Hidrologii au emis duminica o noua avertizare Cod Rosu de inundatii, ce vizeaza raul Prut, pe sectorul Stanca Aval - Prisacani (aferent judetelor Botosani si Iasi) si pe sectorul Sivita-Dunare (judetul Galati), si raul Siret pe sectorul Sendreni-Dunare (judetul Galati). Atentionarea este valabila pana luni la ora 16.00.

Avertizare hidrologica 4-5 iulieFoto: Apele Romane

Astfel, avand in vedere situatia hidrometeorologica actuala si prognoza meteorologica pentru urmatoarele 24 de ore, se actualizeaza avertizarile:

  • COD ROSU pe raul Prut pe sectorul Stanca Aval - Prisacani aferent judetelor  Botosani si Iasi si pe sectorul Sivita-Dunare (judetul Galati), pe raul Siret  pe sectorul Sendreni-Dunare (judetul Galati).
  • COD PORTOCALIU pe raul Prut  sectorul aval Prisacani - Dranceni aferent judetelor Iasi si Vaslui, pe raul Siret pe sectorul aval Dragesti - Sendreni (judetele Vrancea si Galati) si pe raul Olt pe sectorul aval Feldioara - Hoghiz din judetul Brasov.
  • COD GALBEN pe raul Olt pe sectorul Tomesti - Feldioara din judetele Harghita si Covasna si sector Hoghiz - Izbiceni - jud. Brasov, Sibiu, Valcea si Olt,  precum si pe afluentii Oltului superior si mijlociu aferenti judetelor Harghita, Covasna, Brasov si Sibiu,  pe raurile Suceava si afluentii sai aferente judetului Suceava,  Moldova si afluentii sai aferente judetelor Suceava si Neamt,  Bistrita si afluentii sai aferente judetelor Suceava, Neamt, Bacau, Trotus amonte Tg. Ocna si afluentii aferenti acestui sector  aferente judetelor Harghita si Bacau, pe raul Barlad si afluentii sai - judetele Iasi,  Vaslui si Galati, pe Baseu si afluentii sai - jud. BT, pe raul Jijia si afluentii sai - jud. Botosani si Iasi, pe Bahlui si afluentii sai - jud. Iasi, pe raul Prut pe sectorul   Radauti Prut  - amonte acumularea Stanca Costesti (jud. Botosani) si pe sectorul Falciu - Sivita - judetele Vaslui si Galati, pe raurile din bazinele superioare ale  Viseului, Iziei si Somesului Mare aferente  judetelor Bistrita Nasud si Maramures  .

Potrivit hidrologilor, in bazinele afectate sunt asteptate cresteri de debite si niveluri cu depasiri ale COTELOR DE PERICOL, INUNDATIE si ATENTIE prin propagarea viiturilor formate anterior si posibile scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie cu efect de inundatii locale.

Izolat, cresteri importante de debite sunt posibile si pe raurile din zonele de munte din celelalte bazine hidrografice, mai precizeaza hidrologii.