Ministrii au ca sarcina sa reduca cheltuielile cu salariile din ministere cu un sfert pana la finalul anului, dar aceasta nu inseamna neaparat ca vor fi disponibilizati 25% dintre angajati, a precizat, sambata, consilierul guvernamental Dan Lazar Tudor.

"Imi pare rau ca se spune ca vor fi dati afara 25% dintre angajati. Ministrii trebuie sa reduca cu 25% cheltuielile cu salariile, dar poti sa dai afara doi directori si sa faci economii mai mari decat daca disponibilizezi doi functionari", a precizat consilierul economic, citat de Agerpres.

El a mai spus ca in urma rectificarii bugetare, care urmeaza sa aiba loc in luna iulie sau in august, ministerele vor primi cu 25% mai putin la fondul de salarii, motiv pentru care institutiile respective trebuie sa-si reconfigureze organigramele, astfel incat sa se incadreze in aceste reduceri.

Referitor la cresterea TVA de la 19% la 24%, decisa sambata de Guvern, Dan Lazar Tudor a explicat ca aceasta era cea mai buna solutie de a acoperi deficitul cauzat de imposibilitatea de a reduce pensiile cu 15%, in conditiile in care accizele nu mai pot fi crescute.

"Era cea mai sigura forma de a aduce venituri. Accizele nu mai puteau fi crescute, pentru ca fusesera deja majorate. Contributiile la pensii, sanatate si somaj nu mai puteau fi majorate pentru ca deja avem unele dintre cele mai ridicate astfel de cote din Uniunea Europeana, desi per ansamblu avem printre cea mai mica sarcina fiscala. Majorarea contributiilor ar fi descurajat angajarile, inclusiv in sectorul privat, ocuparea fortei de munca", a explicat consilierul premierului Emil Boc.