​"Cred ca decizia FMI se va amana, dar intarzierea transei nu trebuie privita ca o tragedie. Nu cred ca reacția pietelor va fi semnificativa fiindca, oricum, aceste masuri erau considerate cele mai drastice si exista posibilitatea ca o parte din ele sa fie invalidate. Important este sa existe un substitut. Cred ca va trebui sa umblam la TVA", a explicat profesorul de economie Daniel Daianu pentru EurActiv.ro/HotNews.ro. In ultima varianta a Memorandumului cu FMI Guvernul a mentionat clar posibilitatea cresterii taxelor (vezi in articol textul din document). Daniel Anghel, Tax Partner la PriceWaterhouseCoopers a spus ca, dupa modelul altor tari din regiune, o crestere de TVA ar trebui insotita de o reducere a cotei unice pentru a stimula investitiile.

Daniel DaianuFoto: HotNews.ro

O crestere a TVA la 24% ar fi totusi prea mult, in opinia lui Daniel Daianu. Dar o anumita crestere, totusi, "nu trebuie dramatizata" fiindca, spre exemplu, o crestere cu 3% nu va conduce la o crestere a inflatiei peste 6% iar "inflatia, pana la un anumit nivel, poate fi de ajutor". In opinia sa, pietele externe, dar si partenerii de la FMI si Bruxelles se asteptau ca o parte din aceste masuri, foarte indraznete, sa nu fie validate.

Acesta mai spune ca, totusi, nu ar fi indicata o crestere importanta a taxelor intr-o singura transa, pe principiul "nu-ti consuma toate cartusele": "Sa nu uitam ca nu se va incheia consolidarea fiscala in 2010. Masurile luate acum s-ar putea sa nu fie suficiente si pentru 2011", a explicat Daianu. Pe de alta parte, daca ar fi imbunatatita colectarea TVA, s-ar putea evita o noua crestere in 2011.

Daniel Anghel, Partener – Taxe indirecte la PriceWaterhouseCoopers a declarat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro ca TVA-ul este cel mai fezabil si cel mai usor de colectat impozit. Asa cum au procedat tarile din regiune, cresterea TVA ar trebui insotita de o reducere a cotei unice, pentru a atrage investitorii si a asigura resurse pentru cresterea economica.

De altfel, posibilitatea cresterii taxelor si impozitelor nu este o noutate. In scrisoarea de intentie a autoritatilor romane catre FMI se spune: "in urmatoarele luni vom lua masuri suplimentare de reducere a numarului de angajati in sectorul public. Daca aceste actiuni se dovedesc insuficiente pentru a atinge tinta de deficit pentru acest an, vom lua masuri suplimentare, inclusiv masuri de majorare a impozitelor si taxelor".