la alta. In Braila, fluviul a intrat pe faleza, depasind aleea de promenada si intrand pe spatiul verde, inundand totodata majoritatea teraselor de pe malul Dunarii.

Sub apa este si Zona Libera, precum si cateva strazi din imprejurimi, lucru ce a necesitat evacuarea chiriasilor a doua imobile din zona. Intrucat parterul cladirilor a fost inundat, 100 de persoane, printre care 37 de minori, au fost cazate in tabara din statiunea Lacu Sarat.

Localnicii din Insula Mare a Brailei se asteapta sa fie evacuati dintr-o clipa in alta deoarece digurile din jur sunt proiectate sa reziste pentru un maxim de 720 cm, astfel ca nimeni nu poate garanta ca acestea nu vor ceda in ciuda eforturilor care se fac pentru consolidarea lor. In plus, au inceput sa apara speculatii privind spargerea controlata a digului, astfel incat surplusul de apa de pe Dunare sa fie preluat de cele 70.000 hectare ale Insulei.

Varianta inundarii controlate ii ingrozeste pe locuitorii satelor din Insula, ce ar putea fi mutati temporar in Muntii Macinului sau in Braila. Societatea care are in arenda 50.000 ha de teren arabil in IMB a recoltat in regim de urgenta culturile de orz si grau si a evacuat aproximativ 100 tone de pesticide care urmau sa fie folosite pe solele agricole.

Nivelul Dunarii a facut ca pe Siret sa apara fenomenul de remu, acesta nemaiputandu-se varsa in fluviul foarte umflat, apa fiind impinsa inapoi.

Fotografii: Nicu Mircea (Obiectiv Vocea Brailei)