Special HotNews.ro

VIDEO Cum se muta afacerile in Bulgaria si cum scapi de TVA-ul de 24%. O investigatie incognito despre riscurile si avantajele unei  firme deschise la Ruse

de Attila Biro     HotNews.ro
Vineri, 2 iulie 2010, 11:57 Actualitate | Esenţial


Peste Dunare, la Ruse, se inregistreaza in fiecare zi doua companii detinute de catre cetateni romani. Atrasi de mirajul taxelor mici - TVA 20%, cota unica 10% - romanii sunt dispusi sa isi mute afacerile la vecinii bulgari. O investigatie HotNews.ro iti arata cum un contabil bulgar a inregistrat in ultimele luni 60 de SRL-uri pentru romani. Am intrat in pielea unor afaceristi romani si am aflat cat costa un SRL bulgaresc, ce riscuri sunt, ce avantaje si o mica inginerie pentru a evita sinuosul drum al recuperarii de TVA.
 • Am plecat de la urmatoarea ipoteza: in Romania au crescut taxele, TVA s-a majoat de la 19% la 24%, previziunile sunt sumbre pentru profiturile si supravietuirea firmelor. La 70 de kilometri de Bucuresti, vecinii bulgari au TVA de 20%, cota unica de 10% si contribuitii sociale undeva la 30%. Varianta mutarii afacerilor a fost invocata in ultimele zile, dupa anuntul majorarii TVA, de zecile de comentarii ale cititorilor Hotnews.ro.
VIDEO: Vezi mai jos un minireportaj realizat de hotnews.ro


Pentru a afla cum se inregistreaza firmele in Bulgaria, am apelat la o companie din Ruse care a facut din asta un business bun, dupa modelul companiilor bulgare care inregistreaza pentru romani masini aduse din vestul Europei. Concepem si un mic scenariu: suntem reprezentantii unui om de afaceri din Bucuresti, cu mai multe compani in diverse domenii. O situatie generala care permite sa aflam cat mai multe informatii. Fara prea mult efort, aranjam o intalnire la Ruse, la sediul registratorului de firme pentru romani. In ziua si la ora stabilita ajungem in Ruse, la sediul firmei unde intalnim creierul afacerii, contabilul transfrontalier, Novy Marik. Vorbeste romana aproape perfect.

Novy, contabilul transfrontalier

In sediu, la ora 9, doi oameni de afaceri romani discuta deja aprins cu Novy. “E nebunie, nu stiu ce au patit romanii. Toti vor in Bulgaria. Eu sunt un singur om. In ultimele zile am inregistrat 15 firme, nu pot mai mult de doua pe zi. Atat e capacitatea mea. Acum, la noi, in Bulgaria, se fac inchiderile de an si e si mai aglomerat. Acum, o sa dureze infiintarea firmei cam 2 saptamani. Nu am ce sa fac”, se plange contabilul bulgar.

Pe repede inainte ne explica cum se infiinteaza firma si cat costa. “Imi dati numele firmei ca sa verific daca e liber, daca sunteti unic asociat imi trebuie buletinul, trebuie sa semnam niste acte la notariat. Eu ma ocup de tot”, ne spune Novy. Pentru inregistrarea firmei in Ruse cu asociat unic, costul total, care include si tariful pentru contabilul nostru, este de 310 euro, din care 130 taxele pentru stat si 180 onorariu. Defalcat taxele sunt urmatorele:
 • Rezervarea denumirii firmei la nivel national - 50 de leva si inca 4 leva comision bancar
 • Taxa de inregistrare in Registrul Comertului - 82 de euro si inca 2 euro comision bancar
 • Taxele notariale - in jur de 10-15 de euro
 • In cazul unui SRL cu asociat unic care este si administrator, taxele notariale vor fi de numai 5 euro
 • Comision bancar pentru deschiderea unui cont de capital social – 5 euro
 • Certificat constatator facut imediat dupa infiintare – 5 euro
 • Traduceri - trebuie sa fie facute traduceri autorizate in limba bulgara numai in cazul in care asociat este o persoana juridica straina (de exemplu un alt SRL).
Mai aflam si ca, la infiintare, firma nu va fi inregistrata ca platitoare de TVA. Inregistrarea in scopuri de TVA este o procedura separata si se desfasoara la Agentia Nationala de Venituri (adica de Administrare Fiscala). Pentru a inregistra firma ca platitoare de TVA, Novy ne explica ce pasi trebuie sa urmam si ce documente: Cerere de inregistrare, declaratie pe propria raspundere ca administratorul nu a facut contraventii impotriva sistemului financiar, procura contabilului, contract de contabilitate, trebuie completat si un chestionar de 7 pagini cu multe intrebari despre activitatea viitoare a firmei. “Ma ocup eu si de asta fara probleme”, ne spune Novy.

Inregistrarea firmei in scopuri de TVA costa separat 150 de euro. Ca bonus, contabilul transfrontalier ne spune ca ne asigura sediul fiscal gratuit. “Va garantez eu sediu pentru firma fara probleme. Eu am inregistrate deja 60 de firme deci nu e nici o problema. Primesc corespondenta, ma stie postasul. Toate ajung la mine. Ma voi ocupa si de contabilitate”, ne explica Novy.

