UPDATE - Principalele domenii de evaziune fiscala sunt cel agroalimentar, al produselor din alcool si tutun, al constructiilor si al produselor energetice, potrivit unui document de analiza prezentat, luni, in cadrul sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, de directorul SRI, George Maior. In acest sens, CSAT a hotarat elaborarea unui plan comun de actiune a institutiilor cu responsabilitati in combaterea evaziunii fiscale si contrabandei, prin constituirea, la nivel judetean, a unor grupuri de lucru operationale formate din ofiteri specialisti si experti, informeaza Administratia Prezidentiala.

  • "In cadrul sedintei, directorul Serviciului Roman de Informatii, George Cristian Maior, a prezentat un document de analiza cu privire la practicile de evaziune fiscala si contrabanda, mentionand ca principalele domenii de evaziune fiscala sunt cel agroalimentar, al produselor din alcool si tutun, al constructiilor si al produselor energetice. De asemenea, in document se precizeaza ca amplificarea infractiunilor financiare are efecte grave asupra sustenabilitatii bugetelor publice, distorsionand, in acelasi timp, mediul concurential".
  • "In urma discutiilor, CSAT a hotarat elaborarea unui plan comun de actiune a institutiilor cu responsabilitati in combaterea evaziunii fiscale si contrabandei, menit sa imbunatateasca eficienta colaborarii intre Ministerul de Interne, Ministerul Finantelor Publice si Parchet. Ca urmare, la nivel judetean se vor constitui grupuri de lucru operationale formate din ofiteri specialisti si experti desemnati de institutiile responsabile".
  • "In cadrul sedintei, directorul Serviciului Roman de Informatii a informat cu privire la utilizarea pe teritoriul Romaniei a firmelor fantoma de catre retelele de crima organizata transfrontaliera, cu predilectie in operatiuni de import si achizitii intracomunitare".
  • "De asemenea, CSAT a aprobat Strategia nationala de prevenire si combatere a spalarii banilor si finantarii terorismului. Documentul fundamenteaza in mod unitar si coerent actiunile sectoriale de prevenire si combatere a spalarii banilor si finantarii terorismului, stabilind directii de actiune pentru toate institutiile cu responsabilitati in domeniu, in acord cu Strategia de Securitate Nationala a Romaniei si cu ultimele standarde internationale".

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii s-a reunit luni, incepand ora 15:00, la Palatul Cotroceni, principala tema de discutie vizand diminuarea evaziunii fiscale si a contrabandei.

La sedinta CSAT, condusa de presedintele Traian Basescu, au participat primul-ministru Emil Boc, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, ministrul Economiei, Adriean Videanu, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, directorul Serviciului Roman de Informatii, George Cristian Maior, directorul Serviciului de Informatii Externe, Mihai Razvan Ungureanu, consilierul prezidential pentru Securitate Nationala, Iulian Fota, consilierul prezidential Anca Ilinoiu, sef al Departamentului Relatii Internationale, secretarul CSAT, general-locotenent Ion Oprisor si purtatorul de cuvant al Presedintelui Romaniei, Valeriu Turcan.

Pentru discutii cu privire la combaterea evaziunii fiscale, a contrabandei si a spalarii banilor si finantarii terorismului, au fost prezenti ca invitati Laura Codruta Kovesi - procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Codrut Olaru - procuror-sef, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si Laura Oprean, procuror-sef adjunct la Directia Nationala Anticoruptie.

Ultima sedinta a CSAT a avut loc in urma cu doar sase zile, in urma careia Strategia de Aparare a Tarii, propusa de presedintele Traian Basescu, a fost inaintata Parlamentului si s-a anuntat ca, in acest an, fortele Armatei Romane disponibile pentru misiuni externe vor scadea cu 319 militari.