Comisia Europeana avertizeaza ca, potrivit primelor evaluari, noua lege a Agentiei Nationale de Integritate nu raspunde criteriilor esentiale ale mecanismului de cooperare si verificare. Declaratia a fost facuta vineri de Mark Grey, purtator de cuvant al CE, care a comentat modul in care Senatul a votat legea ANI in varianta amputata de Gyorgy Frunda.

"Dupa cum stiti, in momentul aderarii Romania si-a asumat un angajament clar potrivit caruia ANI va fi capabila sa verifice averile si sa emita decizii pe baza carora sa poate fi adoptate masuri eficiente", a spus oficialul european, subliniind ca "amendamentele propuse si adoptate de Parlament ridica ingrijorari serioase" la nivelul Comisiei.

Declaratia lui Mark Grey (minutul 2:55) poate fi urmarita aici

Mark Grey a precizat ca, deocamdata, este vorba de o prima analiza, care va fi urmata de studierea atenta a amendamentelor adoptate de camera superioara a Parlamentului de la Bucuresti, pana la realizarea raportului CE privind progresele realizate de Romania in cadrul Mecanismului de cooperare si verificare.

"ANI este pentru Comisie un pilon esential al luptei impotriva coruptiei din Romania", a adaugat Grey.

Si ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, s-a declarat dezamgit de forma finala in care a fost adoptata Legea ANI, precizand ca, in opinia sa, Traian Basescu a avut dreptate cand a refuzat sa promulge legea, iar senatorul Gyorgy Frunda, principalul artizan al modificarilor adoptate, nu a reusit sa-l convinga de contrariu.