De ce nu se poate muta firma cu totul peste Dunare

Il intrebam si daca putem muta firma din Romania cu totul in Bulgaria. “Din fericire nu, si am sa va spun si de ce din fericire. Este o directiva europeana care spune ca se poate muta firma cu totul, dar, practic, in Bulgaria nu se poate. Trebuie sa infiintezi firma noua. Multi din Romania m-au intrebat asta, pentru ca au urmatoarea idee: sa mute firma cu datorii si cu toate problemele, si eventual sa o puna pe un cetatean bulgar sau rus sau mai stiu eu ce, si apoi sa dispara”, ne detalieaza Novy.

Mai aflam si ca una din afacerile romano-bulgare in floare este inregistrarea de masini aduse din vest. “Din cate stiu eu, sunt cam 150.000 de masini inregistrate in Bulgaria de romani care circula cu ele acolo. La mine, cam o treime din firme sunt inregistrate pentru treaba asta, ca sa aduca masini si sa le inmatriculeze ieftin aici”, spune Novy. Afacerea cu inregistrarea masinilor in Bulgaria nu este noua. La Ruse si la Silistra functioneaza astfel de puncte de inregistrare. Si in acest caz, avantajele sunt substantiale pentru romani.

La Ruse sau Silistra, inregistrarea unei masini aduse din Germania sau Anglia costa intre 200 si 500 de euro. Procedurile de inregistrare sunt extrem de rapide. In medie, inregistrarea masinii dureaza intre 2 si 4 ore. Presa bulgareasca noteaza ca, un singur cetatean ajunge sa inregistreze pentru romani si 25 de masini pe zi. La fiecare masina inregistrata, tariful celui care se ocupa cu actele este 100 de euro.

Moldovenii si triunghiul de firme

Revenind la contabilul nostru, in discutie intervin si cei doi oameni de afaceri din Romania care se ocupa cu importul si comercializare de legume si fructe. Acestia ii explica lui Novy ca ar vrea sa scape de taxele din Romania prin plimbarea marfurilor prin Bulgaria. “Deci, noi am vrea sa facem asa un triunghi de firme, cumva, intelegi Novy, ca sa ne incadram la cota zero TVA. Facem o firma, aici un punct de lucru la Silistra. Acolo declaram ca am bagat marfa, si asa mai departe, intelegi?”, explica afaceristul roman, care pare sa fie din Moldova. In final, explica el, isi vinde marfa undeva in Ucraina.

Incercam sa aflam care sunt raporturile cu institutiile de control. Putem sa dam spaga? Se uita mai atent inspectorii fiscali bulgari la firmele romanesti?. “Nu merge cu spaga. Sunt foarte stricti. Am avut clienti care au incercat, dar fara succes. Cei de la fisc sunt foarte atenti cu romanii, pentru ca multi au facut evaziune. Spaga merge la alt nivel aici. Cand se da spaga, se da la nivelul de 500.000 de euro, atat stiu ca a dat un afacerist, dar avea de dat niste impozite de milioane”, suna explicatia lui Novy, de care ne indoim ca e chiar reala. Dupa cinci minute se contrazice. “Anul trecut, cei de la fisc spuneau ca vor sa scape de toate firmele inregistrate de romani pentru ca fac evaziune si numai ilegalitati, dar acum se pare ca s-a schimbat politica”, ne spune el zambind.

Novy explica si reteta de succes aplica de unul dintre clientii sai. “Este un om de afaceri din Bucuresti, care a facut in felul urmator. Si-a deschis o firma aici, si-a inchiriat un depozit si a angajat pe cineva care sa aiba grija de depozit. El aduce marfa din Romania o trece peste granita o lasa in depozit si apoi o ia de aici si o trece inapoi in Romania. Firma din Romania vinde in Bulgaria si firma din Bulgaria vinde in Romania si amandoua tranzactiile sunt cu cota zero. Asa fiind o tranzactie intracomunitara se aplica TVA zero. Prin afacerea lui ruleaza cam un milion de euro pe luna”, explica Novy. Totul suna interesant, ii cerem detalii.

VIDEO: Vezi mai jos inregistrearea video facuta cu camera ascunsa


 

Marfa plimbata prin Bulgaria te scapa de TVA

Cum se face? De unde e marfa? Ce acte se fac? Care sunt avantajele? “Avantajul este urmatorul pentru clientul meu: firma sa din Romania are de recuperat TVA, ca sa evite controalele pentru rambursare face in felul urmator: se fac doua tranzactii cu cota zero, adica firma din Romania aduce marfa in Ruse si vinde firmei de aici si apoi invers. In acest caz, se aplica cota zero. In acest caz, nu mai ai de platit TVA si nici de rambursat. Decat sa astepte la finante sa ii ramburseze TVA, el nici nu plateste TVA si, facand miscarea asta, i se aplica acesta cota zero, deci nici nu e obligat sa plateasca. Asa eviti complicatiile de la finante. Un alt avantaj este si faptul ca, in Bulgaria, impozitul pe profit este mai mic, adica de 10% ”, explica Novy.

