Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, se declara dezamagit de modul in care Senatul a modificat Legea Agentiei Nationale de Integritate, limitand puterile ANI mai mult decat cerea Curtea Constitutionala, si afirma ca senatorul UDMR Gyorgy Frunda nu a reusit sa-l convinga ca presedintele Traian Basescu s-a inselat cand a cerut reexaminarea legii.

"Legea, in forma sa actuala, limiteaza puterile ANI mai mult decat solicita decizia Curtii Constitutionale. Pozitia presedintelui Basescu vizavi de legea ANI mi s-a parut corecta", afirma ambasadorul, intr-o declaratie de presa.

Mark Gitenstein precizeaza ca senatorul Frunda i-a solicitat o intalnire pentru a-i explica de ce "presedintele se insala": "Nu a reusit sa ma convinga pe mine, insa i-a convins pe cei mai multi dintre senatori", comenteaza oficialul american.

El subliniaza ca lupta impotriva coruptiei "are o importanta cruciala pentru companiile americane, pentru investitorii straini si pentru intreaga Romanie": "Conform celui mai recent sondaj pe care l-am vazut, doar 16% dintre romani sunt multumiti de eforturile guvernului in lupta impotriva coruptiei".

In final, Mark Gitenstein se declara dezamagit de forma in care a fost adoptata legea ANI, "mai ales ca stabilirea procedurii de urmat a depins de un singur vot (52-51)".