Suprainaltarea digurilor din zona Saucesti, stabilita de Guvernul Tariceanu, a fost gandita pentru un debit de apa mai mic decat cel care se inregistreaza in acest moment, a afirmat, duminica, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

"Pentru ca s-a discutat foarte mult despre zona Saucesti si despre digurile de acolo vreau sa va informez ca in perioada trecuta 2006-2008 au fost trei Hotarari de Guvern prin care s-a suprainaltat acel dig care exista", a afirmat Borbely, potrivit Agerpres.

El a explicat ca digurile au fost gandite pentru un debit al Siretului de 2.650 mc/s inregistrat in 2008, in conditiile in care debitul din acest an este de 2.887 mc/s.

Potrivit lui Laszlo Borbely, digurile au fost proiectate pentru un debit care se inregistreaza odata la 150 de ani, pe cand debitul actual se inregistreaza odata la 200 de ani.

Ministrul Mediului a mai spus ca un dig eficient care sa protejeze zona Saucesti, dar si comunele invecinate, ar trebui sa aiba o lungime de 18 kilometri, ceea ce ar presupune un cost de 6 milioane euro.

"Probabil ca va fi posibil in zonele cele mai sensibile sa alocam bani suplimentari. In momentul de fata, in cele doua perioade au fost alocate circa 1,4 milioane lei noi pentru suprainaltarea digurilor la Saucesti. Ceea ce va trebui sa analizam in perioada urmatoare va fi o eventuala renaturare a Dunarii si sa intensificam investitiile la lacurile de la acumulare de la Cosmesti si Pascani", a sustinut Laszlo Borbely.

Ministrul Mediului a participat duminica la sedinta Comitetului national pentru situatii de urgenta, care s-a desfasurat la Galati.