El sustine ca nu are importanta de unde vine marfa, ca aceasta mica inginerie poate fi facuta de producatorul insusi. “Este important sa aratam ca marfa a ajuns in Ruse si pentru asta avem nevoie de doua documente CMR si o declaratie de primire, pe care o fac eu fara probleme. Este bine sa avem si chitanta de la podul de peste Ruse. Ce pot face cei de la finante este sa intrebe la pod daca acel camion a trecut in Bulgaria, de aceea este bine sa avem si chitanta cu numarul camionului, care sa fie acelasi si la dus si la intors”, ne mai explica Novy.

El ne mai da un exemplu concret din care se poate castiga. “Spre exemplu, daca produceti o mobila pe care o vindeti in Bulgaria cu 1.000 de lei, apoi din Bulgaria o vindeti in Romania cu 2.000 de lei, ambele tranzactii vor fi cu TVA zero. Important este sa treceti marfa fizic in Ruse”, spune Novy. Incheiem sesiunea de consultare cu promisiunea ca revenim pentru inregistrarea firmei si astfel devenim un nou investitor roman in Bulgaria.

NOTA: "Conform legislatiei de TVA in vigoare, o livrare intracomunitara de bunuri efectuata in Romania este considerata a fi scutita de TVA daca aceasta este efectuata catre o persoana care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru. De asemenea, in scopul justificarii scutirii de TVA, furnizorul trebuie sa detina documentul de transport ce demonstreaza ca bunurile au fost efectiv transportate din Romania in celalalt stat membru.", sursa avocat.net

Chirii mici, afaceri bune

Imbracati in aceeasi haina de posibili investitori in Ruse, incercam sa vedem daca putem sa ne inregistram compania singuri in orasul de peste Dunare. Cautam Registrul Comertului. O misiune destul de dificila, avand in vedere ca limba romana nu e chiar o limba de circulatie in Ruse si nici engleza nu e cunoscuta de catre toti cei din oras.

Incercam cu comercianti, taximetristi sau oameni obisnuiti. Nu reusim. Apelam la Google care ne scoate din impas si dam de adresa. Pe o straduta mica, intr-o cladire mica cu birouri mici, gasim Registrul Comertului din Ruse. Intrebam in engleza cum facem sa inregistram firma. O functionara ne spune clar: “Ne, ne, engleza ne, ne. Romanski biznis, Camera Comertu”. Presupunem ca ne trimite la Camera de Comert Romano-Bulgara. Multumim, zambim si plecam.

Si mai greu aflam locatia Camerei de Comert. Aici il intalnim pe Emiliyan Enev, director executiv al institutiei. “In ultimele saptamani, am avut in jur de 20-30 de interpelari din partea oamenilor de afaceri din Romania, care ne intreaba care sunt conditiile fiscale aici si ce posibilitati au. Majoritatea sunt comercianti de marfuri. Ceea ce cred e putin trist, pentru ca la noi, in Bulgaria, sunt posibilitati bune. Avem taxe mici, cota unica de 10 %, TVA de 20%, contributii sociale la stat care sunt undeva la 30%. In Ruse, chiriile pentru spatii de birouri sunt mici. Avem o zona industriala cu chirii mici. In plus, mai este si acea zona libera la fel de atractiva”, ne spune Emiliyan Enev.

VIDEO: Vezi mai jos si un scurt interviu in engleza cu reprezentantul Camerei de Comert


De la directorul executiv al Camerei de Comert, Emiliyan Enev, aflam si ca autoritatile romane si cele bulgare sunt hotarate sa opreasca inregistrarile de masini pentru romani in Bulgaria. “Zilele trecute, reprezentanti ai politiei din cele doua tari s-au intalnit pentru a pune la punct un plan de stopare a acestui fenomen. In principiu, va exista un departament comun al celor doua institutii specializat pe acest fenomen. Ei vor ca romanii care sunt prinsi cu masinile inregistrate in Bulgaria sa fie obligati sa le inregistreze in Romania”, a declarat  Emiliyan Enev.

Ziarist bulgar: Spaga este spaga si la noi

La recomandarea directorului Enev ajungem si la ziarul local din Ruse, Brjag.bg unde il intalnim pe Kamen Petrov, editor pe pagina de economie a ziarului. “Informatia conform careia romanii isi inregistreaza firme aici circula de ceva vreme. In Ruse, la ora actuala, din cate stiu, nu exista oameni de afaceri romani de mare anvergura care sa isi fi deschis business-uri aici ”, spune  jurnalistul Kamen Petrov.

De la el aflam si cat de exigenti sunt inspectorii fiscali si cei de la Garda Financiara bulgareasca. “De cateva luni, se tot anunta masuri mai drastice. De exemplu, au dat o directiva ca inspectorii sa realizeze controale incrucisate. Pana la urma, sa stiti ca sunt similitudini intre Romania si Bulgaria. Spaga este spaga si la noi. Au salarii mici, asa ca sunt predispusi la spaga”, explica jurnalistul bulgar.

