Premierul Emil Boc a declarat duminica la Zamostea, in judetul Suceava, ca nu va negocia cu FMI cresterea deficitului bugetar, tinta urmand sa se mentina la 6,8% din PIB, transmite Agerpres.

Seful Executivului a anuntat ca in maximum trei saptamani dupa evaluarea pagubelor produse de inundatiile din tara va adresa o cerere de finantare din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, care are un disponibil de maximum 75 milioane de euro.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, declara saptamana aceasta ca Guvernul ar putea cere FMI discutarea cresterii deficitului convenit, invocand forta majora, determinata de inundatiile care au afectat Romania.

De asemenea, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, estima zilele trecute ca pagubele produse de inundatii ar putea depasi 0,6% din PIB-ul tarii.

Boardul FMI a aprobat vineri la Washington eliberarea a 1,15 miliarde de dolari (circa 900 de milioane de euro - n.r.) pentru Romania, care a crescut TVA cu 5 procente si a redus salariile bugetare cu 25% de la 1 iulie pentru a atinge o tinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB atasata acordului de imprumut.