Liderul partidului Comunistilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a lansat luni un atac dur la adresa Romaniei si a presedintelui Traian Basescu. Potrivit Jurnal.md, Voronin a afirmat ca Basarabia "nu a apartinut niciodata Romaniei" si l-a acuzat pe presedintele interimar Mihai Ghimpu ca a emis decretul privind condamnarea ocupatiei sovietice dupa ce "Basescu a baut whisky si i-a spus ceva".

"Decretul lui Ghimpu a aparut la putin timp dupa ce Basescu a spus ca trupele militare rusesti din Transnistria sunt o amenintare pentru Romania. Asa ca Ghimpu nu a emis de capul lui acest decret. Basescu a baut whisky si a spus ceva, iar Ghimpu apare cu decretul. Noi cat am fost la guvernare nu am ascultat de nimeni si am aparat interesele nationale", a declarat Voronin, care a felicitat jurnalistii cu ocazia "Zilei eliberarii de sub ocupatia romano-burgheza".

Acesta a spus ca Basarabia nu a apartinut niciodata Romaniei. "Acesta este adevarul, restul sunt speculatii", a mentionat liderul comunist.

Presedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, a emis joi un decret potrivit caruia 28 iunie 1940 a fost declarata "Ziua ocupatiei sovietice". Decretul mai prevede ca Rusia, in calitatea sa de succesor de drept al Uniunii Sovietice, ar urma sa-si retraga "neconditionat, urgent si transparent trupele si armamentul de pe teritoriul Republicii Moldova".