Vasil Minchev, om de afaceri bulgar
Foto: HotNews.ro
La recomandarea jurnalistului, ajungem sa discutam cu unul dintre oamenii de afaceri bulgari din Ruse, Vasil Minchev. Detine doua companii active in mai multe domenii: constructii, montaj instalatii, import-export cu o cifra de afaceri de sub 1 milion de euro. “Eu am un partener roman si am colaborat cu oamenii de afaceri din Romania destul de bine in cei 40 de ani de activitate. Au un spirit bun de afaceri. Nu ma deranjeaza sa vina aici, in Ruse. Concurenta e buna. Problema este ca si noi, si ei producem, dar nu avem o piata de desfacere. Era mai bine sa avem noi o Uniune a tarilor din Balcani, nu UE, care ne limiteaza expansiunea in diferite domenii. O idee ar fi ca romanii sa vina cu afacerile aici, sa facem ceva impreuna, si apoi sa exportam in Romania unde preturile sunt mai bune”, spune Vasil Minchev.

In finalul incursiunii in Ruse apare si prima oportunitate de afaceri, de data asta bulgaro-romana. Vasil Minchev ne propune sa il ajutam in distributia de bauturi alcoolice: Fii atent, eu am o fabricuta mica de alcool. Cauta-mi piata de desfacere, ce vrei tu: birturi, magazine. Pentru asta, tu iti iei comision. Cash, in mana fara chitanta, asta pentru tine, asa. Ce zici?".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • TVA... (Sâmbătă, 3 iulie 2010, 23:42)
  Wasile [utilizator]

  Păi nu e chiar așa. Uite, eu iau roșii din România de 10 € valoare, plătesc TVA pe ele 2,4 € (care-i deductibil, adică îl recuperez).

  Duc la bulgari, vând cu 12,4 € (nu am voie să vând sub prețul de achiziție) și îl răscumpăr cu 30 de €.
  Plătesc la bulgari 10% pe venit (adică 10% din 17,6€, fix 1,76 €) și vând la noi la piață cu 30€ +TVA, adică 37,2€.
  Cei 7,2 € îi dau la statul român, că este TVA-ul colectat.
  Total câștig: (20-12,4) - 10% impozit = 15,84€.

  Varianta românească: Iau cu 10€ + TVA (adică 12,4€), vând cu 30€ + TVA (adică 37,2€). Dau TVA la români (4,8€), plătesc impozit 16% pe profit (adică 3,2 €).
  Total câștig: 20 - 3,2 - 4,8 = 12€

  Acum, între 15,84 și12€ observi vreo diferență?

34753 vizualizari

 • +15 (15 voturi)    
  bravo (Vineri, 2 iulie 2010, 16:24)

  bibi [anonim]

  bravo vecine,
  • +11 (11 voturi)    
   tot mai aproape... (Vineri, 2 iulie 2010, 23:06)

   George [anonim] i-a raspuns lui bibi

   Cum ziceam odata, singura motivatie pt guvernantii romani este cutitul la os. Sa plece toate firmele din Romania, sa mearga unde gasesc ele mediu de afaceri mai propice, si atunci sa vedem, poate le-o veni si lor (conducatorilor iubiti) cheful sa faca ceva concret si constructiv pt tara asta.

   Dupa ce au vandut cam tot ce era de vandut nu mai au de muls decat bugetul. Mi-e teama ca va trebui sa asteptam pana bugetul se face zero si nici atunci nu or sa faca nimic :-((, or sa plece si-or sa revina cand tara o sa fie iar grasa si buna de supt... tot asa si lacustele, capusele, tantarii si altele...
 • +19 (19 voturi)    
  mucu (Vineri, 2 iulie 2010, 16:34)

  mucu [anonim]

  inmatriculari masini, litoral, turism, tva, firme...la ce mai urmeaza sa ne dea mucu bulgarii ?

  hai sa vad cine mai rade de vecinii cu cap mare.
  • +8 (10 voturi)    
   erau cu 'ceafa lata' (Vineri, 2 iulie 2010, 17:54)

   kelye [anonim] i-a raspuns lui mucu

   dar se pare ca mai multe sunt mai mari decat la noi ... inclusiv realismul si munca.
  • +4 (4 voturi)    
   Drumuri !!! (Vineri, 2 iulie 2010, 19:34)

   bgd [utilizator] i-a raspuns lui mucu

   Nici nu le poti compara cu ale noastre.
   Guvern competent...si atat.
 • +11 (11 voturi)    
  :)) (Vineri, 2 iulie 2010, 16:35)

  io [anonim]

  si dupa calculele guvernului, dupa marirea tva:
  5*0 = ?
 • +13 (13 voturi)    
  .... (Vineri, 2 iulie 2010, 16:47)

  Bogdan [anonim]

