Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar a fost publicata in Monitorul Oficial. Principala prevedere este reducerea salariilor cu 25% in sectorul bugetar. Masura va fi aplicata pana la 31 decembrie 2010. De asemenea, a fost publicata si Legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor. Legile pot fi citite pe Monitoruloficial.ro, Partea I, nr.441.

"Cuantumul brut al salariilor lunare de incadrare, inclusiv sporuri, indemnizatii si alte drepturi salariale, precum si alte drepturi in lei sau in valuta, se diminueaza cu 25% in sectorul bugetar, potrivit unei prevederi din proiectul privind stabilirea unor masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar", se arata in Legea privind reducerea salariilor. Incepand cu 1 ianuarie 2011 se vor aplica politici sociale "care sa asigure incadrarea in nivelul cheltuielilor bugetare rezultate ca urmare a aplicarii masurilor de reducere a acestora adoptate in cursul anului 2010".

Presedintele Traian Basescu a semnat, marti seara, decretul pentru promulgarea Legii privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar si decretul pentru promulgarea Legii privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, informeaza Administratia Prezidentiala.

Tot marti, plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului a pus in acord cele doua legi pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea cu deciziile CCR privind neconstitutionalitatea unor articole din aceste acte normative.

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, vinerea trecuta, ca articolul 9 din Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului, este neconstitutional. Acest articol prevedea ca pensiile si indemnizatia de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I se diminueaza cu 15 la suta.

De asemenea, Curtea a declarat neconstitutional articolul 1, litera c din Legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor. Astfel, pensiile magistratilor nu vor fi recalculate.