Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, recomanda romanilor sa inlocuiasca expresia pesimista "Asta e viata", folosita frecvent de romani, cu motto-ul lui Barack Obama, "Yes, we can!", relateaza Mediafax.

"Aici, in Romania, faceti eforturi de reformare si modernizare a statului si a economiei. Totul pentru a implini visul de a crea acea societate a oportunitatilor, pentru care si-au dat viata tinerii patrioti romani in urma cu 20 de ani. Nu ar trebui sa existe diferente de opinii asupra acestor subiecte si stim ca nu va fi simplu", a spus ambasadorul, in discursul rostit cu ocazia Zilei Independentei.

El a adaugat ca realizarea unor schimbari reale, de durata, nu este niciodata simpla.

"Asa cum au demonstrat evenimentele recente, schimbarile pe care doriti sa le obtineti in societatea romaneasca necesita viziune comuna, curaj si hotarare. Si, asa cum s-a intamplat si in cazul Statelor Unite, acest angajament fata de idealurile noastre comune necesita o autoevaluare permanenta si o dorinta neobosita de perfectionare", a spus el.

Ambasadorul a adaugat ca in acest sens va fi necesara si "abandonarea completa si ferma a pesimismului transmis de expresia 'asta e viata', des folosita in Romania si care sugereaza ca nimic nu se poate schimba".

"Ea trebuie inlocuita cu motto-ul presedintelui american 'Yes, we can!'", a spus Gitenstein.

La ceremonie participa cateva sute de persoane, printre care Ion Iliescu, Daniel Funeriu, Teodor Baconschi, Viorel Paunescu, Mihai Razvan Ungureanu, Sorin Oprescu, Andrei Chiliman, reprezentanti ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti, Adrian Severin, Dudu Ionescu, Iulian Fota, Simina Mezincescu, Florin Geoorgescu, Marian Tutilescu, Laura Codruta Kovesi, Catalin Macovei.

Gitenstein: Majorarea TVA ar putea afecta orice incercare de revenire economica

In discursul sustinut, Mark Gitenstein a apreciat ca majorarea TVA ar putea afecta investitiile americane din Romania si a adaugat ca cea mai mare problema o reprezinta faptul ca aceasta crestere ar putea influenta revenirea economica.

"Dar impactul real al cresterii TVA este legat de afectarea achizitionarii de produse de catre consumatori. Si, din cate stiti, multe din companiile noastre opereaza in domeniul tehnologiei, fie ca vand pe piata interna, fie pe alte piete. Nu mi-e clar daca vor avea un impact imediat", a spus el.

Ambasadorul a adaugat ca cea mai mare problema, in opinia sa, este ca majorarea TVA ar putea afecta orice incercare de revenire economica.

"Cred ca cea mai mare problema este ca ar putea afecta orice incercare de refacere, pentru ca este o taxa regresiva. Am incercat sa evitam acest lucru in Statele Unite, dar acest Guvern are putine alegeri, trebuie sa atinga tintele care i-au fost fixate de FMI si de celelalte organizatii", a spus el.