  Totdeauna trebuie sa existe o corelare intre ce oferi si pretul pe care il ceri. Statul roman cere un pret nesimtit pentru serviciile pe care le ofera drept pentru care economia reala isi urmeaza cursul firesc. Iata cum profita bulgarii de pe urma prostiei guvernantilor romani. Nu cred ca masurile astea vor aduce mai multi bani la buget pe termen mediu. Si daca vor aduce, acesti bani nu vor fi luati de la speculanti si de la cei care au furat ci tot de la cei care muncesc si castiga cinstit.
  • +12 (12 voturi)    
   Da (Vineri, 2 iulie 2010, 16:54)

   ion [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   De acord. Oamenii nu isi muta afaceri, masini si mai stiu eu ce pentru ca sunt mari taxele. Ele se muta acolo unde sunt taxele mai mici pentru ca de banii pe care ii dai la stat nu primesti mai nimic in schimb.
   Cel mai bun exemplu sunt tarile nordice unde taxele sunt mari, dar vezi vreun nordic facandu-si firma prin Rusia sa zicem, nu prea cred. De ce? pentru ca primesc servicii de calitate ridicata pentru acei bani multi pe care ii dau la stat.
   Pana cand guvernantii nostri nu o sa inteleaga acest lucru tot timpul romanul va cauta masuri de fenta taxele.
   • +1 (1 vot)    
    Sincer ... (Luni, 5 iulie 2010, 12:08)

    ext [anonim] i-a raspuns lui ion

    Iti dau perfecta dreptate, cu o singura precizare. Din experienta mea, si daca se fac taxele 10% si daca se fac serviciile perfecte, romanul tot va incerca sa ocoleasca legea!

    De ce? Pentru ca asa este natia noastra mutilata de Ceausescu. Furtul este mostenirea si blestemul lasat de Ceausescu. Fiecare fura din ce are acces. Unul fura un ou, altul fura din condei, altu fura milioane. Si tot asa.

    Suntem un popor care umbla cu "furtisaguri". Si nu vom scapa asa curand.
    • 0 (0 voturi)    
     Furtisaguri (Marţi, 6 iulie 2010, 9:55)

     radu [anonim] i-a raspuns lui ext

     Se numeste raport cost/beneficiu. Nordicul, in schimbul taxelor enorme are garantate pensie, somaj de lux, locuinta, asistenta de sanatate de virf gratis si, la nivel de firma, justitie eficienta care face ca majoritatea partenerilor de afaceri sa isi indeplineasca obligatiile fara sa astepte somatii si executori.

     Daca nu are nevoie sau nu primeste nimic in plus se muta si el cu sediul in Germania, Luxemburg etc. dupa marime si profil de activitate.

     De ce nu vine in Bulgaria/Romania fara treaba? Impozitele sint mai mici, dar fie da spaga, fie se judeca ani de zile cu statul si cu rau-platnicii, timp in care banii ii sint blocati, de multe ori fara dobinda.

     Din nou, daca are cum sa compenseze aceste inconveniente, vine si se dezvolta, dar in general acest lucru este valabil doar pentru afaceri efectiv derulate in zona asta, nu la el acasa.

     Inteligenta nu se numeste furtisag. Furtisag este sa te intinzi mai mult decit ti-e plapuma pe socoteala contribuabililor.
 • +5 (5 voturi)    
  caruta englezeasca (Vineri, 2 iulie 2010, 16:59)

  bentley [anonim]

  Cite masini aduse din anglia inmatriculate in bulgaria circula in romania? Stiam doar de salvarile din iasi cu volan pe dreapta si de autobuzele din iasi inmatriculate in bulgaria. Oare sint si tramvaie inmatriculate in bulgaria?
 • -3 (5 voturi)    
  FALS (Vineri, 2 iulie 2010, 17:05)

  SD [anonim]

  Contabilul de mai sus MINTE! Practic, in videoclipul de sus cel pacalit este reporterul HOTNEWS, pentru a plati banii pe inregistrarea firmei, lucru de altfel practicat de multi consultanti in domeniul inregistrarilor de firme si din alte tari din Europa.

  Daca marfa se exporta spre bulgaria, este adevarat ca factura este emisa de producatorul din Romania fara TVA, DAR la 30 de zile de cand intra marfa in Bulgaria, firma bulgareasca trebuie sa returneze TVA-ul la statul bulgar.

  Inainte de a va face o firma in alta tara trebuie sa va documentati mai bine.

  SD
  • +1 (1 vot)    
   taxare inversa (Sâmbătă, 3 iulie 2010, 21:59)

   and [anonim] i-a raspuns lui SD

   Comentariul Nu este in totalitate corect.

   Firma din Bulgaria aplica taxarea inversa, nu are niciun trasfer de cash intre firma si statul bulgar.
   vezi Art. 157 (2) http://codfiscal.net/art-157-plata-taxei-la-buget/ care are prevedere similara in Bulgaria
  • 0 (0 voturi)    
   Pai si firma din Bulgaria... (Duminică, 4 iulie 2010, 10:32)

   George [anonim] i-a raspuns lui SD

   ... procedeaza la fel, adica exporta marfa in Romania, deci aplica cota 0 si se compenseaza cu cel de la import. Legea europeana privind TVA-ul functioneaza pe tot spatiul UE.
 • -2 (8 voturi)    
  prea mult zgomot (Vineri, 2 iulie 2010, 17:46)

  noodles [anonim]

  Probabil are dreptate SD. Oricum scenariul cu TVA functioneaza in cazul celor din zona neagra/gri sau neplatitori de TVA. Singura chestie buna e cu impozitul pe profit.. cu conditia sa-l si ai si ultima cu CAS si alte chestii ce tin de salarii.
  Atat.
  Daca faci un calcul mare lucru nu cred ca ramane tinand cont si de bataia de cap. Pentru cine face cifra mare.. intradevar merita.
  Cine e la negru/gri... GO .. in planeta Bulgaria si lasati-ne. Poata asa se mai ingusteaza canalul si i-o arde si bulgaru si/sau romanu.

