Veniturile din dobanzi, jocurile de noroc, tichetele de masa, de vacanta, operatiunile din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen pe baza de contract , toate acestea sufera incepand de azi schimbari in materie de cote de impunere, potrivit Ordonantei de Urgenta privind modificarea Codului Fiscal adoptata saptamana trecuta de Guvern. Potrivit aceluiasi document, vor fi impozitate platile compensatorii acordate conform legii, in vreme ce cotele de cheltuiala forfetara acordata la calculul venitului net anual din drepturi de proprietate intelectuala vor fi reduse de la 40 la 20%, iar in cazul veniturilor de aceasta natura provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala de la 50 la 25%.

  • Norocul, impozitat mai mult decat depozitele bancare

Tot de astazi, 1 iulie, cota de impozitare pentru castigurile din jocurile de noroc va fi unificata la 25% de la 1 iulie. Pana acum, veniturile din jocuri de noroc sub 10.000 de lei erau impozitate cu o cota de 20%, iar partea care depaseste acest plafon se impozita cu 25%. Plafonul de venit neimpozabil de 600 lei se acorda pentru castigurile din jocuri de noroc.

Nici depozitele bancare nu scapa de impunere. Incepand de astazi, toate veniturile sub forma de dobanzi din conturile si depozitele bancare, indiferent daca sunt la vedere sau la termen, vor fi impozitate cu 16%. In acelasi timp, persoanele fizice care au constituit depozite bancare la termen anterior datei de 1 iulie, vor plati impozit de 16% doar pe dobanda calculata de la aceasta data pana la scadenta.

De asemenea, noile prevederi ale Codului Fiscal au in vedere unificarea cotei de impunere a veniturilor obtinute din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare, in cazul societatilor inchise, la 16%, indiferent de perioada de detinere a titlurilor si reportarea pierderii nete anuale in urmatorii sapte ani consecutivi si stabilirea si efectuarea de catre contribuabili, in cursul anului fiscal, a platilor anticipate la sfarsitul fiecarui trimestru, in contul impozitului anual datorat.

  • Cumperi si vinzi valuta la termen, prin contract? Pune deoparte banii de impozit

Noile prevederi mai au in vedere si modificarea cotei de impunere anticipata a castigurilor din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni de acest gen, de la 1 la 16% pentru persoane fizice rezidente.

In domeniul contributiilor de asigurari sociale, pentru veniturile din activitati profesionale (altele decat cele de natura salariala) se va plati numai cota angajatului pentru contributii sociale de sanatate, contributii de asigurari sociale si contributii la fondul de somaj. Baza de calcul a acestor contributii este limitata la cinci salarii medii pe economie, asa cum este stabilit in bugetul de asigurari sociale.

  • Cati bani va aduna Statul din aplicarea acestor masuri?

Impactul bugetar total in domeniul impozitelor directe este estimat la circa 600 milioane lei pana la sfarsitul anului 2010 si la 1,327 miliarde lei, in anul 2011.

Din impozitarea tichetelor de masa, de vacante si de cresa, statul vrea sa obtina un plus de venituri bugetare de 345 milioane lei pentru tichetele de masa, 45 milioane de lei pentru tichetele cadou, 1,7 milioane de lei pentru tichetele de vacanta.

Din platile compensatorii acordate conform legii, estimarile privind plusul de venituri urca la 1,1 milioane lei, in vreme ce din impozitarea drepturilor de proprietate intelectuala plusul de venituri estimat fiind de 10,5 milioane lei.

In cazul jocurilor de noroc, statul spera sa obtina prin aceasta masura un plus de venituri bugetare de 3,5 milioane lei (sub un milion de euro).

  • Noile masuri, pe scurt:

- Cota TVA-24%.

- Modificarea cotelor de cheltuiala forfetara acordata la calculul venitului net anual din drepturi de proprietate intelectuala in sensul diminuarii acesteia de la 40% la 20%. In cazul veniturilor de aceasta natura provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala de la 50% la 25%.

- Impozitarea cu 16% a tichetelor de masa, de vacanta si de cresa.

- Impozitarea veniturilor obtinute din dobanzi la depozitele la vedere/conturi curente de catre persoane fizice rezidente cu cota de 16%.

- Impozitarea veniturilor sub forma dobanzilor bonificate la depozitele clientilor constituite in baza legislatiei privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ cu cota de 16%.

- Impozitarea veniturilor obtinute din dobanzi pentru depozite la termen, si/sau instrumente de economisire de catre persoane fizice rezidente cu cota de 16%, indiferent de data constituirii raportului juridic.

- Unificarea cotei de impunere a veniturilor obtinute din transferul titlurilor de valoare altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise la 16%, indiferent de perioada de detinere a titlurilor si reportarea pierderii nete anuale in urmatorii 7 ani consecutivi si stabilirea si efectuarea de catre contribuabili, in cursul anului fiscal, a platilor anticipate la sfarsitul fiecarui trimestru, in contul impozitului anual datorat.

- Modificarea cotei de impunere anticipata a castigurilor din operatiuni de vanzare cumparare valuta la termen pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni de acest gen de la 1% la 16% pentru persoane fizice rezidente.

- Unificarea cotei de impunere pentru castigurile din jocuri de noroc la 25%.

- Orice venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, se impoziteaza cu cota de impozit pe venit. Asupra acestor venituri se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj.

In plus, potrivit proiectului de ordonanta de urgenta pentru modificarea art. 252 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, Guvernul urmareste sa introduca o supraimpozitare la locuintele suplimentare fata de cea de domiciliu. Astfel, persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri cu destinatie de locuinta vor trebui sa plateasca o taxa de solidaritate care se va situa intre 65% si 300% din impozitul pe proprietate.

Taxa de solidaritate va fi de 65% din impozitul datorat in anul 2010 pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, de 150% din impozitul datorat in anul 2010 pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu si de 300% din impozitul datorat in anul 2010 pentru cea de-a treia cladire si urmatoarele, in afara celei de la adresa de domiciliu. De asemenea, Guvernul a adoptat si dublarea impozitului pe autoturismele cu capacitate de peste 2.000 cmc.