  Mai toata lumea se gandeste cum sa inginereasca cate ceva..Oare de ce nemtii , francezii, ungurii etc nu fac un srl in BG? Costa drumu cu tiru' mai mult ..HAHA :))

  Oare la munca si alte lucruri de genu .. s-o mai gandi cineva ? sau nu e fancy...
  • +3 (5 voturi)    
   exista insulele din Canal (Vineri, 2 iulie 2010, 18:57)

   bula [anonim] i-a raspuns lui noodles

   pt. Franta si Anglia (jersey, Man etc) exista Andorra, Cipru s.a. N-au de ce sa vina in Bulgaria. Morala este cu totul alta: cine gandeste limitat la granitele RO GRESESTE GRAV. Asa va fi si cu impozitul progresiv si cu supraimpozitarea averii si cu... si alte nazbatii comunistoide. Nu-ti poti permite sa fii FOARTE DIFERIT de vecini.
  • +7 (7 voturi)    
   pentru nimic (Vineri, 2 iulie 2010, 19:18)

   Zumzi [anonim] i-a raspuns lui noodles

   Mai toata lumea se gandeste sa inginereasca ceva pentru ca ai nostri guvernanti ingineresc la randul lor. Nu-i poti cere omului sa respecte statul atata timp cat statul nu numai ca nu ofera respect, ba mai mult, trateaza omul de afaceri cu spatele.
   In restul tarilor mentionate, inclusiv vecinii Ungaria, statul a stiut ca pe langa mici inginerii (care exista peste tot) trebuie sa ofere ceva inapoi. Prin orice punct de granita cu Ungaria iesi vezi cu ochiul liber imbinarea drumurilor. Diferenta enorma intre noi si ei.
   Atata timp cat de la Constanta la Bors fac mai mult decat de la Bors aproape oriunde in Europa :) si prioritatile oricarui guvern sunt lengi ANI si bai de multime (orice guvern, orice partid, sunt toti la fel) nu ma pune sa-mi platesc darile.
   Pentru ca stiu ca nu se intorc la mine sau la tine, ci raman la EI si la urmasii urmasilor lor :)
  • 0 (0 voturi)    
   are dreptate! (Sâmbătă, 3 iulie 2010, 21:17)

   sosos [anonim] i-a raspuns lui noodles

   desi vad ca are minusuri, noodles are mare dreptate! in loc sa muncesti mai mult, si mai bine, e mai usor sa te eschivezi de la plata unor taxe, care sunt normale peste tot in lume, numa pt romani nu.....da, stiu...o sa iau si eu minusuri cat cuprinde!
 • +4 (4 voturi)    
  bune "idei" de business (Vineri, 2 iulie 2010, 18:03)

  dede [anonim]

  f bun reportajul. felicitari. cine nu stia cum se fac smecheriile cu bulgaria, stie acum. si o sa creasca nr firmelor bulgare-romane. e normal, la orice actiune apare o reactiune. oricum guvernanti stiau ca evaziunea o sa se amplifice, dar pt ca fmi-ul sa ne dea banii trebuia ca formal sa faca ceva, sa creasca un tva, sa taie niste salarii, sa dea afara niste bugetari. fmi-ul stie ca suntem prost guvernati dar o sa aprobe masurile noastre si uite asa mergem spre iarna cand o sa vedem cu ce mai platim intretinerea. zambiti, maine va fi si mai rau. probabil o sa creasca cota unica :) .
 • +5 (5 voturi)    
  Felicitări, Atilla (Vineri, 2 iulie 2010, 19:44)

  Bradut Florescu [anonim]

  Felicitări pentru hărnicie, curaj şi instinct. Aşa se face jurnalismul.
 • +2 (2 voturi)    
  Altceva (Vineri, 2 iulie 2010, 21:24)

  Ion_Roaita [anonim]

  Eu propun altceva in schimb. Propun delimitarea unei zone de marimea unui judet in care legile aplicate sa fie din alta tara, una care are peformante economice deocebite, eu propun Malaezia, sa urmam exemplul Chinei cu provincia Guangdong, functionarimea sa fie asigurata de straini platiti ca orice manageri de multinationala, dupa performanta. Pot sa pun pariu pe orice ca rezultatele au sa depaseasca asteptarile.
  • 0 (0 voturi)    
   Corect (Luni, 5 iulie 2010, 1:28)

   V.R. [utilizator] i-a raspuns lui Ion_Roaita

   Desi cred ca Hong Kong, Singapore ar fi modele mai bune pt Romania decat cele propuse de tine - acum 50 de ani erau la nivelul Africii (deci ceva mai rau decat suntem noi acum) si azi sunt centre financiare mondiale.

   Si cum au facut asta? Tarife = 0, taxe minime.

   Nu au nicio bogatie naturala, alta decat creierele care au venit cu masurile precizate mai sus.
 • -3 (5 voturi)    
  Romani cu firme in Bulgaria=tiganie. (Sâmbătă, 3 iulie 2010, 12:19)

  mircea [anonim]

  Ziaristii care sustin infiintarea de firme,de catre romani, in Bulgaria,nu prea judeca.O firma in Bulgaria e camasina cu numere bulgaresti.Mai devreme sau mai tarziu pierzi mai mult si esti si la mana mafiei bulgaresti.La urma urmei TVA de 24 % nu-l suporta comerciantul ci cumparatorul si cand dai marfa fara acte(bon,etc) ai motiv de ce vinzi mai scump.Asa ca toata polologheala unor ziaristi cu firmele din Bulgaria este o prostie asa cum sunt toate zvonurile alarmiste datte de realitatea tv si antene.Au cazut in plasa niste prosti si sau dus pe 30 iunie sa faca cumparaturi en gros,ca sa vada ca preturile nu sau modificat de loc,sau modificat foarte putin.Pana s-or gasi unii sa-i ia cu pietre pe cei de la realitatea si antene,nu se potolesc cu minciunile.
 • -5 (7 voturi)    
  articol de rahat (Sâmbătă, 3 iulie 2010, 13:30)

  kllaus [anonim]

  nu stiu de unde puteti debita asemenea prostii, cu patroni care vor sa importe fructe si legume prin Bulgaria cand de fapt mare parte se aduc din UE la negru si fara niciun fel de taxe. Cine credeti voi ca vrea sa plateasca 10% in Bulgaria plus spaga la autoritati, care este de fapt diferenta intre 16% pe care-l platesti aici si cota lor, cand de fapt la noi poti sa nu platesti nimic. Pentru ca autoritatile dorm. Trebuie sa fii un patron foarte prost sa platesti impozite in Romania, pentru ca mare parte stiu cum sa fenteze legile.
  In ceea ce priveste TVA-ul, oricum vanzand marfa in Romania va fi obligat sa plateasca TVA, in Romania. Daca produci in Romania, vei avea cel putin facturi de utilitati si servicii pentru care vei fi nevoit sa soliciti rambursarea TVA-ului. Asa ca tot te calca Garda si Finantele din cand in cand, sau mai des.
  • +5 (5 voturi)    
   TVA... (Sâmbătă, 3 iulie 2010, 23:42)

   Wasile [utilizator] i-a raspuns lui kllaus

   Păi nu e chiar așa. Uite, eu iau roșii din România de 10 € valoare, plătesc TVA pe ele 2,4 € (care-i deductibil, adică îl recuperez).

   Duc la bulgari, vând cu 12,4 € (nu am voie să vând sub prețul de achiziție) și îl răscumpăr cu 30 de €.
   Plătesc la bulgari 10% pe venit (adică 10% din 17,6€, fix 1,76 €) și vând la noi la piață cu 30€ +TVA, adică 37,2€.
   Cei 7,2 € îi dau la statul român, că este TVA-ul colectat.
   Total câștig: (20-12,4) - 10% impozit = 15,84€.

   Varianta românească: Iau cu 10€ + TVA (adică 12,4€), vând cu 30€ + TVA (adică 37,2€). Dau TVA la români (4,8€), plătesc impozit 16% pe profit (adică 3,2 €).
   Total câștig: 20 - 3,2 - 4,8 = 12€

   Acum, între 15,84 și12€ observi vreo diferență?
   • 0 (0 voturi)    
    Un pic gresit (Duminică, 4 iulie 2010, 22:06)

    Radu [anonim] i-a raspuns lui Wasile

    Corect calculul teoretic, un pic gresit in practica:

    Rosiile sunt 10 + 2,4 (TVA) in romania, deci le poti vinde in bulgaria cu 10.
    Le rascumperi cu 30 (20 profit) si le vinzi cu 30 + 7,2 TVA. Ai de platit 2, impozit pe profit si 4,8 diferenta de TVA.
    In valori absolute cumperi cu 12,4 vinzi cu 37,2 si ai taxe 2 imp. pe profit si 4,8 TVA.
    Profit dupa toate taxele (in bulgaria) 18.
    Pentru romania TVAul e la fel, dar platesti impozit 3,2, deci in plus 1,2 lei.
    E fix diferenta dintre cotele de impozit.

    Nu mi se pare nicio afacere plimbarea marfii din punctul de vedere al TVAului. Sau poate nu ma prind eu
   • 0 (0 voturi)    
    inca un amanunt (Luni, 5 iulie 2010, 9:17)

    mslliviu [anonim] i-a raspuns lui Wasile

    Ar mai fi de tinut cont si de transport... care daca nu esti din Giurgiu te va costa ceva sa tot traversezi granita cu rosiile
 • +1 (3 voturi)    
  eveziune la tva promovati voi, mah? (Sâmbătă, 3 iulie 2010, 19:51)

  gigel [anonim]

  oricum, vrajilele astea cu tva in intra-comunitar o faceau si nemtii. singura chestie e ca exista o baza centrala si fiscurile comunica. de te-a prins neamtu' cu d-atsea, ai rupt cuiu!!! :))
  • +3 (3 voturi)    
   nu este evaziune la tva... (Duminică, 4 iulie 2010, 15:40)

   xtraterestrul roman [anonim] i-a raspuns lui gigel

   este de fapt mutarea profitului in Bulgaria pentru a fi taxat mai putin cu 6 puncte procentuale decat in Ro. Rezulta ca statul roman incaseaza ZERO, iar cel Bulgar 10% ! Daca statul roman stabilea cota unica de 5%, veneau firmele bulgaresti cu profitul in Ro, si statul roman incasa 5% iar cel Bulgar ZERO. Dar guvernantii romani sunt foarte buni doar cand este vorba de buzunarul lor individual.
 • +3 (3 voturi)    
  cum se muta afacerile.. (Duminică, 4 iulie 2010, 8:07)

  viorel [anonim]

  E un proverb: Stapanul invata sluga sa fure.
  La noi, stapanii ne cred prosti si doar ei sunt destepti. Omul cauta sa faca totul cat mai rentabil, doar nu e platit de la buget, faci ceva sau nu si in plus nu ai responsabilitate.
  Sa spuna cineva, cati din administratorii firmelor de stat au platit pentru iresponsabilitatea lor, doar salarii mari.
 • -2 (6 voturi)    
  Bravo Basescu, noi traim bineeeee!!!! (Duminică, 4 iulie 2010, 10:35)

  bogdan [anonim]

  PDL - cel mai prost Guvern din istoria Romaniei
 • 0 (0 voturi)    
  Trist! (Duminică, 4 iulie 2010, 21:12)

  Lucian* [utilizator]

  "Decat sa astepte la finante sa ii ramburseze TVA, el nici nu plateste TVA si, facand miscarea asta, i se aplica acesta cota zero, deci nici nu e obligat sa plateasca. Asa eviti complicatiile de la finante." - practic firmele fac aceasta inginerie deoarece birocratia si intarzierea platii TVA ii fac sa piarda bani.
  PENIBILA administratie de stat!
  Mai bine reganditi sistemul de rambursare TVA pt ca de fapt pierd afacerile si consumatorii din Romania in urma costurilor suplimentare de plimbare stanga-dreapta si nord-sud..
 • 0 (0 voturi)    
  dezinformare cu acest articol (Luni, 5 iulie 2010, 12:03)

  Florin [anonim]

  Cel care da exemplu cu rosiile in varianta bulgareasca uita sa scada TVA-ul platit in Romania si normal ca-i da un profit mai mare.
  Aceasta problema a TVA-ului este prost inteleasa de catre ziaristi care au scris acest articol, singurul avantaj ar fi ca in Bulgaria platesti 10% impozit pe profit, DAR trebuie sa luati in calcul costul transportului marfurilor din Romania in Bulgaria si invers(depinde de unde vine marfa), taxele locale, inregistrarea firmei, renumeratia contabilului local, si nu in ultimul rand RISCUL Bulgariei si al altui sistem fiscal si legislativ. Aaaa daca esti o firma de 3 lei si nu te intereseaza viitorul, merita dar nu stiu daca profitul care-l faci acopera costurile mentionate mai sus. Renteaza sa mergi acolo doar daca esti producator si muti fabrica in Bulgaria unde sunt chirii mai mici, impozite mai mici si salariile mai mici.....
 • 0 (0 voturi)    
  Nu vad unde e avantajul (Luni, 5 iulie 2010, 12:53)

  vlad [anonim]

  Din pacate asta nu-i o solutie. Asa teoretic, da, hai sa ne mutam in BG cu totii dar sa-l vad eu pe ala cu mobila cum o plimba cu tirurile de colo-colo cat ii convine.
  Pe langa cheltuielile in plus mai ai si intarzieri de livrare si dureri de cap de mai bine te lipsesti.
  Asa si cu masinile inmatriculate la bulgari: aveti idee cate dintre ele sunt radiate acolo sau sunt inmatriculate ca masini de tuns iarba? Eu unul sper din toata inima sa nu fac accident cu vreo masina din asta "bulgareasca"
 • 0 (0 voturi)    
  calcul diferenta (Miercuri, 22 septembrie 2010, 21:02)

  cristian [anonim]

  vad ca nimeni nu face calculul corect
  ROMANIA:
  10 euro+ tva 24%= 12.4
  vand cu 30 euro (adica 24.19+TVA)

  adica platesc la buget roman
  TVA la stat 24%*24.19-24%*10=3.40
  impozit profit: 16%*(24.19-10)=2.27
  profit net: (24.19-10)-2.27=11.92
  impozit pe dividente (sa-ti iei profitu acasa) : 16%*11.92=1.90

  BULGARIA
  pleaca marfa in bulgaria
  10 euro+ tva 0%= 10
  pleaca marfa din bulgaria in romania
  vand cu 30 euro +tva 0

  primesc de la statul roman tva 24% platit pe 10 adica 2.4 euro

  platesc la buget bulgar
  TVA la stat 0
  impozit profit: 10%*(30-10)=2
  profit net: (30-10)-2=18
  impozit pe dividente (sa-ti iei profitu acasa) : 5%*18=0.9

  +cheltuieli transport
  CONCLUZIE:
  RO=3.40+2.27+1.90=7.57
  BG=-2.4+0+2+0.9=0.5
  cam asta este diferenta


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by